Plannen en terugkijken

Plannen

Delen mag >

Plannen

Plannen is zo krachtig maar toch hebben veel ondernemers moeite met het maken van een planning. Of daar aan houden. 😉 Daar heb je geen schuld aan. Je brein is niet gemaakt om te plannen of voor lange termijn denken. Het is gemaakt om te overleven. En daarvoor kan je beter hier en nu heel alert zijn. Beloningen op korte termijn zijn veel krachtiger.

Zoals je ook ziet in dit filmpje van deze schattige kinderen. Je kent het experiment misschien al. Zo enorm schattig! Eet je het spekje nu, of wacht je even dan krijg je er twee. Bekijk hoe moeilijk ze het hebben met wachten. Het is té leuk!

 

 

Wanneer kijk jij terug?

Als ik de berichtgevingen op social media mag geloven ben je druk met het afsluiten van het jaar en zijn lustig aan het plannen voor komend jaar. December wordt gezien als een drukke maand.

December en januari zijn dan ook wel de maanden bij uitstek dat je kijkt naar je doelen.

Heb je jouw doelen gehaald?
Waarom wel of waarom niet?
En niet onbelangrijk, doe je nog wel wat je graag wilt doen?
Wat wil je realiseren volgend jaar?
Wat heb je nodig om dit goed in te plannen?

Plannen, wat houdt je tegen?

Plannen is meer dan alleen signaleren. Alleen terugkijken en vooruitkijken gaat je niet helpen. Een aangepaste koers uitzetten en daarbij een planning tot op werkniveau maken gaat je wel helpen.

Vijand van plannen nummer 1: Onze vriend de waan van de dag

Waarom plannen of ons aan de planning houden als de beloning veel dichterbij ligt? De waan van de dag is onze vriend en vijand. Heerlijk om je lekker mee te laten drijven op datgene wat op je pad komt. Je krijgt daardoor het gevoel dat je belangrijk bent. Dat je wat hebt gedaan. Het geeft je voldoening tijdens de rit.

Maar als je na een week naar je planning kijken en je ziet dat je niet veel verder bent gekomen, doet het toch een beetje pijn.

Het korte geheugen is nu eenmaal sterker dan het lange geheugen. Trainen van je bewustzijn is dan nodig.

Oplossing:

Stel je bij elke taak de vraag:

Moet IK dat doen?
MOET ik dat doen?
Moet ik DAT doen?
Moet ik dat DOEN?

Vijand plannen nummer 2: Té grote ambities

Grote ambities is ook zo’n vriend en vijand als het gaat om plannen. Heerlijk om te dromen over je toekomstplannen. En waarschijnlijk zijn die plannen echt goed. Je krijgt het idee niet voor niets.

Maar tussen het idee en de realisatie zit vaak nog een groot gat!

Oplossing 1:

  • Ga er even voor zitten en werk dit idee helemaal uit.
  • Zet daarbij ook de stappen zet die nodig zijn om tot realisatie te komen.
  • Vermeld bij de stappen de taken
  • Vermeld bij de taken de tijd die je ervoor nodig hebt.
  • Zet erbij of je die taak zelf gaat doen of gaat uitbesteden.
  • Hoeveel tijd heb jij nodig om het proces te begeleiden of de taken te doen?

Zo krijg je meer inzicht in hoe groot je idee is en wat een realistisch termijn je nodig hebt om het te realiseren.

Oplossing 2:

Laten we het plannen serieus nemen. Verdeel de taken in kleine taken zodat je ook iets kunt doen als je maar een half uurtje hebt. Mijn valkuil was dat ik de taak zo groot vond dat ik minimaal een halve dag of dag vrij wilde hebben zodat ik daar rustig aan kon werken.

Met als gevolg dat ik de taak steeds uitstelde.
Herken je dat?

Vijand van plannen nummer 3: Tijd

Tijd is ook een vriend en vijand. Tijd is enorm waardevol en je kunt het niet kopen. Als jouw tijd is gekomen, is jouw tijd gekomen. Daar kan niemand iets aan veranderen.

Het is daarom zinvol om goed te bekijken waar jij je tijd aan uitgeeft. Prioriteer voor jezelf wat jij belangrijk vindt.

Ik heb mezelf na mijn burn-out en tweede relatiebreuk beloofd dat ik mijn vrienden en familie niet voor lief te neem. Als er een moment is waarop we samen kunnen zijn heeft dat voorrang. Maar ik heb gemerkt dat ik toch een beetje moet nuanceren. Werk is leuk en fijn maar het is ook een inkomstenbron. Geldzorgen zijn echte energieslurpers.

Oplossing 1:

Stel jezelf vragen.

Wat is voor jou een goede balans?
Waar wil jij je tijd aan spenderen?
Als je geen verplichtingen zou hebben, wat ga je dan het allerliefste doen?

Om alles te kunnen doen wat we willen doen, heb je tijd nodig. En vreemd genoeg is tijd juist datgene waar we vaak slordig mee omgaan. We denken tijd genoeg te hebben en dat we meer kunnen doen dan dat we werkelijk kunnen doen.

Oplossing 2:

Zet jij weleens een timer bij een taak?

Leuk testje. Ga een taak doen die je vaak doet. Schat dan in hoeveel tijd je kwijt bent om die ene taak te gaan doen.
Zet je timer, en als je klaar bent bekijk je of je gelijk had.

Vaak is het bij taken zo dat we onszelf overschatten. Omdat je weet wat je moet doen denk je vaak dat je er minder tijd voor nodig hebt dan dat je daadwerkelijk kwijt bent om die ene taak goed af te ronden.

Maak je plannen realistisch. En plan ook ruime tijd tussen de taken zodat je niet klem komt te zitten.

Vijand van plannen nummer 4: Dromen, denken en doen

Als je zo eens om je heen kijkt lijkt iedereen succesvol. Het geld stroomt binnen met niets doen en iedereen heeft de leukste vrienden en doen de leukste dingen.
Terwijl jij af en toe zit de zwoegen en te zweten om het allemaal voor elkaar te krijgen. Voel je hem?

Oplossing 1:

Besef dan: mensen sturen alleen positieve berichtgevingen naar buiten. Zeker op social media of op netwerkbijeenkomsten. Je gaat toch niet vertellen dat het even niet goed gaat!

Wat natuurlijk vreemd is. Want iedereen kent periodes dat het even niet goed gaat. Zeker als je hard werkt en vaak ‘aan’ staat. De kans is dan groot dat je uit balans raakt. Intern draait je brein en je hormoonhuishouding op volle toeren waardoor je het gevoel kan krijgen dat je het bijltje erbij neer wil gooien.

Niet doen!

Oplossing 2:

Krijg je het gevoel dat je het bijltje erbij neer wil gooien? Neem dan geen grote beslissingen. Ga dan eerst naar ruststand. Geef je brein wat tijd om de boel een beetje op te ruimen zodat er weer ruimte komt voor oplossingen.

Sta niet altijd ‘aan’, want daarmee zit je je creatieve brein in de weg.

Ga een beetje dromen, mijmeren en lanterfanten. Gun jezelf die tijd. En voel je daar niet schuldig over!

Het is zoveel effectiever dan steeds weer een tandje bijzetten. Je zult verbaasd zijn van het effect.

Wist jij dat de beste oplossingen en ideeën ontstaan in rust?  Zonder dat je erover nadenkt. Als je bijvoorbeeld lekker even aan het bijkomen bent in bad of wanneer je een wandeling maakt. Bij mij willen ze ook komen als ik aan het strijken ben. (Zo wordt het toch nog een zinvol klusje.)

Oplossingen komen als je er niet mee bezig bent.

Vijand van plannen nummer 5: Denktijd

Je geeft jezelf geen denktijd, of je denkt alles kapot. Zoek daarin een balans.

Oplossing 1:

Als je lekker hebt gemijmerd, je plannen voor 2020 hebt bedacht is het ook belangrijk om echt even denktijd voor jezelf te creëren. Ga even in een rustige ruimte waar je niet gestoord kan worden aan tafel zitten, een groot leeg blad voor je neus en verras je zelf met wat daarop gaat schrijven.

Heb je een tijdje naar het blanco papier gekeken en gebeurt er niets? Zet dan de pen op het papier en begin te tekenen of te schrijven. Maakt niet uit wat. Al schrijf je bijvoorbeeld: ‘Er komt niets in mijn hoofd op wat ben ik hier aan het doen? Ik wil graag de oplossing voor dit idee dat ik heb gekregen, welke stappen moet ik nu nemen? Etc.’

En je zult merken dat je brein in actie komt. Super gaaf om te ervaren. Geef het de tijd.

Oplossing 2:

Voordat je gaat plannen kan een meditatie helpen. Zoals gezegd, stilte is krachtig. Je kunt kiezen voor geleidemeditaties of zelf de stilte opzoeken. Bekijk wat het beste werkt voor jou.

Oplossing 3:

Denk niet alles kapot. Perfectie bestaat niet. Als je jezelf tijd hebt gegeven om alles in kaders te zetten ga dan gewoon beginnen. Gedurende het proces komen er oplossingen voor de gaten die je nu nog ervaart. Ga gewoon doen!

Vijand van plannen nummer 6: Alles alleen willen doen

Met deze handleiding kom je al een heel eind. Wil je echt in 2020 stappen gaan maken doe dat dan niet alleen! Het gevaar is dat je dan in je eigen vertrouwde kringetje blijft rondlopen. Je weet namelijk nog niet wat je niet weet. Ga daarnaar op zoek.

Oplossing 1:

Zoek een mentor of coach die je begeleid met dit proces. Die met je meekijkt en met je meedenkt. Die je laat zien welke volgende stap nu logisch en haalbaar is voor jou. Niemand is gelijk. Zoek maatwerk.

Oplossing 2:

Sluit aan bij een Mastermind groep. Zoek een groep waar jij je prettig bij voelt of stel zelf een groep samen. Geef elkaar eerlijke feedback op een respectvolle manier.

 

Content Academie

Content Academie denkt met je mee en tackelt deze 6 vijanden.

Bekijk eens of dit bij jou kan passen of plan een gratis CONTENT-gesprek met mij in. Content Academie draait niet alleen om het schrijven van Content maar ook of jij CONTENT bent.
Doe jij de juiste dingen?
Wil je eigenlijk iets anders maar weet je niet hoe je daar je geld mee kan verdienen?
Weet je niet hoe te beginnen?

Laat mij je helpen.

Jezelf zichtbaar maken

Als je alle plannen goed voor jezelf hebt uitgewerkt is het belangrijk om jezelf op een goede manier zichtbaar te maken zodat je de klanten naar je toetrekt die passen bij jou! Klanten die jou energie geven in plaats van energie wegtrekken.

Zelfreflectie

Zelfreflectie is ook heel belangrijk. Durf jij jezelf aan te kijken? Ik heb mezelf een midweek rust gegund in Zeeland. Zonder telefoon, televisie of laptop heb ik mezelf aangekeken. En ik kwam erachter dat ik je niet alleen wil helpen met CONTENT Schrijven maar ook dat je CONTENT Bent.

Daarom ben ik volop bezig met het herinrichten van mijn Academie. En jij kan daarvan profiteren.

Je kunt nu beide programma’s volgen voor de prijs van 1.

Dit aanbod geldt tot 1 januari. Je krijgt direct toegang tot de academie. We starten met een gezamenlijk Workshop over plannen op dinsdagmorgen 7 januari en je kunt tot 1 april gebruik maken van mijn expertise, mijn feedback en alle kennis in de Academie. Je bent ook welkom bij alle live online lessen. Hoe eerder je aanschuift, hoe meer tijd je hebt.

Een geweldige start van het nieuwe jaar!

Laten we van 2020 jouw jaar maken!

Start met de Workshop Plannen

Workshop plannen

2 gedachten over “Plannen en terugkijken”

  1. Pingback: Haal de stokken uit je marketingwiel! | Content Academie Online

  2. Pingback: Tegenslag. Wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? | Content Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie