Soms heb je gewoon een zetje in de rug nodig

zetje in de rug

Delen mag >

Soms heb je gewoon een zetje in de rug nodig

Je kunt niet alles alleen. Hoe fijn is het dat dat ook niet hoeft? Er is altijd wel iemand die je kan helpen. Die je even dat zetje in de rug geeft.

Aan de andere kant ben je misschien niet graag afhankelijk van een ander en wil je het zelf uitzoeken. Herken je deze zin? “Laat mij maar, ik kom er wel uit, bedankt.”

Ik wel. Ik zeg deze zin nog steeds heel vaak. Ik werk me een slag in de rondte en zoek het zelf allemaal wel uit. Ik wil niemand lastigvallen. Maar toch is dit dom van mij.

Want als je hulp accepteert val je niemand lastig, het maakt je juist krachtig. En niet alleen jou, ook degene die jou helpt krijgt er allemaal positieve hormonen van en voelt zich daar prettig bij.

Je brein bedankt je

Als jij anderen helpt begint het beloningscentrum van je brein een dansje te maken. Dit deel van je hersenen wordt actief als je iets doet waar je je prettig bij voelt, zoals naar goede muziek luisteren, iets lekkers eten, en dus ook wanneer je iets doet voor een ander!

Nu je dit weet

Nu je dit weet is het ineens niet meer zo moeilijk om hulp te aanvaarden. De ander voelt zich er prettig bij. Dus zeg eens wat vaker ‘ja’ tegen een hulpaanbod.

We zien overal gevaren

Onze hersenen bestaan uit drie delen.

  1. Reptielenbrein
  2. Zoogdierenbrein
  3. Mensenbrein

Het reptielenbrein is  het oudste brein en beschermt je tegen gevaren.

Fijn! Want tegenwoordig ontvang je wel 3.000 commerciële prikkels per dag! Als je overal op ingaat kom je enorm in de problemen. Het is dus goed dat je reptielenbrein je beschermt.

Ervaringen uit het verleden

Het zoogdierenbrein is minder oud maar verder ontwikkeld. Dit brein kan herinneringen terughalen en laat je een emotie voelen. Bijvoorbeeld bij een bepaalde commerciële boodschap.
Als je reclame ziet van chocolade bonbons en je hebt je daar weleens letterlijk ziek aan gegeten, dan voel je je al misselijk als je de bonbons alleen al ziet.

Deze emoties beschermen jou zodat je die bonbons niet koopt.

Je ervaringen uit het verleden gebruikt je brein om je te waarschuwen. Je brein beschermt je ook wanneer je iets nieuws wilt proberen. Dit doet je brein door jou een negatieve emotie te geven zodat jij je veilige positie niet verlaat.

Weten wat je niet weet

Maar buiten dat wat je al weet en waar je op reageert, is er ook nog heel veel wat je niet weet. Daarom krijg je ook regelmatig een nieuw inzicht als je daarvoor openstaat. Dit inzicht geeft je een ander perspectief op een bepaalde situatie.

Want als je anders kijkt naar dingen, veranderen de dingen waar je naar kijkt.

Dit doet je mensenbrein. Dit mensenbrein is je jongste brein en kan analyseren of dat wat het reptielenbrein en zoogdierenbrein jou vertelt, of die gevoelens, acties en gedachtes wel echt realistisch zijn. Bijvoorbeeld als je droomt over monsters of buitenaardse wezens. Je mensenbrein gaat je dan geruststellen door je te vertellen dat monsters en buitenaardse wezens niet bestaan.

Erken dat er meer is wat je niét weet dan wat je wél weet. Ben nieuwsgierig en sta open om te gaan ontdekken. Maak het leuk voor jezelf.

Hoe oncomfortabel is niet weten?

Maar hoe erg is het eigenlijk, dat je bepaalde zaken niet weet? En wat als je het ook niet wilt weten?
Soms denk ik weleens, was ik nog maar lekker onwetend, dat scheelt een hoop stress. Maar misschien is het erkennen van het feit dat je niet alles kan weten ook wel berustend.

Maar dat neemt niet weg dat als je dromen uit wilt laten komen, als je doelen hebt die je wilt realiseren en als je wilt leven zoals jij dat wilt, dan moet je bepaalde dingen weten om vooruit te komen.

Het voelt niet goed

Dan moet je soms iets doen dat echt heel onprettig en gevaarlijk voelt. Je hebt vast wel eens gezegd: ‘Het voelt gewoon niet goed.” Omdat je een nieuwe ervaring wil aangaan waar je brein nog geen informatie van heeft opgeslagen waarschuwt je brein je door je op scherp te zetten. Je brein weet namelijk niet of het belopen van dit nieuwe onbekende pad wel veilig is.

Dé reden om te blijven waar je bent

Dat is de reden waarom veel mensen blijven hangen in een onbevredigend bestaan. Ze leven een ander leven dan waar ze van dromen. Maar hun brein is comfortabel en geeft daardoor veilige signalen af. Je weet wat je krijgt als je blijft waar je bent. Je weet immers niet wat er gebeurt als je iets nieuws gaat proberen.

Soms heb je een zetje in de rug nodig

Soms heb je echt even een zetje in de rug nodig. Dan kan je het niet alleen. Je hebt iemand nodig die je informatie geeft over dat wat je nog niet weet. Zodat jij anders tegen dingen gaat aankijken en die dingen dan ook gaan veranderen. Want zonder verandering geen groei.

Nu je weet dat er twee delen in je brein zijn die je beschermen en je willen tegenhouden, is het belangrijk om dat derde brein in te zetten. Het mensenbrein kan redeneren en inventariseren om tot een beslissing te komen.

Waarin ga je investeren in tijd en geld om dichter bij je doelen te komen?
Hoe maak je die beslissing?

Veel aanbod voor hetzelfde probleem

We hebben het er al over gehad dat er veel aanbod is en dat je wordt overladen met prikkels. 3.000 commerciële prikkels per dag!
Hoe filter je die enorme hoeveelheid prikkels zodat jij de juiste beslissing maakt voor jou?

1.Verzamel meer informatie

Schrijf voor jezelf op wat je zoekt, wat je denkt nodig te hebben en wat je nog wilt weten om jouw doel te bereiken. Zet vervolgens de opties op een rij en bekijk wat ze kosten en wat ze opleveren.

2. Geef het tijd

Soms is nietsdoen het belangrijkste wat je kunt doen. Als je niets doet gaat je brein alle informatie ordenen en verwerken. Dan kan het zomaar zijn dat je een mega sterk inzicht krijgt die je helpt een beslissing te maken

3. Luister naar je intuïtie

Als je alle informatie hebt verzameld en je hebt het tijd gegeven, luister dan naar je intuïtie. Je hoeft niet te begrijpen wat je intuïtie je zegt. Als jij jouw brein alle informatie hebt gegeven die jij hebt verzameld en gewogen en je komt er nog niet uit. Volg dan blindelings je intuïtie. Je hart klopt altijd.

4. Heb een beetje lef

Durf fouten te maken. Durf dus ook een ‘foute’ beslissing te nemen. Dit hoort erbij en helpt je vooruit op jouw pad naar groei. Een ‘fout’ geeft je brein weer meer informatie voor de toekomst. Omarm een ‘foute’ beslissing, bekijk wat er fout ging en leer ervan.

Maak dit proces niet te lang. Dit proces kan je in een week, dag, dagdeel of uur doen. Niet beslissen vraagt veel capaciteit van je brein. Je wilt je brein niet overbelasten. Geef jezelf een deadline en ontdek wat de beslissing die je hebt genomen je gaat brengen. Het brengt je altijd iets!

Informatie verzamelen

In het kader van informatie verzamelen of het uitbreiden van je brein door te weten wat je nog niet wist nodig ik je uit om mijn gratis mini-cursus te volgen.

Sta open en ben nieuwsgierig naar dat wat je nog niet weet.

Want soms heb je gewoon even een zetje in de rug nodig.

Stretch jezelf en ontdek of er nog iets is wat je niet weet.

Aanmelden >

1 gedachte over “Soms heb je gewoon een zetje in de rug nodig”

  1. Pingback: Online marketing | Richt je marketingwiel in met de Content Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie