Ben jij (te) streng tegen jezelf?

streng tegen jezelf

Delen mag >

Ben jij streng tegen jezelf?

Streng tegen jezelf zijn helpt niet altijd. Heb jij geen enkele moeite om jezelf streng toe te spreken? Bijvoorbeeld als het niet gaat zoals je wilt of als je je niet goed voelt of als je vindt dat je jezelf aanstelt.

Denk je dat dat helpt?

Steng tegen jezelf zijn

Je voelt je niet lekker maar je hebt nog zoveel te doen. Je spreekt jezelf streng toe: “Doe normaal zet je schouders eronder en door.”

Je voelt je gestrest maar je vindt dat je daar geen reden toe hebt. “Doe normaal, er is niets aan de hand.”

Je moet iets doen wat je helemaal niet wilt doen. Heel je lichaam komt in weerstand. Maar in plaats van dat je daarnaar luistert, spreek je jezelf streng toe. “Het leven kan niet alleen maar leuk zijn, hup ga het doen.”

Herkenbaar?

Signalen willen niet streng toegesproken worden

De signalen die je lichaam je geeft zijn bedoeld om naar te luisteren. Echt luisteren en pas dan bepalen of je door de weerstand heen wilt gaan of dat je een ander pad kiest.

Als je niet naar deze kleine signalen luistert worden de signalen steeds sterker. Je gezondheid gaat achteruit maar jij hobbelt gewoon vooruit door.

Streng zijn tegen jezelf is niet erg effectief en het brengt je niets.

Wat is waar? Waar moet je naar luisteren?

Ik geef toe, het is verwarrend. Als je last hebt van uitstelgedrag richting persoonlijke en zakelijke groei, dan vertel ik je dat je uit je comfortzone moet stappen. Dan mag je best een beetje streng zijn tegen jezelf. Maar als je lichaam signalen geeft dat je je niet goed voelt zeg ik dat je ernaar moet luisteren. Dan mag je juist weer lief zijn tegen jezelf.

Wat is waar?

Jij weet wanneer je jezelf streng mag toespreken?

Als jij echt naar jezelf en de signalen gaat luisteren dan weet je gewoon wanneer je jezelf streng moet toespreken of juist lief voor jezelf mag zijn. Je weet wat je angsten zijn en of ze terecht zijn. Om echt te kunnen luisteren moet je wel bewust zijn van je gedachten en gevoelens. Jij kunt pas dan de signalen onderzoeken om een goede keuze te maken voor jou! Ga bewijzen zoeken voor je gedachten, wat is echt waar?

Als je uitstelgedrag vertoont omdat je dingen eng vindt maar je weet dat ze belangrijk zijn voor je persoonlijke of zakelijker groei. Dan is het een kwestie van kortdurende stress en mag je jezelf streng toespreken om uit je comfortzone te stappen.

Je weet ook (als je luistert) wanneer steng zijn voor jezelf niet helpt

Als je zware benen krijgt en te kort aan adem hebt of andere vage vervelende klachten dan protesteert je lichaam op langdurige stress. Deze signalen lijken in eerste instantie zonder reden aanwezig te zijn. Je kunt ze niet direct plaatsen.

Vaak heeft dit te maken met de inrichting van je leven. Iets of iemand haalt alle energie uit je lichaam. Als dat het geval is mag je lief zijn voor jezelf.

Weet dat je op elk moment een andere keuze mág en kán maken.

Je hoeft niet in een situatie te blijven zitten, die niet goed voor je is!

Luisteren naar je innerlijke wijsheid is eng

Vaak luisteren we meer naar wat anderen vertellen dat goed voor ons is, dan dat we naar onze innerlijke wijsheid luisteren. Luisteren naar je innerlijke wijsheid is best eng. Want wat als….

Je bent bang dat je innerlijke wijsheid je gaat vertellen dat je je leven moet omgooien en dan zie jij alleen maar de beren op de weg. Maar het is echt niet nodig om je leven helemaal om te gooien! Zeker niet als je regelmatig luistert naar je innerlijke wijsheid. Vaak is een kleine aanpassing of een goed gesprek al voldoende om de signalen te laten verdwijnen. En soms is het inderdaad nodig om radicale stappen te nemen om jezelf weer goed te voelen.

Maar dat hoef je niet alleen te doen. Neem contact met mij op als je samen met mij wilt onderzoeken wat goed is voor jou.

Mijn nieuwe inzichten zorgde voor beweging

Ik kreeg steeds meer lichamelijke pijntjes en ongemakken. Ik ben (waarschijnlijk net als jij) een ster in het negeren en mezelf streng toespreken.
Tot ik bewust werd van mijn gedrag.
Het werd tijd om echt te onderzoeken wat er aan de hand was.
Intern onderzoek noem ik het.

Ik kwam erachter dat mijn trots en doorzettingsvermogen mij geen goed deden.
10 jaar geleden ben ik midden in een crisis na een persoonlijke crisis gestart met mijn bedrijf. De start ging moeizaam maar het is gelukt om een gezond bedrijf op te zetten. Toen wisselde ik van aanbod en moest ik opnieuw beginnen. Ik bleef zoeken naar een manier die past bij mij. Want mijn grootste angst is weer terugvallen in een burn-out omdat ik iets doe dat niet bij mij past.

En toen kwam de Coronacrisis. Een pittige tijd waar ik mijn hoofd net boven water kon houden. En toen daar de oorlog en energiecrisis nog bovenop kwam begonnen mijn zorgen te groeien. Zorgen die ik onder mijn hoed wilde houden, ‘het komt wel goed!’
Maar mijn lichaam vertelde mij iets anders.

Deed ik nog wel wat ik graag wilde doen? Was ik echt aan het leven of aan het overleven?

Toen ik de tijd nam om echt te voelen en te kijken naar mijn behoeften, kwamen er best wel uitdagende conclusies uit:

  1. Ik wil het niet meer alleen doen
  2. Ik wil meer financiële stabiliteit
  3. Ik wil meer zingeving
  4. Ik wil stoppen met overleven en weer gaan leven

Pittig!
Hoe ga ik dat vormgeven?

Er kwamen allerlei scenario’s naar voren en van één schrok ik. Ik wilde weer in loondienst en deel uitmaken van een team met collega’s en zekerheid.

Wat!! Ik weer werken bij een baas!? Mijn vrijheid opgeven voor zekerheid?? Ik??
Dat koste wel wat moeite om te verwerken. En toen kwam ik erachter dat mijn vechtersmentaliteit, doorzettingsvermogen en trots mij tegenhielden. Trots dat ik mijn bedrijf in mijn uppie draaiende wilde houden. Doorzettingsvermogen door steeds weer te zoeken naar een manier van ondernemen die mijn behoefte vervuld. En mijn vechtersmentaliteit die mijn vertelt dat opgeven geen optie is.

Opgeven

Als ik nu kies om mijn behoefte te vervullen, is dat dan opgeven?
Nee, dat is juist mega krachtig en goed voor mijn welzijn.

Dus met trots vertel ik je daarom dat ik een baan heb geaccepteerd. Per 1 oktober ga ik terug naar de zorg. Nu niet meer bij de mensen thuis of aan bed. Maar op kantoor. Als coördinator thuisondersteuning ga ik zorgen dat de processen goed verlopen en begeleid ik de thuisondersteuners zodat zij op een goede manier hun werk met plezier kunnen doen. Dat komt de zorg natuurlijk alleen maar ten goede.

En omdat ik dit ga combineren met ondernemen worden al mijn behoeften vervuld. Het zal de eerste tijd nog wel even zoeken zijn naar een goede balans maar ik voel weer dat ik leef in plaats van overleef. Ik krijg energie van het idee dat ik nieuwe dingen mag leren en mezelf op andere vlakken mag ontwikkelen. Maar ook dat ik mijn kennis mag overbrengen op een team thuisondersteuners die een belangrijke schakel zijn in de zorg.

Hoe ga ik door?

Ik heb een Community, een Academie, een Content Bureau, Content Trainer en een Content Praktijk. En dan nu ook nog een baan.

Het is logisch dat ik mijn activiteiten opnieuw ga indelen.

  • Ik blijf mijn vaste klanten bedienen. Ik vind schrijven gewoon superleuk, maar losse opdrachten neem ik niet meer aan.
  • Ik stop met de Content Community en ik stop met de jaarprogramma’s.
  • Mijn Content Praktijk ga ik opnieuw onder de loop nemen, na de ik-dag op het strand voel ik dat 1 op 1 begeleiding mij energie en vreugde geeft, echt een verschil maken in iemands leven is zo prachtig. Ik weet nog niet hoe ik dat vorm ga geven maar dat ga ik zeker niet loslaten.
  • De Academie ga ik uitbreiden en ik blijf actief als trainer, dat is mega leuk om te doen. Mijn kennis delen voelt als een ‘must’.

Maar de eerste tijd leg ik mijn focus vooral op mijn nieuwe functie. Als ik dat goed onder de knie heb is het ook gemakkelijker om weer vanuit rust te ondernemen.

Ik stop met overleven en ga weer leven.

Ik snap het waarom je liever streng voor jezelf bent

Dus ja, ik snap het dat je liever streng voor jezelf wilt zijn dan dat je je leven om moet gooien. Maar als je écht luistert en handelt naar je behoeften, dan voel je de energie weer door je lichaam stromen. Dan kun je (weer) genieten van elke dag. En dat gun ik iedereen!

Stop met jezelf streng toespreken en ga weer leven!

Neem contact met mij op als je daarbij hulp kunt gebruiken.

2 gedachten over “Ben jij (te) streng tegen jezelf?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie