Rellen zonder gezond verstand

rellen zonder gezond verstand

Delen mag >

Zijn jongeren hun gezond verstand verloren!?

Ja!

De jongeren die meededen aan de rellen in de verschillende steden zijn inderdaad hun gezond verstand verloren. Maar ze zijn niet dom! Als je met hen op een rustige moment praat over de ontwikkelingen in de wereld en laat zien wat de gevolgen zijn, dan kunnen ze heel goed oorzaak gevolg zien.

En daarom veroordelen we nu keihard de jongeren die aanwezig waren bij de rellen. We veroordelen hen omdat ze hun gezond verstand niet gebruiken!

Begrijp me niet verkeerd alsjeblieft!

Ik ben keihard tegen geweld!
Ik praat zeker de rellen, het geweld en de vernielingen niet goed.
En ik vind het juist goed dat de politie er bovenop zit om opruiend gedrag keihard aan te pakken. Ik wil heel duidelijk zijn dat dit geen pro geweld blog is.
Daarom schrijf ik dit blog ook pas nu de eerste emotie wat is gezakt.
Ik praat niet goed wat er is gebeurd. Maar wil meer inzicht geven in het brein van jongeren. En de invloed van de omgeving op dit brein?

Het ontbreekt jongeren aan gezond verstand

Heb je weleens echt geprobeerd in de schoenen van de jongeren te staan. Om te voelen wat zij voelen en om te begrijpen wat zij doen? Misschien wil je dit wel, maar je kunt dit simpelweg niet omdat jij als volwassenen een ander brein hebt dan jongeren.

Tot je 22e -24e is je brein nog volop aan het ontwikkelen en daardoor reageren jongeren anders. Soms lijkt het alsof jongeren hun gezond verstand verliezen.

En dat doen ze ook!

Emotionele gebieden van het brein

De emotionele gebieden van het brein ontwikkelen zich al vroeg. Maar de rem (noem het even het gezond verstand) wordt pas veel later ontwikkeld. Het ontbreekt deze jongeren dus aan gezond verstand wanneer het emotionele deel van het brein actief is. Ze kunnen op dat moment de gevolgen van hun gedrag niet overzien.

Als dit emotionele brein minder actief is, dan is dat gezond verstand er ineens wel. Dat maakt het voor volwassenen soms zo verwarrend om in te schatten wat er gebeurt. Je krijgt het gevoel dat er met je wordt gespeeld. Maar niets is minder waar!

Veroorzaker van impulsief gedrag bij jongeren

De communicatie tussen de neuronen gaat in het jongerenbrein traag waardoor informatie te laat aankomt in de pre-frontale cortex. Ik noem dit de controlekamer. Er komt informatie binnen en je kunt vanuit de controlekamer beoordelen wat je ermee wilt doen door eerst los te komen van de emotie.

In het puberbrein komt deze informatie te laat in de controlekamer aan. De handeling wordt dan al door emotie gestuurd. Die vertraging veroorzaakt impulsief gedrag.

Gevoelig voor beïnvloeding

Voeg daaraan toe dat jongeren extra gevoelig zijn voor beïnvloeding en je hebt te maken met een tijdbom. ‘Erbij willen horen’, is voor iedereen belangrijk. Iedereen wil het gevoel hebben ergens bij te horen. Dit gevoel is bij jongeren nog veel heftiger aanwezig.

Als je bij een groep wilt horen, doe je elkaar na. Je draagt dezelfde kleding, doet dezelfde dingen, roept dezelfde taal.
Je herkent aan het uiterlijk van verschillende groepen. Kijk maar eens om je heen, kunstenaars hebben een bepaald uiterlijk, verkopers, mensen uit de verschillende klasse, golfers en voetbalsupporters. Je herkent de groepen doordat ze op elkaar lijken. Goede vriendinnen lijken op zussen, beste vrienden praten hetzelfde etc.

Als je kijkt naar de jongeren die rellen, dan kun je ze bijna niet uit elkaar halen, ze dragen donkere kleding, hoodies, ze roepen elkaar na en als er iemand een grens overgaat, dan volgen de anderen bijna blindelings. Ze raken in een soort van extase omdat ze erbij horen en het gevoel hebben dat ze gehoord en gezien worden.

Elke vorm van schaamte lijkt hen vreemd. Ze voelen zich op dat moment volledig in hun recht staan. Het emotionele brein neemt het compleet over!

De prikkels komen niet in de controlekamer en ze volgen impulsief hun ‘leiders’.

Loskomen van gezag

Duidelijkheid is heel belangrijk voor jongeren. Maar ook consequent gedrag! Naast duidelijke regels hebben ze ook ruimte nodig om los te komen van alle regels om zelf te ontdekken waar ze voor staan. Ze hebben liefde nodig en ze hebben het nodig om zich veilig te voelen.  ‘Erbij horen’ voelt veilig.

Die balans is voor ouders vaak moeilijk. Je hebt het gevoel dat je boodschap niet aankomt. Maar dat is niet zo. Alleen heeft het meer tijd nodig om te landen en daardoor lijkt het zinloos om met hen te communiceren. Maar dat is het niet, blijf dit alsjeblieft toch doen!

Als je deze informatie afzet tegen de werkelijkheid

Als je bovenstaande afzet tegen de situatie waarin we allemaal zitten, dan hebben jongeren het moeilijk. De regels zijn niet consistent en soms onbegrijpelijk. Waarom dit wel en dat niet? Veel mensen voelen hetzelfde maar hebben die controlekamer nog die werkt.

Voor jongeren is er bijna geen ruimte om te zichzelf te ontdekken want alle activiteiten waar jongeren zichzelf en elkaar ontdekken liggen stil. En juist in de avond waarin ze even loskomen van alle verplichtingen, worden ze ook nog eens beperkt in hun vrijheid.

Alle aandacht voor de ouderen

Er is veel gaande in de wereld. De meeste aandacht gaat uit naar ouderen en zorg omdat we zuinig moeten zijn op de mensen die ons land hebben opgebouwd. Maar aan de andere kant staan de jongeren die het stokje moeten overnemen. En juist zij voelen zich niet gezien en gehoord.

Het brein van jongeren vindt het lastig om sociale tekens te beoordelen en voelen zich daardoor snel aangevallen.

Ze voeden elkaar met negatieve informatie. Ze doen elkaar na om ‘erbij te willen horen’ en worden daardoor opgezogen in deze negatieve spiraal. En omdat hun wereld steeds kleiner wordt, horen ze geen of weinig tegengeluiden. De omgeving waarin ze zitten en de verhalen die ze horen absorberen ze als de enige waarheid. En daar gaan ze voor staan!

Als ze andere verhalen zouden horen van mensen waar ze tegenop kijken is er een opening om gedrag te veranderen. Zeker wanneer dit op een rustig moment is waar ze echt gezien en gehoord worden. En hun controlekamer dus goed werkt.

#ikdoenietmeermee

Kijk naar Famke Louise. De #ikdoenietmeermee bezorgde haar veel negatieve aandacht. Nadat ze bij Jinek in contact kwam met Diederik Gommers kreeg ze een ander verhaal te horen. Ze werd gezien en gehoord op een rustig moment. Ze stond open en liet zich inspireren. Met als gevolg:

Commando’s aan het brein

Steeds meer mensen krijgen last van de maatregelen en ook dát wordt opgepikt door de jongeren. Wellicht zijn de spanningen thuis hoger, de schoolcijfers dalen of het werk ligt stil. De beperking van vrijheid valt bij veel mensen zwaar. De economische gevolgen slaan in.

Als je brein negatieve commando’s krijgt, dan gaat je brein ook op zoek naar bewijs voor dit negatieve gevoel. En dat bewijs ga je altijd krijgen! Je brein werkt immers een grote computer, en je gedachten zijn de commando’s.

Actie van de politie

Ik denk dat de acties van de politie hebben bijgedragen dat jongeren hun gezond verstand weer terugkrijgen. Ze zien dat er hard wordt opgetreden en beginnen wellicht te beseffen dat ze grenzen over zijn gegaan. De kracht van de groep is weg en als individu ben je te kwetsbaar.

Opruiers worden direct van hun bed gelicht of er wordt beslag gelegd op bezittingen bij verdenking van vernielingen. De meelopers (beginnen te) beseffen dat ze te ver zijn gegaan.

Ouders reageren onthutst tegen en over deze jongeren en die emoties pakken ze op. Ook al lijken ze in eerste instantie onverschillig.

Ik maak me zorgen

Ik zeg niet dat de ‘rellers’ (wat overigens niet alleen maar jongeren waren) onschuldig zijn. En ik zeg je eerlijk, als mijn zoon ertussen had gestaan had ik hem persoonlijk naar het politiebureau gebracht, het liefst aan zijn oren.
Dit gedrag kunnen en mogen we niet goedkeuren!

Maar ik maak me wel zorgen om deze jonge gasten. Deze gasten zitten opgesloten in hun eigen beleving. De wereld is klein voor hen, de mogelijkheden zijn beperkt en hun brein is nog niet volledig ontwikkeld. Ze hebben te weinig diversiteit in hun contacten waardoor de waarheid eenzijdig wordt vertaald.

Wat is wijsheid?

Zoveel mensen zoveel wensen. Respect voor de overheid, in situaties zoals deze kun je het nooit (voor iedereen) goed doen.

Maar de zorgen voor jongeren zijn echt. Wist jij dat de verbindingen die voor je 22e worden aangelegd zo sterk zijn dat ze de rest van je leven invloed hebben op je welzijn? Met andere woorden, negatieve en positieve ervaringen in je jonge jaren blijven voor de rest van je leven hardnekkig aanwezig.

Hoe was jouw jeugd?

Kijk eens terug naar je eigen ervaringen, welke herinneringen heb je? Hoe oud was je toen? Grote kans dat de sterkste ervaringen herinneringen zijn uit je jeugd vanaf 15 jaar ongeveer.

Hoe communiceer je met je adolescent?

Tip voor ouders van jonge gasten: Blijf met hen in contact.

Ga niet alleen zenden, maar probeer ook te luisteren naar hun argumenten. Zelfs al ben je het er totaal niet mee eens. Blijf in contact, blijf een ouder en gebruik je gezag. Zoals onderstaande ouders ook hebben gedaan! Je hebt meer invloed dan je denkt!

Zorg goed voor jezelf

Als je ouder bent van kinderen die nog thuis wonen dan heb je veerkracht nodig. Flexibel omgaan met de uitdagingen van opvoeden kost energie. Zeker als je een puber of adolescent thuis hebt wonen. Je bent voor hen niet meer de belangrijkste persoon in hun leven maar jij bent wel belangrijk om hen te begeleiden in hun keuzes.

Om dit allemaal aan te kunnen is het vooral belangrijk dat je goed zorgt voor jezelf
Cliché: Als je goed zorgt voor jezelf kun je ook goed zorgen voor anderen.
Clichés zijn niet voor niets clichés, ze zijn gewoon waar.

Zorg goed voor jezelf en werk aan je veerkracht. Kom eens binnen in het Content Café voor een ‘rondje van de zaak’ of geniet van de mogelijkheden van het afhaalmenu. GRATIS!

Loop eens binnen in het Content Café

content café

1 gedachte over “Rellen zonder gezond verstand”

  1. Pingback: Relativeren kun je leren. Hoe doe je dat dan? | Jolanda Damsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie