Waarom ben ik anti burn-out

anti burn-out

Delen mag >

Anti Burn-out

Waarom anti burn-out? Als je mij een beetje hebt gevolgd dan heb je me af en toe horen zeggen dat ik anti burn-out ben. Want dat ben ik. Anti burn-out!

Een dag vol ‘moeten’

Ik spreek genoeg mensen die tegen dingen aanlopen en niet weten hoe ze hun situatie kunnen veranderen. Daardoor krijgen ze geen grip op hun leven. En hebben het gevoel dat ze de controle verliezen over hun leven. Ken jij het gevoel dat je ‘wordt geleefd’ met een dag vol moeten? Dat is dé voedingsbodem om uit te vallen door een burn-out.

(Jong) professionals

De prestatiedruk is hoog onder (jong)professionals. En vaak is deze druk opgelegd door jezelf maar dénk je dat de druk extern is. Als je overwerkt bent dan werkt je brein niet meer zoals het is bedoeld. Je brein maakt overuren en daardoor werkt je natuurlijke rem niet goed. Je voelt en ziet dingen die minder emotioneel zijn als je brein weer tot rust komt.

Alleen komt je brein niet tot rust als jij het geen rust geeft.

Je brein bestaat uit drie delen

1. Mensenbrein
2. Zoogdierenbrein
3. Reptielenbrein

Je mensenbrein is het jongste brein en daardoor minder sterk. Wanneer je langdurig je brein aanzet en geen echte rustmomenten inbouwt dan verzwakt je mensenbrein. Je kunt je daardoor minder goed concentreren, je moet zoeken naar antwoorden op eenvoudige vragen en je bent minder creatief.

Je mensenbrein is ook de natuurlijke rem op je emoties. Wanneer deze rem afzwakt kan je ineens uitvallen tegen iemand, sneller huilen, boos worden of je enorm down voelen.

Hoe geef je je brein dan Echte rust?

Door niets te doen!
Dat klinkt heel eenvoudig maar dat is het niet.
Want we zijn gewend altijd wel iets te doen.

Ik hoor veel dat mensen zeggen dat ze ontspanning vinden bij het kijken naar Netflix. Ik snap dat heel goed. Ik voel die ontspanning ook. Maar je brein is dan niet aan het ontspannen maar nog steeds voor je aan het werk. Je brein moet dat wat je ziet vertalen zodat jij het begrijpt.

Echte rust vind je dus door niets te doen. Niets. Nada. Noppes.

• Kijk eens regelmatig naar buiten, gewoon in het luchtledige.
• Ga zitten en staar voor je uit.
• Ga een beetje lummelen.
• Doe iets op de automatische piloot, iets wat je heel vaak doet. Daar hoef je brein bijna niet voor te werken. Bijvoorbeeld ff een kop koffie halen of rustig naar het toilet lopen.

Als je ‘mijn persoonlijke verhaal’ interessant vindt, lees dan door. Zo niet, dan kun je hier stoppen met lezen en mijn advies om je brein af en toe rust te gunnen opvolgen. Doe het voor jezelf én je omgeving.

Waarom vind ik dat zo belangrijk?

Ik ben jaren terug zelf in een burn-out gekomen. Ik wist er niets vanaf. Geen idee wat me gebeurde. Ik toch niet! Ik werk gewoon een beetje harder en zeur niet. Maar juist daardoor viel ik om.

Ik had geen idee hoe ik goed voor mezelf moest zorgen om weer beter te worden en ik had al helemaal geen idee dat ik op elk moment van de dag een keuze had. Niemand had mij dat geleerd.

Niemand had mij geleerd dat ik de belangrijkste persoon in mijn leven ben. Wat een verrassing was dat!
Ik leefde voor het geluk van anderen. Ik werkte voor de tevredenheid van mijn baas. Voor het beeld van de grote meerderheid en voor mijn gezin. Als anderen tevreden waren, dan was ik dat ook.

Terwijl je eerst tevreden moet zijn met jezelf pas dan zijn degene die op je pad komen dat ook. Wist ik veel.

Content maken

Na mijn burn-out besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik ging content schrijven voor ondernemers. Geen idee hoe ik moest beginnen. Het was ook niet zozeer een droom van mij, maar op mijn werk bleek dat ik ‘wel lekker kon schrijven’. Ik ben helemaal geen taalwonder en ik voelde me vaak heel klein als ik ergens een taalfout maakte. Dat kon toch niet! Ik ben de tekstschrijver.

Nog steeds wilde ik passen in een bepaald hokje en voldoen aan een beeld waarvan ik dacht dat de grote meerderheid dit wilde zien.
Ik vond het heerlijk om met mijn klanten bezig te zijn. Superleuk om verhalen te ontleden en de kern daaruit te halen. Dat is mijn grote succes! Dat kan ik heel goed.
Maar het bleef wringen omdat ik mezelf geen tekstschrijver vind. Ik ben geen taalwonder, ik ben een Contentexpert.

Content Ontwikkelen

Ik durf nu te zeggen dat ik een Contentexpert ben. Ik ben mezelf blijven ontwikkelen en ben blijven leren. Ik voelde me helemaal content in de rol van ondernemer. Mijn eigen plan trekken, mijn eigen ideeën uitvoeren en mezelf continu verbeteren en ontwikkelen. Ik ging van content schrijven naar content coachen. Steeds meer ondernemers hielp ik met het vormgeven van hun volledige strategie. Van businessmodel tot communicatiestrategie.

En nog steeds voelde ik mij niet goed genoeg. Wie ben ik dat ik slimme ondernemers adviezen kan geven over hun business?

Ik werkte hard, keihard maar verdiende weinig. Omdat ik mijn werk zo leuk vond vroeg ik niets extra’s als ik wel extra werk deed. Ik maakte gewoon volledige plannen met de ondernemers over hun toekomst en het enige dat ze van mij hoefde te betalen waren de teksten. Zot!

Op een dag realiseerde ik mij dat het zo niet door kon gaan. Ik had genoeg werk, genoot van mijn ondernemerschap maar ik voelde dat er meer inzat. Mijn klanten gingen groeien en ik bleef hangen.

Mijn energie zat nog niet op de juiste plaats.

waarom anti burn-out

Energie laten stromen

Alles is energie en energie moet stromen. Maar wat wist ik nou van energie? Mijn mensenbrein was goed ontwikkeld en daar verbleef ik graag. De weg naar mijn hart en buik lag bezaaid met flinke obstakels en ik had geen idee wat ik ermee moest.
Dus bleef ik doen wat ik altijd deed, en kreeg ik wat ik altijd kreeg.

En dat is goed genoeg. Maar goed genoeg in niet genoeg. Ik leef maar 1x en ik wil dat doen vanuit mijn volledige potentieel.

Ik kreeg een enorm verlangen om goed te doen voor een ander. Zonder daar zelf beter van te worden. Niet echt een goed businessmodel. 🙂 Maar ik besloot mijn ervaringen tijdens mijn burn-out te delen met jou! Om je te helpen!

Toen verscheen mijn boek Levend Dood. Ik vond het al tof dat ik mijn investering had terugverdiend met de verkoop van het boek. Een superprestatie vond ik dat, ik had er namelijk op gerekend dat het me geld ging kosten. Het was voor mij een idealistisch doel.

Maar nog fijner waren de reacties van mensen die ik echt had geholpen met mijn boek.

De energie ging voor me stromen. Ik voelde het! Ik leef!

Doorgaan waar ik was gebleven

Nooit is het mijn bedoeling om therapeut, psycholoog of coach te worden op gebied van burn-out. Ik kan dat helemaal niet aan. Die zware energie van mensen met een burn-out neem ik over. Ik ben te betrokken om deze groep te kunnen helpen. Dus ik ging weer doen wat ik altijd deed. Content Schrijven.

Toen gebeurde er iets geks.

Mijn bedrijf lag stil. Ik had mijn marketingwiel stilgezet om mijn boek uit te geven maar ik kreeg hem niet meer aan de praat.

Ik huurde een businesscoach in die mij weer op het spoor zette. Ik deed wat ik altijd deed en het wiel ging weer draaien. Maar ik voelde me niet compleet. Maar ik kon maar niet bedenken waarom niet.

Content Academie

Om ondernemers te helpen met hun business zette ik een Content Academie op. Dat ging ook niet helemaal soepel, zoals dat vaak gaat met iets nieuws. Maar veel beren op de weg heb ik eraf gejaagd en ik vind het heerlijk om de slimme ondernemers in mijn Academie te helpen, met feedback, door mijn kennis te delen, door met ze te sparren en nieuwe inzichten te geven.

Ja, hier zit ik op de goede weg. Ik heb iets te geven.
Maar nog steeds klopte er iets niet.

Content Zijn

Om je business echt te laten groeien moet je niet alleen Content Schrijven maar je moet ook Content Zijn. Ik geef de ondernemers ook kennis over het brein en adviezen over hoe ze hun brein optimaal kunnen inzetten voor maximaal resultaat.

Het is reuze interessant om te weten en om te zien wat er gebeurt als je die kennis ook toepast. Soms zo simpel.

Ik maakte een tweede programma in mijn Academie, het programma Content Zijn. Ik ben daar nu nog volop mee bezig en daar profiteer je van als je nu instapt.

Mijn doel is om mijn klanten zo goed mogelijk te helpen op alle vlakken. Want alles staat met elkaar in verbinding. Om een goede flow naar winst te maken moet alles kloppen.

Ik leer ze dat en terwijl ik mijn lessen geef realiseer ik me dat ik nog steeds niet mijn volledig potentieel leef. Ik heb meer te bieden.

Na vele uren van meditatie, rust, studie, lezen en luisteren naar mijn omgeving kwam ik tot een inzicht.

Ik heb een missie!

Mijn missie

Door het programma Content Zijn realiseerde ik mij dat daar mijn hart echt ligt. Dat daar de crux ligt naar succes. Naar jouw succes en naar mijn succes. Het is belangrijk om content te zijn, en ik kan je daarmee helpen.

Mijn missie: Ik wil burn-out helpen voorkomen!
Ik wil inderdaad niet werken met mensen die al in een burn-out zitten maar ik wil voorkomen dat mensen in dat diepe zwarte gat vallen!

Als ik de berichtgevingen mag geloven komt er een epidemie burn-out aan. 1 op de 4 kan straks zijn of haar werk niet meer doen omdat ze opgebrand zijn. Omdat ze niet goed voor zichzelf hebben gezorgd. Omdat ze simpelweg niet wisten hoe ze dat moesten doen.

Preventie! Daar ligt de sleutel voor een win-win-win situatie.

Hoe dan?

‘Leuk inzicht Jolanda maar je hebt bakken tijd, energie en geld geïnvesteerd in je Academie. Het draait nog niet eens op volle toeren en je wilt alweer wat anders.’

‘Houd gewoon vol!’ Spreek ik mezelf toe.

Maar het is geen kwestie van niet vol kunnen houden. Als dat het was, had ik allang opgegeven. Ik ga het niet opgeven. Ik zet het alleen in een ander daglicht. Een Academie voor ondernemers die het gewoon ff niet meer weten. Die hun passie zijn verloren door de onrust van zorgen. Die overleven i.p.v. leven. En stiekem zijn dat er meer dan je denkt. Kom maar bij mij, ik ga je helpen. Stap voor stap.

Content Spreken

Ik realiseer mij dat ik mijn verhaal in combinatie met mijn studies en opgedane kennis moet combineren. Ik moet naar buiten met dit verhaal. Die combinatie gaat helpen burn-out te voorkomen!

Hoe gaaf is het als iedereen leeft vanuit hun volledig potentieel. Wat zal de energie dan stromen! Ik voel het gewoon nu al!
En dan heb ik het nog niet over de enorme bedragen die worden bespaard als mensen niet in een burn-out komen.

Ik moet het dus groter aanpakken!

Plan van aanpak

  • Ik volg momenteel een training om de beste presentatie te maken zodat je boodschap voor altijd blijft hangen.
  • Ik volg een opleiding tot burn-out coach zodat ik nazorg kan bieden voor hen die niet in een burn-out willen komen maar voelen dat als ze nietsdoen dat ze bij 1 van de 4 horen.
  • En ik heb mijn eerste opdracht al binnen om een Masterclass te geven bij een ambitieus bedrijf waar veel mensen omvallen door een burn-out. Niet omdat de werkgever niet goed voor het personeel is. Maar juist daarom, al het personeel heeft last van prestatiedrang en ze weten niet meer hoe ze het brein uit moeten zetten.

En laat ik dat nou heel graag komen vertellen!

De energie stroomt weer. Ik voel me rijk.

Ik voel me blij en ik kan niet wachten om mijn eerste presentatie te geven. Nooit gedacht dat ik ooit spreker/trainer/coach zou worden, maar energie gaat waar het moet gaan. Klaarblijkelijk is dit mijn weg maar was ik er eerder nog niet klaar voor.

Nu wel hoor!
Kom maar op. Ik ben anti burn-out!

Weet jij iemand die mijn hulp kan gebruiken?

Of kan jij zelf mijn hulp gebruiken. Volg je hart en kom in actie.

Plan een gratis Content Gesprek in dan gaan we samen digitaal een kopje koffiedrinken.
Vind ik leuk!

Of bel me als je behoefte hebt aan een fysieke afspraak 06-30490522

1 gedachte over “Waarom ben ik anti burn-out”

  1. Pingback: Neem je brein mee op vakantie | Jolanda Damsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie