Loslaten

loslaten

Delen mag >

Loslaten is geen werkwoord

Schrijftechnisch gezien is loslaten een werkwoord. Maar een werkwoord impliceert dat je iets moet doen. Als het gaat over loslaten moet je iets niet doen, maar juist laten.

Ik heb jaren gevochten met de gouden woorden, ‘accepteren en loslaten’.
Hoe dan?
Mooie adviezen maar ik kon er niets mee!
Ik wilde weten hoe ik dat moest doen.

Ondanks dat loslaten geen werkwoord is moet je wel bewust aan de slag. Het begint met de keuze dat je wilt loslaten.

Loslaten kan ook angstig voelen

Ook al zijn de emoties heftig, soms zijn de emoties zo vertrouwd dat het angstig kan voelen om ze los te laten. En daardoor houd je ze (on)bewust vast.

Toen mijn moeder overleed was de pijn ondraaglijk. Ik voelde me verlaten, ik was boos, het was zo onterecht en onverwacht en het gemis was zo duidelijk te voelen. Dat verdriet overheerste mijn dag. Ik voelde me verschrikkelijk. Maar toch wilde ik dat gevoel niet loslaten. Als ik dat gevoel zou loslaten dan zou ik mijn moeder loslaten. Zo voelde dat. Dus hield ik mijn gevoel onbewust vast.

Tot ik doorhad wat ik deed. Daar begint het mee, met bewustwording.

Ik mocht mezelf een ander verhaal vertellen.

Wat je zegt ben je zelf.

Ik vertelde mezelf een nieuw verhaal. Een verhaal dat de blije herinneringen waar ik me goed bij voel, haar meer recht deden dan het verdriet. Dat mijn verdriet geen functie heeft en dat mijn moeder mij het liefst zag lachen. En dat ik het aan haar ben verplicht het mooiste uit dit leven te halen. En hoe mooi is het als je kunt lachen.

Nee, echt eenvoudig is het niet. Maar door die bewustwording en het nieuwe verhaal voelde ik direct de druk van mijn borst afnemen. En ik bleef werken aan het nieuwe verhaal, totdat dit verhaal mijn waarheid werd.

Voel wat je wilt loslaten

Om te kunnen loslaten moet je eerst weten wat je wilt loslaten.
Je mag gaan voelen.

Tja, voelen, Het was iets dat ik had afgeleerd toen ik in een burn-out kwam. Ik trok elke morgen mijn lade met maskers open en droeg het masker dat paste bij mijn dag.
Welk masker ik ook droeg, het was altijd een masker dat uitstraalde “Met Jolanda gaat het goed!” Wat natuurlijk de grootste onzin is, met niemand gaat het altijd en alleen maar goed.

We kennen allemaal onze uitdagingen.

Onder mijn maskers zaten de vermoeidheid, de verwarring, eenzaamheid, onzekerheid en verdriet. Maar dat zag men niet. Ik wilde ook niet dat iemand dat zou zien.

Werk aan je emotie

Breng je emotie in beeld. Wat voel je? Waardoor voel jij je zo? In welke situaties voel jij je zo? Wat moet er gebeuren om je anders te voelen? Kan jij dat zelf realiseren of heb je daar anderen bij nodig? Wat of wie heb je nodig? Waarom?

Dit gebeurde er bij mij voordat ik omviel door een burn-out:
Ik voelde me niet gezien. Ik voelde me verantwoordelijk voor het geluk van de mensen om me heen. Ik werkte heel hard om het iedereen naar de zin te maken maar ik had het gevoel dat niemand oog had voor mij. Ik voelde me een slachtoffer, want ik moest zoveel… en als ik het niet doe, wie doet het dan?

Mijn psycholoog vertelde mij dat ik altijd een keuze had. En ik ben daar zo boos om geworden. Dan heeft hij zeker niet gezien waar ik allemaal verantwoordelijk voor ben. Wat ik allemaal moet doen!

Ik was altijd in gevecht met mezelf. Ik was mijn grootste vijand! Niemand anders. Ik verdedigde mij met externe factoren. Ik kon niet naar mezelf kijken.

Overlevingsmechanisme

Vecht niet tegen dat wat je voelt. Kijk jezelf eerlijk in de spiegel aan en laat binnenkomen wat er binnenkomt. Dit is het aller moeilijkst als je in een overlevingsmechanisme terecht bent gekomen.

Je denkt in kringetjes en jouw waarheid is inmiddels de enige waarheid voor jou.

Die waarheid houd je in de greep. Die waarheid houd je emotie vast. Die waarheid zorgt ervoor dat je niet kunt loslaten. Als je anders naar dingen kijkt, veranderen de dingen waar je naar kijkt.

Ik was er werkelijk van overtuigd dat ik geen keuze had. De hele wereld kon kiezen maar ik zat vast in mijn leven. Ik had immers al keuzes gemaakt die me dit leven hadden gegeven. En daar moet ik het mee doen. Dat was mijn overtuiging.
Het feit dat ik elke dag een andere keuze kon maken was onwerkelijk voor me.  Toen ik dat uiteindelijk begon te geloven vond ik het doodeng. Hoe dan?

Loslaten met lef

Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg! En dus verandert er niets. Je situatie blijft gelijk en je emoties blijven gelijk.
Wil je dat er iets verandert? Dan moet je dus iets anders gaan doen.

Breng om te beginnen je huidige en je gewenste situatie in beeld.
Voel elke emotie tot op je bod. Om los te kunnen laten heb je eerst lef nodig om echt te kijken en te voelen.
Geef jezelf toestemming om te voelen, te huilen, te schreeuwen of te vloeken als je dat nodig hebt om je emotie te voelen.

Wat heb je nodig?

Als je weet wat je voelt en wat je wilt dan kun je gaan kijken wat je nodig hebt om het te veranderen. Wat heb je daarvoor nodig? Wie heb je daarvoor nodig? Wat kan je doen om te krijgen wat je nodig hebt?

Ben lief voor jezelf

Als je de emotie er gewoon laat zijn en er niet langer tegen vecht, dan voel je dat je ineens kunt loslaten. Kijk met liefde naar jezelf. Ook al kom je tot de conclusie dat de emotie komt doordat jij bepaalde keuzes hebt gemaakt. Dat is meestal zo. Ga jezelf dan niet de schuld geven maar ben lief voor jezelf.

Als het nu niet goed is, wil het niet zeggen dat het niet goed kan komen.

Nu je weet wat er mag veranderen, kan je ernaar handelen.
Krijg weer grip op de situatie. Je kunt beslissen om van slachtoffer naar Koningin van je eigen leven te gaan. En dat besef haalt de druk van de spreekwoordelijke ketel en dat voel je in je hele lijf. Je energie gaat weer stromen en je durft weer te dromen.

Je bent aan het loslaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie