Is selfcare egoïstisch kan je jezelf afvragen
Waar ligt de balans tussen egoïsme en selfcare? Selfcare is doen wat nodig is om je mentale gezondheid te behouden?
Veel mensen ervaren stress en krijgen lichamelijke klachten doordat ze te weinig aandacht geven aan het opladen van hun energie. Wanneer de energietank leeg is, kan je lichaam nog een behoorlijke tijd door op reserves, maar ooit is het echt op.
Selfcare (goed voor jezelf zorgen) is een absolute voorwaarden voor succes. Wat succes ook voor jou betekent.
Ach je weet het wel, maar doe je het ook?
Heb jij goede gewoontes die je helpen? Hoe doe jij aan selfcare?
Antwoord jij standaard ‘druk’ op de vraag hoe het met je gaat? Dan wordt het tijd om beter voor jezelf te gaan zorgen.
Druk is namelijk een emotie. Hoeveel je doet op een dag zegt niets over de manier hoe druk jij de dag ervaart. De een moet een boodschap halen en voelt al een druk, terwijl de ander haar agenda vol heeft staan en ook nog even de boodschappen op weg naar huis haalt en voelt alsof het een fijne productieve dag is geweest.
Hoe ervaar jij de dag?
Ik ken beide gevoelens en kies toch liever voor de productieve fijne dag. Jij ook?
Waarom is selfcare, goed voor jezelf zorgen, zo belangrijk maar vooral ook fijn?
1. Je voelt je zelfverzekerd.
2. Je bent gezonder.
3. Je kunt uitdagingen beter aan.
Als je goed voor jezelf zorgt weet je precies wat je nodig hebt. Je voelt wanneer je te weinig rust hebt gepakt, de regie over je leven verliest en te weinig vermogen hebt om die uitdagingen objectief aan te pakken. Als je goed voor jezelf zorgt voel je je goed ondanks je takenlijst of misschien wel juist dankzij je takenlijst.
Maar ik voel me egoïstisch als ik voor mezelf kies!
Je bent zo gewend om er voor iedereen te zijn en altijd klaar te staan dat het voelt als egoïsme als je nu voor jezelf kiest. Herkenbaar?
Laten we eerst eens kijken wat de woorden egoïsme en selfcare/zelfzorg betekenen.
Egoïsme = verrijken van jezelf ten koste van anderen. Je streeft naar jouw voordeel en verwaarloos daarmee de belangen van anderen en het geluk van anderen.
Selfcare/Zelfzorg = Weten wat je nodig hebt om gezond te zijn en dit zelf kunnen regelen. Er is sprake van zelfzorg tekort als er hulp nodig is bij het wassen, aankleden en eten. Maar ook bij de huishoudelijke dagelijkse levensverrichtingen en ontspanning.
Lees het nog eens een paar keer.
Vind je nu nog dat je egoïstisch bent als je voor jezelf zorgt?
Als je jouw behoeften voor anderen behoeften zet?
Selfcare en je verantwoordelijk voelen
Je voelt je verantwoordelijk voor anderen. Als je jezelf verkiest boven die ander dan voel je je schuldig. Herkenbaar?
Maar iets is pas echt jouw schuld als je anderen bewust pijn doet als het ook anders zou kunnen. Pas dan kun je jezelf afvragen of je het beter anders had kunnen doen.
Schuldgevoel helpt je om te groeien. Want dan ga je kijken naar je eigen handelen en of daar verbetering in zit. Of het anders zou kunnen. Of je het anders zou willen. En pas als dat zo is, dan doe je het de volgende keer anders om te kijken wat dan resultaat dan is.
Dat is leuk! Dat is groei! Dat is zelfontwikkeling.
En selfcare betekent ook dat je anderen soms moet teleurstellen. Maar dat is het proces van de ander, niet van jou.
Je oerbrein is nu eenmaal egocentrisch
Je reptielenbrein, het oudste deel van je brein heeft als hoofddoel overleven!
Dat betekent dat dit brein je veilig wil houden voor vijanden en je genoeg eten en warmte wil geven zodat je blijft leven.
Dit zie je ook weer terug in de bekende piramide van Maslow. Je kunt jezelf pas ontwikkelen als je basisbehoeften zijn vervuld.
Veiligheid is een basisbehoefte
Je veilig voelen is een basisbehoefte. Je reptielenbrein is hier verantwoordelijk voor. Waarschijnlijk heb je al te eten en drinken en je bent voorzien van onderdak. Je bent dus veilig volgens dit reptielenbrein. Dan is het logisch dat je brein op zoek gaat naar de behoefte om erbij te horen. Gevoelens zitten in je zoogdierenbrein. Verbinding en liefde voelen is wat we nodig hebben. Door iets te doen voor een ander vervullen we deze behoeftes en krijgen we positieve emoties.
Dit kan zo ver gaan dat je liever iets voor een ander doet dan voor jezelf. Over het algemeen geven we liever dan dat we krijgen. Herkenbaar?
Dat is waarom burn-out een groot probleem is. We zijn vergeten om eerst voor onszelf te zorgen! Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst voor jezelf zorgt. Als jij je goed voelt straal je dat uit naar anderen.
Pleasen is pas egoïstisch
Please-gedrag is pas egoïstisch gedrag. Zelfs een beetje arrogant. Jij denkt dus dat jij het beter kan dan die ander? Zo ontneem je de ander om te groeien. Om mogelijkheden te ontdekken, om het zelf te doen. Jouw goede gevoel omdat je voor die ander zorgt is dus belangrijker dan de groei van die andere persoon?
Je ontneemt bovendien de ander om zich geliefd te voelen omdat hij of zij geen kans krijgt iets voor een ander te doen, omdat jij het al hebt gedaan. En daarmee ga jij over jouw eigen grenzen heen. Je vergeet wat jij nu eigenlijk wilt. Je leeft niet je eigen leven maar je wordt ingezet voor het leven van de ander. Is dat wat je wil?
Zelfreflectie
Stel jezelf de juiste vragen.
WAT wil ik nu?
Wat WIL ik nu?
Wat wil IK nu?
Wat wil ik NU?
Als je deze vraag op verschillende manieren aan jezelf stelt krijg je ook verschillende antwoorden. Zo krijg je weer grip op jouw leven en jouw wensen. Het is JOUW leven en alleen JIJ bepaalt hoe je die wilt inkleuren.
Als je dit helder hebt, zullen je schuldgevoelens afnemen. Want als jij voor jezelf kiest heeft jouw omgeving daar profijt van. Voor jezelf kiezen is een bewuste keuze! En soms is niet iedereen het met die keuze eens, maar het is jouw keuze! Jammer voor de ander, dat mag je bij de ander laten.
Wees de Koningin van je leven. Neem de regie (terug) en kijk vol zelfvertrouwen in de spiegel. Wat wil jij?
You got this!
“Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden”
Nelson Mandela
Download het energieoplaadboekje en krijg gratis tips & trucs om de regie over je leven te houden.