Motiveren

Motiveren

Delen mag >

Hoe kan jij jezelf motiveren?

In Rome heb ik kunnen zien dat jezelf motiveren niet altijd makkelijk is. Hoe motiveer jij jezelf als alles tegen lijkt te zitten?

In Rome waren we de enige gasten in een familiehotel. De jonge hotelheer had twee jaar geleden zijn vader begraven en de nalatenschap van zijn vader was het hotel. Zijn vader had het hotel met liefde eigenhandig opgebouwd. Als eer aan zijn vader wilde hij zijn werk voortzetten. Hij renoveerde het hotel en met goede moed heropende hij zijn hotel.

BOEM!

Corona kwam als ongewenste gast en wilde maar niet weggaan. Daardoor bleven andere gasten weg. Het hotel was leeg, de business stond stil maar de kosten liepen door.

Jezelf motiveren bij Wanhoop

De energie van wanhoop was voelbaar in het hotel. De schouders van de jongeman hingen laag en het koste hem zichtbaar moeite om ons positief toe te spreken. De enige vraag die hij met enige emotie over zijn lippen kreeg was: ”Hoe laat zijn jullie terug.“

Dit wilde hij heel graag weten zodat hij de airco kon uitzetten om kosten te besparen en om op tijd aanwezig kon zijn om de hoteldeuren voor ons te openen.

Een bijzondere ervaring voor ons als gasten, we voelden ons als tieners die elke keer als we de deur uitgingen moesten vertellen wanneer we weer terug zouden zijn.

Maar nog moeizamer was het natuurlijk voor de hotelheer die een enorme last met zich meedroeg.

Hoe ga je verder als alles tegenzit?

Elke morgen verzorgde hij voor ons het ontbijt nadat we precies hadden verteld hoe laat we wilden ontbijten. De ontbijtzaal was leeg, er hing een treurig muziekje en zelfs de zon kreeg geen kans om naar binnen te schijnen omdat de ontbijtzaal in een kelder was.

Aan de muur hing een schilderij met twee engeltjes die keken alsof ze zich afvroegen: “Hoe moet dat nou?”

motiveren

Nog nooit eerder heb ik zo treurig mijn ontbijt gegeten.

Ik ging het gesprek met de hoteleigenaar aan. Hij was blij dat hij er met iemand over kon praten. Voor hem was dichtgaan geen optie, want dan vervalt het hotel helemaal, hij probeerde met de paar centen die hij nog had de schade aan muren te herstellen en alle taken zelf te doen.

Maar ook al lijkt de situatie nog zo hopeloos, je hebt altijd een keuze! Er is altijd een weg.
Maar je moet wel durven kijken.

Stappenplan in het motiveren van jezelf

1. Bepaal een doel
Hier ging het bij de jonge hoteleigenaar fout. Hij zat nog teveel in twijfel tussen de keuzes die hij heeft. Hij had duidelijk nog geen keuze gemaakt. 2. Maak een plan
Als je een keuze hebt gemaakt kun je een plan maken hoe je er kunt komen. Wat heb je daarvoor nodig. Zorg dat de keuze aansluit bij jouw wensen en je enthousiasme. Als je hart er niet sneller van gaat kloppen, dan krijg je jezelf niet gemotiveerd. 3. Knip je plan op in kleine delen
Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Bekijk welke stappen je moet maken en bekijk dan wat je nodig hebt per stap om hem te kunnen maken. 4. Visualiseer de uitkomst
Hoe voel jij je als het is gelukt? Als je plan is gelukt en alles is uitgekomen zoals jij dat wilt? Visualiseer hoe dat eruit ziet, voel het, beleef het. Maak er een moodboard van om je dagelijks te herinneren waarom je doet wat je doet. 5. Plan op tijd rustmomenten in
Je kunt niet altijd ‘aan’ staan. Plan gedurende de dag rustmomenten in om je brein tijd te geven om te archiveren. Maar plan ook leuke dingen in. Houd je van een achtbaan, ga naar een pretpark, houd je van de zee ga naar het strand. Vind je ongestoord lezen fijn, zoek een rustige plek. 6. Vind jezelf belangrijk
Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Zet jouw geluk boven ieder ander geluk. (Dit is uitdagend he?)

Er is altijd een oplossing!

Er is altijd een oplossing, maar vaak niet zoals jij het wilt. Durf verder te kijken, anders te kijken, überhaubt te kijken. Ook voor deze jonge hoteleigenaar is er een oplossing. Wat wil hij zelf? Hij is gegroeid in het hotel en wil zijn vader eren. Maar waar ligt zijn verlangen? Hij gaf zelf al een oplossing, verkopen en appartementen van maken. Maar toen hij het uitsprak voelde hij zich daar direct schuldig over.

Hij mag op onderzoek uitgaan, wat hij het belangrijkste in zijn leven vindt. Hij mag leren dat hij niet hoeft te voldoen aan de verwachtingen van anderen. En hij mag ontdekken dat hij zelf aan het stuur staat van zijn leven.

Hoe zit dat met jou?

Dit zijn grote vraagstukken om mee aan de slag te gaan. Maar dat hoef je niet alleen te doen. Jezelf spiegelen is heel moeilijk want jij ziet wat je gewend bent te zien en weet wat je weet. Je hebt iemand nodig met een frisse blik die je vertelt wat je nog niet weet.

De grote vraag blijft natuurlijk, durf jij dat?

Als je dat durft is het resultaat verbluffend. Want pas als jouw levensenergie echt gaat stromen lukt het je om jezelf steeds weer te motiveren, ook als alles tegen lijkt te zitten.

In de Content Academie gaan we aan de slag met dit soort vraagstukken. Met zelfliefde, motivatie en koers bepalen.

Wil je een reset en durf je serieus in de spiegel te kijken

Plan dan een gratis en vrijblijvend Content Gesprek in om te kijken of en hoe ik jou kan helpen.
Misschien is de Netraite wel de perfecte start voor jou……. Nog leuk ook 🙂 Gesprek plannen > Netraite Netwerken & Retraite

4 gedachten over “Motiveren”

  1. Pingback: Onbewust brein | Hoe werkt je onbewuste brein? | Content Academie

  2. Pingback: Tegenslag. Wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? | Content Academie

  3. Pingback: Kan ik het wel? | Jolanda Damsma

  4. Pingback: Acceptatie is dé bron voor zelfliefde | Jolanda Damsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie