Adres
5665 PL Geldrop

Bellen
06-30490522

KvK
55521517

Train je mind

train je mind

Train je mind!

Ik krijg een berichtje en Bam! Ik zit direct in een dip.
Ik heb een domme fout gemaakt. Een fout die ik eerder had gemaakt en ik vind dus dat ik beter had moeten weten.

Om de dag toch nog leuk te laten zijn zeg ik tegen mezelf: Train je mind! Train je mind!

Ik ben al 10 jaar ondernemer, ik ben gestart in crisistijd en ik heb Corona overleefd. Ik moet dus ergens ook iets goed doen. Maar toch… Deze fout had ik kunnen voorkomen als ik beter voor mijn mind had gezorgd. Dat weet ik toch! Waarom stapte ik weer in die voor mij bekende valkuil?

Ik bleef in kringetjes denken

Je kent dat wel, telkens weer hetzelfde denken noem ik in kringetjes denken. Alsof je verslaafd bent aan jezelf op je kop geven. Ik kon het niet loslaten. Ik wilde eigenlijk helpen maar mijn hulp heeft het tegenovergestelde bereikt.

Ik had….
De ik-had-gedachten zijn killing voor je brein.
Je kunt er namelijk niets meer aan veranderen, het kwaad is al geschied.

Train je mind, dat is de beste oplossing!

Eerlijke vriendschap

Ik was uit met mijn vriendin maar het zat me meer dwars dan ik wilde. Ik uitte mijn frustratie en ik kreeg ook van haar nog eens op mijn kop.
Dat is dom, je weet beter. Je doet ook te veel en je moet je focus houden!

Dat is echte vriendschap. Niet leuk! Maar ze vertelt me wel de waarheid. Met liefde hoor. Daarna hielp ze mij ook weer om mezelf te vergeven.

Negatieve opmerkingen maken meer impact

Hoe komt het toch dat die ene opmerking over een fout die ik heb gemaakt zoveel meer impact maakt dan alle andere positieve opmerkingen die ik ook mag ontvangen?

Ken je dat?

Negatieve emoties verankeren in je brein

Alle ervaringen, positief en negatief worden opgeslagen in je brein. De geur gaat naar het ene mapje, het geluid naar een ander mapje. Alle details worden als stukjes code opgeslagen in je brein. De emotie die je bij deze combinatie van details voelt wordt opgeslagen in je emotionele brein. Hoe sterker de emotie hoe meer ruimte dit krijgt in het breinarchief.

Deze manier van archiveren is belangrijk. Zo kan jij steeds beter functioneren omdat je brein je helpt met alles wat je al eerder hebt meegemaakt.

Onbewuste emoties

Dit breinarchief kan je ook verrassen. Als er bepaalde combinaties van details opnieuw worden getoond komt de emotie die daarbij opgeslagen is ook ongevraagd boven water.

Denk maar eens aan een bepaalde geur. Bijvoorbeeld van koffie. Je krijgt al snel een bepaalde emotie. Bijvoorbeeld dat het zo vroeger bij oma altijd rook. En je voelt je weer even kind in een vertrouwde omgeving waar je alleen maar gelukkig hoefde te zijn.

Of je hoort op de radio een muzieknummer dat gedraaid is bij een begrafenis en alle herinneringen met bijbehorende emoties poppen op, daar heb je geen controle over.

Negatief gevoel

Maar het kan ook zijn dat je een negatief gevoel krijgt omdat er stukjes code worden samengevoegd waar je niet bewust van bent. Bijvoorbeeld die witte auto die geparkeerd staat, de spelende kinderen die je hoort, de zon die brandt op je gezicht en de geur van vers gemaaid gras. Op zich zijn dit neutrale omstandigheden je een neutraal gevoel moeten geven.

Maar als dit de situatie was die je brein heeft opgeslagen toen je dat ene telefoontje kreeg met slecht nieuws. Dan krijg je nu er helemaal niets aan de hand is, toch hetzelfde gevoel als toen je het slechte nieuws ontving. Je brein heeft niet alleen dat slechte nieuws gearchiveerd, maar ook alle omstandigheden waar je niet bewust van was.

Dat is de reden dat je je soms onprettig voelt maar niet begrijpt waarom. Dat noemen ze ook je onderbewuste.
Dit is best lastig want je kunt er niet veel aan doen als je er niet bewust van bent.

Negatieve emoties zijn sterker

Het vervelende van emoties is dat negatieve emoties sterker voelen dan positieve emoties. Want negatieve emoties betekenen gevaar. En dan komt het oeroude reptielenbrein in werking om je te beschermen. Je brein geeft je dan allerlei emoties die ervoor zorgen dat je bevriest, dat je wegloopt of dat je in gevecht gaat.

Ik kreeg erg de neiging om mezelf te verstoppen. Ik vertelde mezelf oude verhalen zoals dat ik niet slim genoeg ben, en dat ik iets doe wat ik helemaal niet kan. De fouten die ik maak zijn het bewijs dat ik niet goed genoeg ben. Er kwamen andere stemmen uit het verleden in mijn hoofd en ik dacht… zie je wel… ze hebben gelijk!

WAT EEN ONZIN!
Maar om die onzin te voelen is het nodig om eerst bewust te zijn van wat er gebeurt in je brein. Pas dan kan je het ombuigen.

Alles wat je denkt is waar

Alles wat je denkt is waar. Jouw gedachten zijn namelijk de commando’s voor je brein. Als jij denkt dat je iets niet kunt, dan krijg je genoeg bewijzen vanuit dat megabrein van je, dat je het ook niet kunt. Als jij denkt dat 1 negatieve feedback reden is om nooit meer te schrijven, dan ga je ook stoppen en iets anders doen.

Als jij denkt dat je het kunt, kan je het ook!

Maar als jij denkt dat je het wel kunt, dan zijn er ook genoeg bewijzen in dat megabrein van je om je te laten zien dat je gelijk hebt. Het is maar net welke gedachte je als commando laat zijn voor je brein. Bij positieve commando’s kan ik inzien dat ik mens ben en een fout maak. En dat dit oké is zolang ik er maar wat van leer. Als ik bewust ben van de situatie kan ik dit objectief gaan bekijken en een plan maken over hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen.

De meeste mensen zijn een kei in het zichzelf in de put denken. Ze maken zichzelf klein en geloven elke negatieve feedback. Ze geven zichzelf er goed van langs en hebben meerdere positieve feedbackmomenten nodig om weer op te krabbelen.

Jij hebt de regie over jouw denkwereld: Train je mind!

Maar jij hebt de regie over jouw gedachten. En jouw gedachten zijn de commando’s voor je brein. Je brein doet wat jij zegt dat het moet doen en geeft je de bewijzen die je daarvoor nodig hebt zodat jij de acties kunt doen die bij je doel passen. Train je mind en geef positieve commando’s aan je brein.

Jij bent de Koningin van jouw leven. Het enige dat je nodig hebt zijn vaardigheden.

En het trainen van je mind is nog gezonder dan trainen voor een gespierd lichaam. En toch slaan we vaak deze training over.

Zonde!

Train je mind zodat je een Content Leven hebt vol energie. Zelfs als het even tegenzit. Of misschien vooral ook als het tegenzit.

Weet je niet hoe je moet beginnen?

Neem dan contact met mij op, dan kijken we daar samen naar.

Nieuwste artikelen:

Uitgelicht

Video afspelen over breinklas

Een bijeenkomst in het Content Café waar ik een smoothie presenteerde: Hoe werkt je Brein?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat je mailadres achter en ik stuur je informatie om je balans te houden en mentaal gezond te blijven. 

1 gedachte over “Train je mind”

  1. Pingback: Je hoofd boven water houden - stressverzuimbegeleiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *