Adres
5665 PL Geldrop

Bellen
06-30490522

KvK
55521517

Stemmen en je brein

Stemmen en je brein

Stemmen en je brein. Wat doen verkiezingen met je brein?

Ik ben gefascineerd door het brein. En ik vraag me dus af wat de verkiezingen doen met ons brein. Ik houd er niet van om mij door de taaie tekst van wetenschappelijke onderzoeken heen te worstelen, maar ik vind het wel weer interessant hoe die wetenschap zich vertaalt naar de dagelijkse praktijk.

Vandaag, de dag dat ik dit blog schrijf, is het verkiezingsdag. Superleuk zie ik allerlei rode potloden voorbijkomen op social media, en al weken horen we allerlei discussies op tv , in je omgeving en soms zelfs in groepsappen.

Op wie heb jij gestemd?

Houd jij graag voor jezelf op wie je stemt?

Ik had een paar dagen voor de verkiezingen een goed gesprek met mijn oudste zoon. Zonder problemen vertelt hij mij waar hij op gaat stemmen en waarom. We zijn redelijk gelijkgestemd dus een echte discussie door onze keuzes ontstond er niet.

Tot we gingen gokken over wie in onze nabije omgeving op welke partij zou gaan stemmen.
Om verhaal te halen ging mijn zoon appen met zijn opa.
En toen ontstond er iets moois.
Opa zei: “Of je nu door de kat of door de hond gebeten wordt….” Hij liet zijn antwoord in het midden.

Mijn zoon begreep dat niet maar ik had door dat opa eigenlijk helemaal niet wilde vertellen waarop hij gaat stemmen.

Is dat een generatiedingetje?

Je kunt je afvragen of dat een generatiedingetje is. Of heeft het meer met respect te maken? En is respect hebben voor elkaars mening dan een generatiedingetje geworden?

Ik hoop het niet!

Stemmen en je brein. Jij maakt helemaal niet bewust jouw keuze

Natuurlijk heb je het volste recht om je keuze geheim te houden. Je bent immers gekleurd! Dat kan niet anders. Je bent gekleurd door de situatie waarin je zit, door de omgeving waarin je verkeerd, door de baan die je wel of niet hebt, door de woning die je bewoont, door je financiele situatie en/of door je familieachtergrond.

Je kunt jezelf niet wapenen tegen deze invloeden. Dat zijn simpelweg de programmeringen die diepgeworteld zitten in je brein. Je kunt overtuigingen alleen ombuigen als je er bewust hinder van hebt.

Als je weet dat 95% van onze overtuigingen, onbewuste overtuigingen zijn, dan mag je van mij aannemen dat je geprogrammeerd bent door je omgeving. Niet zo gek dus dat mijn zoon en ik op dezelfde partij gaan stemmen.

Stemmen en je brein. Filters in je brein

Als je brein bewust alle informatie zou verwerken dan word je gek! Je brein beschermt je en vormt filters afgestemd op je overtuigingen, ook wel je programmeringen genoemd. Ben je links geprogrammeerd, dan zal je brein je bewijzen geven dat alles wat links is ook goed is. Hetzelfde geldt voor rechts. Je brein laat simpelweg de gegevens niet door die jouw denkbeeld in een ander perspectief kunnen zetten.
Dat kan alleen als jij daar zelf het commando voor geeft.

Maar waarom zou je dat doen als je brein je lekker strak bewijst dat jij gelijk hebt? En dat je brein je het gevoel geeft dat je een goede keuze maakt?
Hier zit ook de oorsprong van complotdenkers. De overtuiging is er echt! Je brein bewijst het tenslotte keer op keer. De filters doen hun werk.

Maar wat doe je als je het er niet mee eens bent?

Dit vind ik best nog een uitdaging. Wat doe je als je partner, je kind, je beste vriend(in) of ouders iets stemmen waar je het totaal niet mee eens bent.
Er zijn niet voor niets zo ontzettend veel partijen.
Zoveel mensen zoveel wensen.

Ik kan het haast niet laten om mijn mening te verkondigen als ik iemand iets hoor roepen waar ik het totaal niet mee eens ben. Nu lukt het nog wel om mijn mond te houden als het niet in mijn eigen gezin gebeurt. Maar toen mijn jongste zoon zijn mening uitte, en dit niet mijn mening was, werd ik op de proef gesteld.

Ik heb gefaald. Mijn brein nam het over. Ik wilde mijn zoon een ander perspectief geven over de dingen waar hij tegenaan loopt. Ik vind dat ook mijn taak als opvoeder. Of ben ik nu mezelf aan het goedpraten? Daar zijn we ook heel goed in. Daar is je brein waanzinnig goed in.

Jouw mening telt! Jouw stem telt!

Laat ik vooropstellen dat ik elke stem belangrijk vindt. Ook de ‘tegen’ stemmen om het even in mijn referentiekader te plaatsen.
Democratie is een enorm groot goed. Daar moeten we zuinig op zijn. Daar mogen we dankbaar voor zijn en ik vind dat het je plicht is om A. te stemmen of B. voor altijd je mond te houden als je het ergens niet mee eens bent.

Oef!

Maar wat vind je brein belangrijk?

Adriaan Ter Braack redacteur van Quest vertelde op npo1 wat goed scoort in ons brein.

Lange mensen doen het bijvoorbeeld goed. Onbewust stemmen we eerder op lange mensen omdat we denken dat ze sterker/beter zijn. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat wij ook denken dat mensen met een bepaalde status ook langer zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Grappig. In dat geval moet het CDA het goed gaan doen vandaag.

Iets wat we vaker hebben gehoord en ook zien omdat iedereen het draagt, is de kracht van een blauw pak. En een blauw maatpak is nog krachtiger. Als je een blauw maatpak draagt dan ben je slim en capabel voor de functie, denkt ons brein. Terwijl de kleur van de das dan weer helemaal niets uitmaakt.

Adriaan had het ook nog even over mannen en vrouwen. Het verschil tussen een mannenbrein en een vrouwenbrein is klein. Ze hebben exact dezelfde blauwdruk. Het enige verschil is dat mannen een groter brein hebben dan vrouwen. 1% groter! En de enige verklaring hiervoor is dat mannen simpelweg groter zijn. Een nijlpaard heeft ook een groter brein. 

Dat wij denken dat er een verschil zit tussen het brein, heeft dus allemaal te maken met externe factoren. Met programmeringen.

Je brein denkt in hokjes. Dat is nu eenmaal hoe je brein functioneert.
We worden opgeroepen om met een open blik naar de diverse politieke programma’s te kijken en te luisteren. Maar dat kunnen we helemaal niet!

Stemmen en je brein. Nu de reden bekend is

Nu de reden bekend is waarop onze keuze is gebaseerd is het ook meteen duidelijk waarom er zoveel keuze is. We leven in een fantastisch land met heel veel diversiteit. En dus met diverse programmeringen die weer passen bij de verschillende politieke partijen.

En iedereen denkt vanuit zijn of haar eigen perspectief, vanuit een eigen referentiekader en met eigen programmeringen. Geen mens is gelijk. Geen enkele waarheid is dé enige waarheid.

Jij stemt volgens jouw unieke jij

Ieder mens is uniek. Dat is je niet vreemd. En jij stemt vanuit jouw unieke jij. En dat verdient respect. Jij mag zijn wie je bent en vinden wat je vindt. Je hebt geen verantwoording daarvoor af te leggen. Het is heel ongepast om hier ongevraagd tegengas op te ontvangen. Je kunt je persoonlijk afgewezen voelen. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

En daarom probeer ik mijn mond te houden als ik een stemgeluid hoor waar ik het totaal niet mee eens ben. Ik heb namelijk respect voor ieders mening. Respect voor de democratie. En vertrouwen in de toekomst.
We moeten het toch met elkaar doen!
Linksom of rechtsom.
Of je nu door de hond of de kat wordt gebeten…
Of je nu rood, groen, oranje of blauw georienteerd bent.

We mogen het samen gaan doen!

Ik roep op tot respect voor ieders mening! En als jij je mening kwijt wilt, dan luister ik met respect. Ik kan je alleen niet beloven dat ik mijn beeld op de werkelijkheid niet met je ga delen. 

Nieuwste artikelen:

Uitgelicht

Video afspelen over breinklas

Een bijeenkomst in het Content Café waar ik een smoothie presenteerde: Hoe werkt je Brein?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat je mailadres achter en ik stuur je informatie om je balans te houden en mentaal gezond te blijven. 

1 gedachte over “Stemmen en je brein”

  1. Pingback: Ik ben jarig | En ik heb mezelf een cadeau gegeven | Content Trainer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *