Adres
5665 PL Geldrop

Bellen
06-30490522

KvK
55521517

Wat moet je doen bij een burn-out?

Wat moet je doen bij een burn-out

Wat Kun Je Doen Als Je Een Burnout Hebt? Ontdek de Kracht van het CHILL-Principe

Een burn-out kan je leven flink op zijn kop zetten. Je voelt je uitgeput, emotioneel leeg, en niets gaat meer gemakkelijk. Je bent niet alleen #helaas. Er zijn veel mensen die hier last van hebben. Teveel, als je het mij vraagt.
Gelukkig zijn er effectieve manieren zijn om weer grip op je leven te krijgen. Eén van de methoden die je kunnen helpen is het CHILL-principe.

Wat kun je doen bij een burn-out?

Het CHILL-principe ondersteunt je erbij.

Stap 1: Herken de Tekenen van Burn-out

Voordat je kunt beginnen met herstel, is het belangrijk om te herkennen dat je een burn-out hebt. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  • Chronische vermoeidheid, zelfs na een goede nachtrust.
  • Gevoelens van cynisme of afstandelijkheid ten opzichte van je werk.
  • Verminderde productiviteit en moeite met concentreren.
  • Emotionele uitputting, waarbij zelfs kleine taken overweldigend aanvoelen.

Als je jezelf herkent in deze symptomen, is het tijd om actie te ondernemen.
Twijfel je nog? Doe dan de test.

Stap 2: Conditioneringen Aanpakken (C)

Veel van onze reacties op stress zijn het resultaat van aangeleerde conditioneringen. Dit zijn patronen van denken en gedrag die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Bij een burn-out is het cruciaal om deze patronen te doorbreken. Dit kan door middel van mindfulness, meditatie, of het werken met een coach die je helpt om je gedachten en gewoonten onder de loep te nemen en te veranderen. IEMT helpt je om onbewuste patronen aan te passen.

Stap 3: Helen (H)

Helen is een essentieel onderdeel van het CHILL-principe. Dit gaat niet alleen over fysieke rust, maar ook over emotioneel en mentaal herstel. De tijd nemen om dingen te doen die je ontspanning en plezier geven. Dit kan variëren van wandelen in de natuur, yoga, tot het luisteren naar muziek die je kalmeert. Het is belangrijk om deze tijd voor jezelf te nemen, zonder schuldgevoel. Soms moet je zelfs eerst nog uitzoeken wat dit voor jou is.

Stap 4: Informatie Verzamelen (I)

Lees boeken over stressmanagement, gesprekken voert met professionals, of zoek online. Hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent om je burn-out aan te pakken.

Stap 5: Lanterfanten (L)

Altijd maar druk zijn en veel te doen hebben is bijna normaal in deze tijd. Maar dat is het niet. Ga eens vaker lanterfanten, Lanterfanten betekent dat je even niets doet, dat je de tijd neemt om te ontspannen zonder doel. Dit kan zo simpel zijn als een middagje op de bank liggen, of een boek lezen zonder de druk om iets te bereiken. Dit is een kans om je batterijen op te laden.

Stap 6: Leer Omgaan met Stress (L)

Het leren omgaan met stress is belangrijk om een burn-out in de toekomst te voorkomen. Dit kan door het ontwikkelen van nieuwe copingmechanismen, zoals ademhalingstechnieken, tijdmanagement, of assertiviteitstraining. Het is ook belangrijk om je grenzen te leren kennen en te bewaken, zodat je niet opnieuw in dezelfde valkuilen trapt.

Conclusie: Gebruik CHILL om je Burn-out te Overwinnen

Een burn-out is een serieuze aandoening die tijd en aandacht vraagt om te herstellen. Het CHILL-principe biedt een gestructureerde manier om dit proces aan te pakken. Door conditioneringen aan te pakken, informatie te verzamelen, te helen, te lanterfanten, en beter om te leren gaan met stress, geef je jezelf de beste kans op volledig herstel. Neem de tijd, wees geduldig met jezelf, en onthoud dat je niet alleen bent op deze weg naar herstel.

Wil je daarbij ondersteuning? App mij dan gerust:  06-30490522 of stuur een mail  content@jolandadamsma.nl

Nieuwste artikelen:

Uitgelicht

Video afspelen over breinklas

Een bijeenkomst in het Content Café waar ik een smoothie presenteerde: Hoe werkt je Brein?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat je mailadres achter en ik stuur je informatie om je balans te houden en mentaal gezond te blijven. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *