Hoe reageer je op feedback?

positieve intentie

Delen mag >

Een positieve intentie hebben betekent niet foutloos zijn

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen leeft vanuit een positieve intentie.
Ik zal niet elke intentie begrijpen en jij ook niet. Dat komt omdat we uniek geprogrammeerd zijn.

Laten we het er ophouden dat in ieder geval de meeste mensen een positieve intentie hebben.

En toch zijn er veel conflicten.
Hoe kan dat nou?

Ik kreeg vandaag een draai om mijn oren

Ik ben lekker bezig met creëren, plannen vorm aan het geven en een contentplan aan het maken. Af en toe drop ik al wat nieuwe content en daar kreeg ik vandaag een berichtje over.

Het berichtje was niet leuk om te horen en toch ben ik er dankbaar voor. Want ik weet alleen wat ik weet. Zo fijn als mensen op een goede manier feedback kunnen geven. Daar leer ik weer van. Maar dat wil niet zeggen dat het geen pijn doet.

Ik kreeg een draai om mijn oren en werd ‘beschuldigd’ van slechte communicatie.

Au!

Mijn positieve intentie werd niet opgemerkt

Ik neem je mee in wat er misging maar daarvoor gaan we eerst terug naar eind vorig jaar.

Een bijzondere ontmoeting

Ik ben in contact gekomen met Carla Nijs, een fooddesigner. Misschien heb je mij daar al eerder iets over horen vertellen. Ik sprak uit dat ik het niet langer alleen wilde doen en prompt belt Carla mij op.
Een superleuk en creatief mens en het klikte direct tussen ons. Ons eerste gesprek duurde een uur.
We gingen helemaal los op mijn pas bedachte nieuwe concept.
We gingen het samen doen!
We hebben elkaar zelfs live opgezocht om het uit te werken.

“We maken een grootste Koninginnendag waar we alle vrouwen laten voelen hoe mooi en goed ze zijn. Workshops, lezingen, fotograaf, heerlijk eten de hele mikmak. “

Carla kwam op het idee om dit Koninginnendag te noemen nadat we hadden gesproken over mijn visie dat elke vrouw een Koningin is van haar eigen leven. En dat ik vind dat vrouwen zich ook wel meer Koningin mogen voelen. Door de regie over hun eigen leven te houden.

Lang verhaal kort

Lang verhaal kort… met regelmaat hebben we hierover gebrainstormd en een paar ideeën van samenwerking geopperd. Door allerlei omstandigheden liep het anders.
We besloten beide ons eigen weg te gaan maar wel een lijntje te houden voor in de toekomst… wie weet!

Opnieuw naar de tekentafel

Ik ging opnieuw naar de tekentafel en bedacht dat ik het juist klein wil houden. Alles is al zo groots en meeslepend maar van wie krijgen we nu nog échte aandacht?
Je gaat naar seminars, volgt workshops en cursussen maar het gaat nooit echt over jou! De programma’s die je volgt worden verkocht als persoonlijk maar veelal kent de maker van het programma je naam niet eens of luisteren ze niet echt naar jouw verhaal maar dreunen hun eigen kennis op die je mag volgen.

Zelfstudie kan prima werken

Als dat is wat je zoekt is het natuurlijk helemaal prima. Ik vind anoniem leren ook zeer prettig. Maar toch mis ik soms échte aandacht. Aandacht voor mij, voor mijn situatie, voor mijn bedrading in mijn brein, voor mijn kronkels. Iemand die écht luistert en zichzelf even uitzet. Dan kom je al snel uit bij therapeuten en coaches (als je een goede hebt). Maar zij richten zich op een ‘probleem’.

Maar wat als ik nu geen probleem heb? Wat is als ik ‘alleen maar’ wil groeien? Gewoon nieuwsgierig ben naar wat er nog meer is? Waar is dan die echte aandacht? Is een VIP-programma dan mijn enige optie?

Dus ik dacht ik ga iets leuks en bijzonders aanbieden waar échte aandacht centraal staat?
Eén dag die echt over jou gaat? Zie het als een mini-vakantie.

Geen Koninginnendag maar een Koninginnedag, zodat jij de Koningin van jouw leven, alle aandacht krijgt. Van jezelf!
Want zelfliefde is de belangrijkste aandacht die je kan geven én ontvangen. Onder begeleiding van mij omdat dingen anders doen dan je gewend bent simpelweg begeleiding nodig heeft. Het is ook fijn om iemand te hebben waar je tegenaan kunt leunen. Even niets meer hoeven. Gewoon even zijn.

Ik maakte een plan, boekte een strandhuis om de Koninginnedagen te houden en liet Carla zien wat ik ervan had gemaakt. Met een positieve intentie liet ik haar trots weten dat ik haar idee op mijn manier had uitgewerkt.

Nog voordat ik dit idee de wereld in had geslingerd. In mijn content heb ik bewust haar naam niet genoemd. Ze heeft te kampen met ziekte en ik gun haar alle rust zonder afleiding.

En toch ging het mis ondanks mijn positieve intentie

Ik stond in de supermarkt en zag dat ik een voicebericht had van Carla. Ik dacht dit luister ik straks thuis wel af. Het was een heel lief oprecht berichtje van Carla die haar gevoel wilde uiten. Ze had het gevoel dat ik met haar creatieve ideeën de blits ging maken zonder credits te geven aan haar.

Carla herinnerde mij eraan dat zij Koninginnendag had bedacht en het een oplaadstation had genoemd.
Fair, dat is waar.

Energieoplaadboekje

Ik had mijn energieoplaadboekje al gemaakt en dat was volledig mijn eigen idee. Ik heb het immers al jaren over het opladen van je batterij. Over energiemanagement, over ik-tijd en over goed voor jezelf zorgen doe je met een volle batterij.

Maar Carla voelde dit anders.

Waarom werd mijn positieve intentie niet positief opgepikt?

Ik heb haar natuurlijk meteen gebeld om mijn visie te delen en het uit te praten. Het laatste wat ik wil is haar gebruiken.

Maar zij weet ook alleen wat ze weet. Zij kent mij nog niet lang genoeg om te weten hoe ik in elkaar zit, welke woorden ik gebruik en hoe oprecht ik wel of niet ben.
Carla heeft haar eigen ervaringen en haar eigen uitdagingen en angsten. Dat heeft haar brein geprogrammeerd zoals het nu is. En ik had daar iets van aangeraakt.

Triggers

We hebben allemaal, in elke situatie, onze eigen waarheid. Altijd. Maar ook onze eigen triggers.

Geen wonder dat er zoveel conflicten zijn

Gelukkig had ze het idee al dat ik in ieder geval een positieve intentie had en werd het geen vervelend gesprek maar, zoals elke keer, een inspirerend gesprek. Maar het zette me wel ‘aan’. Als ik met al mijn kennis over communiceren en het brein deze fout maak…. pff geen wonder dat er zoveel conflicten zijn!

Onze communicatie verliep snel weer positief. Dit komt omdat Carla, Carla is én omdat ik niet had uitgesteld direct te reageren op haar vervelende gevoel dat ik had veroorzaakt.

Hoe reageer jij op negatieve feedback?

Als dit mij was gebeurd voor mijn burn-out en vóór alle lessen die ik heb mogen leren was het resultaat heel anders geweest.

Ben eens eerlijk?
Hoe vaak uit jij je onvrede op een correcte manier zoals Carla dat had gedaan?
Hoe vaak reageer je nadat je je hebt ingeleefd in de ander?
Of ga je vaker direct in de verdediging?
Of nog erger zoals ik dat in het verleden deed, je stekels uit en flink olie op het vuur spugen. Laat maar branden! Kom maar op!
Mijn brein ging in het verleden direct in de tegenaanval.
Ik kan je vertellen dat het resultaat niet altijd even wenselijk was.

Als ik eerlijk ben voel ik de behoefte om aan te vallen nog steeds

Heel eerlijk, mijn buik draaide om toen ik haar berichtje hoorde. Ik snapte er niets van en mijn reptielenbrein ging direct in de verdediging.
Gelukkig herken ik dit deel in mijn brein inmiddels en weet ik hoe ik het snel tot rust kan brengen.

Ik hoop dat jij dit ook weet of wilt leren. Dat maakt je leven een stuk gemakkelijker kan ik je vertellen.

Zo breng je je reptielenbrein tot rust en reageer je op negatieve feedback

 1. Stop je gevoel niet weg maar voel volledig wat de boodschap met je doet.
 2. Erken dat het een onprettig gevoel is en dat het er toch mag zijn.
 3. Onderzoek waar dit gevoel vandaan komt. Vaak komt dit vanuit je positieve intentie die zo niet wordt opgepakt. Je voelt je miskent of onbegrepen.
 4. Zet je mensenbrein aan. Dit deel van je brein kan beredeneren en zich inleven. Leef je in de positie van de ander. Wat heeft haar of hem geraakt?
 5. Luister naar de echte boodschap en probeer je gevoel hiervan los te koppelen. Rationaliseer wat er gebeurt.
 6. Besluit wat de beste reactie is om de relatie goed te houden maar toch je eigen standpunt helder maakt.
 7. Formuleer het doel wat je voor ogen hebt met die actie en evalueer of dit een haalbaar en oprecht doel is. Wat zou het resultaat zijn voor jou?
 8. Neem actie met een positieve intentie. Niet om de ander aan te vallen.
 9. Praat altijd vanuit de ik-vorm. Ik heb het zo niet bedoeld, ik zie het anders, ik vind dat… En niet over jij hebt dit …. of jij doet dat… Dat is alleen maar olie op het vuur gooien. Dat dient niemand.
 10. Bekijk of jij jouw doel hebt gehaald. Je hebt je excuses gemaakt, je hebt je standpunt helder gekregen, je hebt gezegd wat jij ervan vond, je hebt je hart gelucht.

De grootste fout die kunt maken in het stellen van een doel

Maak niet de fout om het doel te hebben om ‘het goed te maken’. Jij hebt immers geen invloed op de ander. Als jij jouw doel hebt gehaald dan is het afwachten wat het resultaat daarvan is. Accepteer ook een negatieve uitslag. Vanuit die positie kan je je mensenbrein nog eens aan het werk zetten. Is er nog iets dat je kan doen of niet? Download daarvoor het denkschema.

Negeren kan ook een doel zijn

Als jouw doel is om ‘het te negeren’ is dat voor jou ook een goed doel. Zolang je dit doel maar bewust maakt met je mensenbrein en de consequenties daarvan overziet. En niet vanuit uitstelgedrag. Vaak reageren we vanuit emotie en deze emotie is meestal onredelijk. Grote kans dat het niet beter maar erger op wordt als je vanuit emotie reageert.

Kalmeer eerst je mind. Zet je mensenbrein aan en beredeneer.

Niet foutloos  maar wél met de juiste intentie

Ik ben niet foutloos. Goddank, ik besta dus ik maak fouten en ik leer.
Perfectie bestaat immers niet!

 

“Lieve Carla! Bedankt voor de creatieve sessies die we samen hebben en je input. Jouw input brengt mij verder in mijn denkproces. Je bent een inspiratiebron. Ik wens je niets dan goeds.”

Volg Carla op Instagram want er komen mooie dingen aan waar ze momenteel hard aan werkt. Helaas is het niet aan mij om dat alvast te verklappen, dat doe ik dus ook niet.

Ik besta dus ik leer!
Wil je weten waar dit misverstand nu over ging?

Bekijk hier dan meer informatie over de Koninginnedag 🙂 

 

1 gedachte over “Hoe reageer je op feedback?”

 1. Pingback: Train je mind | Nog belangrijker dan het trainen van je lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie