Thuiswerken moet, maar dat kan ook zonder somberheid!

thuiswerken

Delen mag >

Hoe gaat het met jouw medewerkers?

Het is maandagochtend, ik word wakker in het donker, bah, deze tijd van het jaar weer. Ik hoor het nieuws en de coronacijfers vliegen om mijn oren. Nog meer ziekenhuisopnames.
Vandaag heb ik een thuiswerkdag. Ik kruip moeizaam uit mijn bed en spring onder de douche. Onder de douche neem ik mijn dag door.

Wat moet ik eigenlijk allemaal doen? Het weekend was wat saai, de feestjes die we eigenlijk zouden hebben zijn allemaal afgelast en de wekelijkse ontmoeting van de familie bij moeder mag ook niet meer. Niet meer dan drie extra mensen in huis. Ik ben moe van het nietsdoen.

Op de deur hoor ik een rammel, ben je klaar?! Ik moet ook….
Snel kom ik uit de douche en ga naar de keuken voor een kop koffie. Ik was net weer in een lekker ritme door lunch te maken en naar mijn werk te gaan samen met een paar collega’s. Maar we moeten weer thuisblijven. Om mezelf te motiveren beloof ik mezelf dat ik iets lekkers mag lunchen. Maar misschien doe ik dat te vaak? Dat merk ik aan de spijkerbroek die ik wil aantrekken die net iets te strak zit.
Ik kom in dezelfde kamer waar ik gisteren mijn ‘vrije’ dag heb doorgebracht. Mijn wereld wordt steeds kleiner. Het is nog donker en ik doe het licht aan, eerst maar even de glazen van gisteren opruimen…

Terwijl ik mijn computer opstart en mijn agenda check hoor ik een hoop gerommel in huis. ‘Mam, waar is….’ Ik neem me voor een productieve dag te hebben maar mijn huisgenoten en mijn huisdieren leiden mij continu af.

Ik merk om 11.00 uur al dat ik moe ben. Ik weet mezelf telkens weer te motiveren om door te gaan, maar hoe lang houd ik dit nog vol? Ik heb een paar uur het huis voor mezelf en ik werk aan een stuk door om die tijd goed te benutten. Maar ik merk dat mijn concentratie afneemt en ik al helemaal niet meer kan denken aan creatieve oplossingen.

Ik mis mijn ritme en mijn collega’s. Maar stug werk ik door aan de taken die er nog liggen. Hopelijk krijg ik wat af zodat ik in ieder geval mijn baan mag houden. Ik moet er niet aan denken die ook nog te verliezen….

Weet jij hoe jouw medewerkers hun dag beleven?

Thuiswerken moet, maar dat hoeft niet somber. Veel thuiswerkers beleven ongeveer hun dag somber, afgeleid, eenzaam en/of angstig.
Je kunt je voorstellen dat dit geen gevoelens zijn die de gezondheid en de productiviteit bevorderen.

Voor iedereen is deze tijd een uitdaging maar als je verantwoordelijk bent voor een team is die uitdaging nog groter. Hoe zorg jij ervoor dat ze lekker in hun vel blijven zitten zodat je straks niet zit met een hoop ellende en een hoog ziekteverzuimcijfer?

Ik hoorde laatst op het journaal dat meer dan de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate sombere gevoelens heeft.

Het voelt als een plicht om daar iets aan te doen!

Aan de situatie dat we moeten thuiswerken kunnen we niets veranderen

Aan de situatie kunnen we niet veel veranderen. Ja handen wassen en afstand houden en voldoen aan alle regels zodat we snel weer bij elkaar mogen zijn is het enige dat we kunnen doen.
Maar Corona is er. En het gaat niet goed. Dat is een feit.

Als je niets aan de situatie kunt doen is het belangrijk om er het beste van te maken.

Maar dat lijkt zoveel simpeler dan dat het in werkelijkheid is.

Waarom is het moeilijker gedaan dan gezegd?

Waarom is thuiswerken dan toch soms moeilijk? Wij hebben grofweg drie breinen (ja echt) die met elkaar moet samenwerken maar dit niet altijd doen.

  1. Het mensenbrein, die is verantwoordelijk voor het denken
  2. Het zoogdierenbrein, die is verantwoordelijk voor het voelen
  3. Het reptielenbrein, die is verantwoordelijk voor het overleven.

Het reptielenbrein is het oudste en sterkste brein. Dit brein zorgt ervoor dat je geen gekke dingen doet waar dit brein de gevolgen niet van kan overzien.

Zoals bijvoorbeeld jezelf afzonderen. We zijn gemaakt om in groepen te leven. Dat is immers veilig. Als je kijkt vanuit de oertijd dan is een kudde veiliger dan alleen. Als je alleen stond, was je een makkelijke prooi. Dat is de reden dat we grote behoefte hebben ergens bij te horen.

Als je thuis werkt kan je dit gevoel dat je ergens bijhoort gemakkelijk kwijtraken.

Dan denk je toch aan alle gevolgen, dan is het oke?

Denken aan de gevolgen is werk voor het mensenbrein. Dit brein kan redeneren en gevolgen overzien. Dit brein kan zien dat als we vandaag iets doen wat oncomfortabel voelt dat dit bijdraagt aan een groter en beter geheel in de toekomst.

Maar daar denkt je reptielenbrein heel anders over en dit brein is vele malen sterker. Dat is de weerstand die je voelt.

Hoe kunnen we ons dan wel goed voelen in de situatie waarin we nu eenmaal zitten?

Om je toch goed te voelen bij het thuiswerken hebben wen ons zoogdierenbrein nodig. De gevoelens die we hebben over de situatie zorgt ervoor dat dit breindeel aansluit bij een van de twee andere delen. Dan is het zogezegd twee tegen een. Als je dit deel kunt laten aansluiten op je mensenbrein, dan ga je je beter voelen.

Maar als dit deel aansluit op het reptielenbrein, dan ben je de klos.

Dan worden de dagen van thuiswerken steeds zwaarder voor je.

Je kunt je brein trainen

Maar er is ook goed nieuws. Je brein kun je trainen. Er is vele jaren gedacht dat we er niets aan konden doen aan hoe we ons voelen maar nieuwe onderzoeken hebben het tegendeel bewezen. Je kunt je brein trainen zodat jij je goed voelt.

Maar daar moet je wel wat voor doen!

Online trainen

Je brein neemt het gemakkelijkste nieuwe informatie op als er een motivatie is om te leren. Dat is niets nieuws. Je leert ook gemakkelijker als je het gevoel hebt ergens bij te horen en een gezamenlijk doel nastreeft. Samen leren is heel effectief.

Nu we massaal thuiszitten is het een extra uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt je team immers niet in een gezamenlijk ruimte zetten en motiverende opdrachten geven. Of de kracht van fysiek contact laten ervaren.

Ik heb een online oplossing.

De Breinklas

De breinklas is een online oplossing om thuiswerkers te ondersteunen. Wat hierbij belangrijk is, is de overtuiging van de leidinggevende en de ruimte die medewerkers krijgen in hun agenda om deze kennis tot zich te nemen en toe te passen.

Zeker voor de medewerkers thuiswerken is het belangrijk dat jij hen als leidinggevende laat weten dat de breinklas hoog op de prioriteitenlijst staat.

De tijdsinvestering is minimaal maar het effect is waanzinnig als men serieus de informatie tot zich neemt.

Motiveren van thuiswerkers

Om de motivatie van thuiswerkende medewerkers te bevorderen starten we met een gezamenlijke online meeting. Daarin laat ik ze direct kennismaken met de kracht van hun brein.

Dan krijgen ze online een stappenplan om hun brein te herprogrammeren zodat ze (weer) controle hebben over hun gevoelens en capaciteit.

Ze krijgen om de dag een opdracht in hun mailbox. Kort maar krachtig.

We sluiten af met een gezamenlijke meeting om vragen te beantwoorden en met een gesprekstechniek voor bewustwording van eigen verlangens en behoeften.

Dit is een perfecte combinatie om de kennis ook te gaan toepassen.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat

Contact opnemen

Wil je er meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op!

Burn-out voorkomen >

2 gedachten over “Thuiswerken moet, maar dat kan ook zonder somberheid!”

  1. Pingback: Tegenslag. Wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? | Content Academie

  2. Pingback: Acceptatie is dé bron voor zelfliefde | Jolanda Damsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie