Passie, getver wat een uitgekauwd woord

passie

Delen mag >

Passie, getsie wat een uitgekauwd woord!

Overal hoor je het om je heen.
Doe je je werk wel met passie?
Waar loop je warm op?
Waar kom je huppelend je bed voor uit?
Wat is je passie?

Als je geen passie voelt zijn deze berichten bijna misselijkmakend. Waarom kunnen we niet gewoon werken met plezier? Waarom moet dat met passie?

Dit heb ik mezelf vaak afgevraagd.
Ik kreeg jeuk van het woord passie.
Is het hebben van een passie noodzakelijk voor een Content leven?

Voel je je niet content?

Als je je niet blij bent met je dag en je voelt dat het je meer energie kost dan dat het je oplevert. Dan denk ik dat het tijd wordt om op zelfonderzoek te gaan. Wat kost je energie en wat levert energie op?

Een Content leven is volgens mij het minimaal haalbare. Als je niet content bent dan moet je iets veranderen. Weet je niet hoe? Kijk dan eens naar mijn programma Content Zijn.

Waarom streven we naar passie?

Passie is een drijfveer, een intrinsieke motivatie om te leven in kracht en met energie,

Passie = Een hartstochtelijke liefhebberij

Van Dale

Als je doet wat je graag doet dan hoef je nooit te werken. En dat geeft een geluksgevoel.

Waarom is passie zo belangrijk?

Als je werkt met passie dan ben je content en daarmee verlaag je je stressniveau.  Wanneer je werkt met passie neem je gemakkelijker informatie op, je bent 33% productiever en 6x meer betrokken dan wanneer je geen passie voelt voor je werk.

Doordat je echte interesse hebt en doet wat je leuk vindt breng jij je brein in een optimale staat van zijn. Daardoor maakt je brein veel gemakkelijker nieuwe verbindingen aan om informatie te verwerken en om acties uit te voeren. De verbindingen worden ook steviger waardoor je gemakkelijker dingen onthoudt.

40% van de Nederlanders zijn ontevreden

Bedrijven zijn daarom altijd op zoek naar gepassioneerde en bevlogen medewerkers. Terwijl cijfers laten zien dat 40% van de Nederlanders ontevreden is over hun werk, 52% zou graag iets anders doen en 88% is niet bevlogen over hun werk.

Dat zijn pittige cijfers.

Gelukkig ligt dit percentage bij ondernemers lager omdat zij vaak meer controle hebben over hun werkzaamheden. Maar de gevolgen van een burn-out is voor ondernemers vele malen groter dan van een werknemer.

Meer problemen door Corona?

Vorig jaar werd de noodklok al geslagen. ‘Als we niets doen zal in 2030 een kwart van de werkenden thuis zitten met burn-out klachten’, was de boodschap.
Bovenop deze gestreste bevolking komt dan ook nog eens Corona. Met alle onzekerheden en stress die daarbij horen. Veel ondernemers zijn in deze tijd kwetsbaar. Zij krijgen grote uitdagingen voor hun kiezen. Misschien jij ook wel.

Kan een passie je dan nog redden?

passie

Als je iets doet wat je leuk vindt gaat het bijna als vanzelf. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt een glimlach op je gezicht en je hebt voldoening in wat je doet. Dat zorgt voor een hele hoop positieve beloningshormonen. Dat geeft energie.

Als je iets doet wat je niet leuk vindt moet je hard werken, je moet veel nadenken en jezelf blijvend motiveren én je hebt veel doorzettingsvermogen nodig. Dit kost enorm veel energie. Je overbelast je brein en je krijgt helemaal geen positieve beloningshormonen maar in plaats daarvan teveel stress.

Stress is belangrijk om in actie te komen maar overbelasting en continue stress zorgt ervoor dat je in een burn-out komt. Vergelijk het met een elastiek. Je kunt heel lang trekken aan een elastiek maar als je dit te lang doet verliest het zijn elasticiteit en als je dan toch doorgaat met trekken dan knapt het.

Wat doe je als je geen passie hebt?

Wat je ook doet in je leven, welke baan of onderneming je ook kiest, er zullen altijd taken zijn die je niet leuk vindt om te doen. Maar als je werk hebt waarvan je het merendeel niet leuk vindt om te doen, dan kun je ziek worden.

Toch denk ik dat het woord passie verkeerde associaties oproept. Het klinkt als een soort perfectionisme, alsof nooit meer uitdagingen op je pad krijgt als je een passie hebt gevonden. Alsof je dan alleen maar leeft met je hoofd in de wolken.

Dat is natuurlijk niet zo, maar als je doet wat je graag doet wapen je jezelf om de uitdagingen die je op je pad krijgt positief aan te kunnen.

 

Voorkom een burn-out en ga op zoek naar je passie

Hahaha en nu adviseer ik je toch om op zoek te gaan naar een passie. Ik kan er geen ander woord voor verzinnen dat de lading dekt. Heb jij er wel een? Deel het dan met mij onder dit blog, dat waardeer is zeer.

Wist jij dat jouw talent gerelateerd is aan je passie?
Wist jij dat jouw talent datgene is wat je mega gemakkelijk doet?
Zo gemakkelijk dat jij het niet herkend als een talent.
En dat je het al helemaal niet ziet als je passie, je hoeft er immers niets voor te doen.
Maar dat is nu juist de crux.

Kun je ook kiezen voor een passie zonder het te voelen?

Alles begint met een keuze. Dus ook het creëren van een passie. Alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte. Als jij nu kiest om jouw passie te vinden in…. zeg maar pottenbakken. Dan ga jij je verdiepen in pottenbakken, je gaat dingen uitproberen en je gaat jezelf ontwikkelen. Je gaat het naarmate je beter wordt het ook steeds leuker vinden.
Zo ontwikkel je een passie. Het probleem is dat als je kiest voor een passie zonder dat je het voelt, dat je eerst moet werken om te voelen.
Daarom zijn we massaal op zoek naar een passie die we al voelen, want dan hoeven we niet te werken.

Kun je me nog volgen?

Ontdek je passie

Het vinden van je passie start met het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen. Maar vergis je niet. Wil je je passie echt voelen moet je durven kijken naar jezelf. Durven voelen wat je voelt. En dit dan durven uitspreken of opschrijven.

Ben jij wel echt klaar om je passie te ontdekken?

Vaak houden we ons zelf tegen omdat we bang zijn wat de gevolgen zijn voor datgene wat we tegen gaan komen als je op zelfonderzoek uitgaat.

Want een passie hoeft je niet te vinden je moet het leren zien.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Over welk onderwerp lees je graag boeken of kijk je tv?
  2. Wat verveeld jou nooit?
  3. Wat zou je doen als je niet voor je geld hoeft te werken?
  4. Waar kon jij je als kind uren mee vermaken?
  5. Wat zou je het liefste de hele dag doen?
  6. Wanneer vergeet je de tijd omdat je ergens helemaal in opgaat?
  7. Welke werkzaamheden zet jij het liefst bovenaan je to-do-lijst?
  8. Waar krijg je complimenten over?

Verdiep je vragen met deze drie vragen:

1. Wat vind ik daar zo leuk aan?
2. Waarom
3. Wat brengt het jou?

Tip van de week:

Houd een dagboek bij. Schrijven heeft een enorm krachtige werking op je brein. Als je elke dag opschrijft wat je hebt gedaan en wat je wel of niet leuk vond. Waarom wel of niet. En wat het je heeft gebracht. Dan ga je na een tijdje een patroon zien waarmee jij jouw passie gaat herkennen.

Daarna is het een kwestie van het ontwikkelen van je passie.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over het vinden van je passie? Kijk dan eens naar het programma Content Zijn of plan vrijblijvend een Content Gesprek met mij in om te kijken of ik je kan helpen.

Wil je even sparren of ik je kan helpen in jouw situatie? Plan dan direct een afspraak in mijn agenda.

Maak een afspraak >

Meer over het programma Content Zijn >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie