Te druk

te druk

Delen mag >

Te druk? Hoe zorg je goed voor je personeel?

Nu veel breinwerkers thuis werken kun je moeilijker inschatten hoe het gaat met je team.
Werken ze niet te hard?
Nemen ze op tijd hun rust?
Kunnen ze goed vooruit?
Hebben ze een goede thuiswerkplek?
Kunnen ze de situatie thuis combineren met werk?
Hoe is hun productiviteit?
Hoe content zijn ze?

Te druk? Breinklas voor kenniswerkers

Op dit moment loopt er een pilot van de breinklas bij een ambitieus bedrijf met breinwerkers. Deze medewerkers hebben het gevoel dat ze te druk zijn.

Observeer je gevoel.

De breinklas is een mega belangrijke tool om medewerkers inzicht te geven waar gevoelens vandaan komen om grip op het leven en werk (terug) te geven.

Heb je het te druk voor korte filmpjes van 10 tot maximaal 20 minuten? Dan is het juist tijd om nu in actie te komen. De filmpjes geven uitleg over de consequenties die je acties hebben in je brein. Zodat je meer bewust bent van de keuzes die je maakt. En dus ook bewust kunt kiezen voor dat wat goed is voor jou!

Geen tijd

Terug nog even naar de pilot. Na drie filmpjes krijg ik al een mailtje van een teamleider. “Ik werk parttime en heb gewoon geen tijd om het tempo (om de dag) bij te houden. Ik ben veel te druk. Ik loop nu al achter. Misschien is de frequentie te hoog?”

Ik denk meteen: “Zo! Hier is mijn hulp hard nodig! Als je zelf heel goed het belang weet van energiemanagement, hoe kan het dan zo zijn dat je de filmpjes niet bekijkt?”

Bijzonder hoe ons brein werkt

Juist voor de mensen die ervaren dat ze te druk zijn voor de filmpjes, voor hen is het juist belangrijk de breinklas te volgen. Er is namelijk altijd tijd, maar waar ligt je prioriteit? Ik hoop bij jouw welzijn. En het welzijn van je medewerkers.

In het voortraject heb ik goede gesprekken gehad met deze teamleider en we hebben zelfs besloten dat we niet alleen elke teamlid faciliteren met de filmpjes, maar dat we ook het bekijken van de filmpjes verplicht stellen. Juist omdat er ‘geen tijd’ is. We willen voorkomen dat mensen zich schuldig gaan voelen dat ze tijd kwijt zijn aan het bekijken van de filmpjes terwijl er nog zoveel andere dingen op de to-do lijst staat.

En juist deze teamleider heeft moeite om drie kwartier in een week te investeren in zichzelf.
Bijzonder hoe ons brein werkt.

Te druk? Volg de Breinklas!

Ik hoop dat ze de tijd maakt om de Breinklas af te maken. Er zijn nog 17 filmpjes te gaan. Als ze deze filmpjes heeft gezien snapt ze ook waarom ze het gevoel heeft ‘geen tijd’ te hebben.

Maar daarvoor moet ze eerst het gevecht aan met haar ingesleten patronen. Die patronen en overtuigingen zitten vast in ons diepste en oudste brein. Ons reptielenbrein. Dit brein wil ons houden op de plek waar we zitten.

Dit brein heeft een hekel aan veranderingen.

En daarom zal dit gedeelte van ons brein alle tekenen geven die jij gaat geloven dat je beter iets anders kunt gaan doen.

Een hardnekkig gedeelte van ons brein waar je echt tegen moet vechten als je voor jezelf een verbetering wilt. Verbetering in concentratie, in creativiteit, in productiviteit en in het waarmaken van je dromen maar ook voor bijvoorbeeld een betere gezondheid omdat je hebt besloten gezonder wilt gaan leven. Allemaal mogelijk! Maar dan moet je eerst je reptielenbrein verslaan.

Handig als je weet hoe je dat gevecht aan moet pakken! En daarvoor is de Breinklas bedoeld. Om je daarbij te helpen en om je handvatten te geven.

Topsport

Veranderen van ingesleten patronen zie ik als een topsport. Het heeft niets te maken met onwil. Maar met doorzettingsvermogen en kracht. Maar ook met kennis.

Want als je het te druk hebt, geef je sneller op:

  • Als je niet weet waartegen je vecht, dan geef je het op.
  • Als je niet overtuigd bent dat je er winst uit gaat halen dan geef je het op.
  • Als het te moeilijk wordt in combinatie met andere uitdagingen in je leven, dan geef je het op.
  • Als je reptielenbrein je teveel pijnlijke prikkels gaat geven om je op je plek te houden, dan geef je het op.

Verander daarom niet alles tegelijk.

Overleven

Je reptielenbrein, is het oudste gedeelte van je brein en heeft maar 1 opdracht en dat is jou beschermen! Je reptielenbrein is verantwoordelijk voor het geven van signalen als er gevaar dreigt. Dit oeroude gedeelte van je brein is alleen maar bezig met overleven! Veranderingen ziet dit deel van je brein als gevaar.

Veranderingen zijn eng en onbetrouwbaar. Je reptielenbrein weet niet of dit goed voor je is of dat je in gevaar bent. Daarom geeft dit gedeelte van je brein allerlei signalen af waarom je niet moet veranderen. Dit is de weerstand die je voelt elke keer als je een nieuw patroon wilt integreren.

Begin daarom met kleine veranderingen en houd vol. Dan merk je dat deze kleine veranderingen een groot effect hebben. Daardoor krijgt je reptielenbrein er weer vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt en laat het langzaam de weerstand los.

Gelukkig heb je meer breinen

Gelukkig heb je meer breinen.
Je hebt nog een zoogdierenbrein (emotie) en een mensenbrein (denken). Als je weet hoe je deze twee jongere gedeeltes van je brein kan inzetten voor verandering sta je sterker tegen je reptielenbrein.

Samen sta je sterker

Alle kracht en informatie zit al in jou. Maar vaak heb je gewoon even hulp nodig van een mentor of coach. Niemand kan het alleen. Want je mensenbrein en gevoelsbrein moeten wel geprikkeld worden.

Als je lekker in je vel zit en je wilt voorkomen dat je in een burn-out komt. Dan kun je de breinklas prima alleen volgen en zonder hulp veranderingen invoeren.

Maar als je al het gevoel hebt dat je het te druk hebt, als je het je allemaal teveel wordt, als je het gevoel hebt dat je er niets meer bij kunt hebben. Ook geen investering van drie kwartier in een week, dan heb je misschien een steuntje in de rug nodig.

Hoe gaat het met ‘jouw’ breinwerkers?

Ben jij een CEO, HRM manager of teamleider? Maak jij je zorgen om de breinwerkers in jouw organisatie? Wil je je medewerkers faciliteren het beste uit hun brein te halen of ondersteuning bieden om (weer) grip op hun leven en werk te krijgen?

Neem dan contact met me op. Dan bekijken we samen welke strategie het beste gaat werken voor deze breinwerkers.

Geen mens is hetzelfde, geen bedrijf is hetzelfde geen oplossing is hetzelfde.

Meer over preventie burn-out >

1 gedachte over “Te druk”

  1. Pingback: Tegenslag. Wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? | Content Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie