Kenniswerker met een brein als mijnenveld

kenniswerker

Delen mag >

Een kenniswerker loopt een risico

Een kenniswerker of een breinwerker zoals ik het zie loopt in deze tijd een risico. Thuiswerken kan heel goed zijn voor de productiviteit maar het kan je brein ook zodanig overbelasten dat je brein op een mijnenveld gaat lijken vol met triggers.

Wanneer je brein op een mijnenveld lijkt

Bijna elke mail die ik deze dagen ontvang begint met: Wat een bizarre tijd! Ik wil dat niet doen maar jeetje, wat leven we in een bizarre tijd! En de aanpassingen die nodig zijn om in de bizarre tijd te leven vragen nogal wat van je brein.

Je brein is elastisch en prima in staat om zich aan te passen. Misschien ben je zelfs stiekem wel verbaasd over wat je eigenlijk allemaal aankan.

Maar als je tijdens Carnaval tegen mij had gezegd dat binnenkort heel de wereld in een of andere vorm van lock down zou zitten, dan had ik gezegd dat je te veel films kijkt.

Het lijkt er ook wel op dat we in een science fiction film zitten toch?

Het risico van een kenniswerker

Als kenniswerker of breinwerker zet je je brein de hele dag aan het werk. En als je brein veel wordt belast dan kan je qua emoties minder hebben.

Emoties hebben triggers. Zo kun je bijvoorbeeld heel blij worden als je de geur van koekjes ruikt omdat je mooie herinneringen hebt aan koekjes bakken met oma. Of je ruikt koffie en je wordt overvallen door een gevoel van warmte en gezelligheid. Maar je kunt ook intens verdrietig worden als je een liedje op de radio hoort dat werd gespeeld bij de begrafenis van je moeder. Of je wordt boos omdat iemand iets zegt of doet waardoor je eerder enorm geraakt werd.

Deze triggers zijn gevoeliger als je brein overbelast is. Wanneer iets of iemand de trigger aanraakt dan kan je ineens uitvallen of intens verdrietig worden terwijl niemand je begrijpt. Misschien begrijp je het zelf niet eens.

Wat gebeurt er in je brein

Wat gebeurt er dan in je brein? Kort door de bocht gezegd hebben we drie soorten breinen.

 1. Reptielenbrein – wil overleven
 2. Zoogdierenbrein – wil voelen
 3. Mensenbrein – wil denken

De afgelopen weken hebben we veel moeten denken.

Hoe gaan we dit doen?
Wat kan nog wel?
Op welke manier?
Wat is veilig?
Welke risico’s zitten eraan?

Bovendien hebben we ons zorgen gemaakt. Voor onszelf of voor de mensen om ons heen.

Hopelijk slaat Corona niet toe in mijn omgeving.
Wat een ellendige verhalen over de overvolle Intensive Cares.
Wat veel persoonlijke drama’s!
Hopelijk gebeurt dat mij niet.
Wat doe ik met mijn bedrijf?
Ga ik het redden?
Wat als ik ziek word?
Hoe houd ik mijn kinderen bezig?
Hoe houd ik iedereen veilig?
Wat kan ik doen?

Deze en veel meer vragen hebben mij in ieder geval beziggehouden. En nog!

Er is geen uit-knopje die ons brein even stilzet om bij te komen.

Gevolg kan zijn dat je concentratie minder wordt, dat je minder goed slaapt, dat je te veel of te weinig eet, dat je jezelf isoleert of dat je jezelf en anderen in gevaar brengt door er toch op uit te gaan.

Je pre-frontale kwab is de schuldige

Onder de schedel van je voorhoofd zit de pre-frontale kwab die al deze emoties en gedachtes voor je ordent en prioriteert. Noem het even voor het gemak je werkgeheugen.

Dit deel van je brein is ook verantwoordelijk voor de remmingen. Het vermogen om te redeneren. Of om tot 3 te tellen voordat je reageert. Dit deel van je brein is ook het gedeelte dat je gebruikt om te relativeren.

Je werkgeheugen is vol

Heb je weleens een melding gekregen van je computer dat het werkgeheugen vol is? Dan wordt je computer heel traag, en reageert het niet meer zoals je gewend bent.

De computer werkt pas weer op volle toeren als je eerst de tijd neemt om op te ruimen.

Zo werkt dat ook voor je brein. Je hebt als kenniswerker je brein sneller dan je denkt overbelast. Als je volop aan het werk blijft dan is je werkgeheugen overvol. Je brein heeft tijd nodig om alle informatie te archiveren naar het langdurig geheugen. Zeg maar naar de harde schijf of naar de cloud, zodat je er altijd kunt terugvinden maar dat wel wel weer ruimte ontstaat.

Je brein archiveren

Het is daarom belangrijk dat je je brein regelmatig opruimt. Maar hoe doe je dat?

Eigenlijk is dat heel simpel. Maar voor een kenniswerker niet eenvoudig. Gewoon even niets te doen. Ja, letterlijk niets. Ga even voor het raam staan en kijk zinloos naar buiten. Ga zitten en kijk voor je uit. Ga een wandelingetje maken zonder je telefoon. Doe even niets. Laat in ieder geval elk beeldscherm uit je gezichtsveld en laat je brein rusten.

Het archiveren van je brein gebeurt in rustmomenten, de grootste opruiming vindt plaats als je slaapt. Je kunt je dus voorstellen dat als je altijd bezig bent en ook nog eens slecht slaapt, dat je brein dan een heel gevoelig mijnenveld wordt. De rem van je prefrontale kwab kan zijn werk niet doen omdat er geen plek meer voor is.

Overvallen door een emotie

Ik realiseerde me dit weer afgelopen weekend.

Ik had me erg verheugd op dit Paasweekend. Na weken alleen te zijn kwamen mijn kinderen en mijn vriend lunchen. Even weer iets leuks om naar uit te kijken. Ik had er zoveel zin in dat mijn verwachtingen torenhoog waren.

Op het moment dat mijn vriend even in slaap viel op de bank werd ik intens verdrietig en voelde ik me alleen.

Terwijl er niets mis is met even lekker een dutje doen op zo’n dag na een heerlijke gezellige maaltijd. De oudste zoon was al weg en de jongste ging naar zijn kamer. Niets geks aan.

Maar ik werd getriggerd. Vroeger had ik een relatie met iemand die heel vaak op de bank sliep en nooit aanwezig wilde zijn bij sociale activiteiten met mijn gezin. Hij sloot zich buiten. Deze man was vooral op zichzelf gericht. Doordat ik mij zo had verheugd op een dagje samen, werd ik getriggerd toen ik mijn vriend ook zag slapen. Ik voelde de emoties en de ellende van toen. Ik voelde me weer alleen. Mijn emoties vlogen alle kanten op.

Ik snapte er niets van! Ik ben even gaan wandelen en heb op een bankje een tijdje voor me uitgekeken, en langzaam begon ik te begrijpen wat er met mij gebeurde. Stiekem had ik mijn werkgeheugen toch behoorlijk vol laten lopen.

Als je weet wat er gebeurt in je brein dan kan je ook het herstellen

Als ik niet wist wat er gebeurde in mijn brein had ik waarschijnlijk ruzie met mijn vriend gemaakt en hem misschien wel de deur gewezen als bescherming voor nog meer verdriet.

Maar nu ik het begreep kon ik de schade beperken en mijn brein herstellen.

Zo gebeurt er ook van alles in jouw brein.

Je kunt meer grip op je leven, je werkdruk en je emoties krijgen als je begrijpt wat er gebeurt, en weet hoe je het kunt herstellen.

Hoge druk op thuiswerkers

Als je gewend bent om te werken met collega’s om je heen en je geniet van de gezelligheid en de korte communicatielijnen dan krijg je een behoorlijke uitdaging als je nu thuis moet werken. Je hebt ineens geen mensen om je heen of je hebt te maken dat je hele gezin ook thuis werkt.

Als je jezelf niet tot werken kunt motiveren of je wilt niet stoppen met werken dan heb je een probleem. Beide zaken zijn slecht voor je. Omdat ik zelf weet wat de gevolgen zijn van overbelasting, wil ik heel graag helpen.

Breinklas

Ik heb een breinklas gemaakt waarin ik jou in korte filmpjes meeneem op reis door je brein. Op een hele simplistische manier leg ik uit wat er onder je schedel gebeurt en hoe je daar zelf controle op hebt. De eenvoud zorgt ervoor dat de filmpjes een rustmomentje zijn in je drukke schema.

De breinklas:

 • Voorkomt burn-out
 • Maakt je creatiever
 • Maakt je leuker en gezelliger
 • Maakt je vindingrijker
 • Maakt je veerkrachtiger
 • Weerlegt stress
 • Zorgt voor meer productiviteit

Zorg voor personeel

Veel bedrijven met ambitieuze breinwerkers staan voor de uitdaging om op afstand goed voor hun personeel te zorgen.

Je wilt niet dat jouw mensen zich overbelasten.

Op het moment dat breinwerkers aangeven dat ze het te druk hebben maar als jij het idee hebt dat er (te) weinig uit handen komt, dan kun je er donder op zeggen dat je medewerkers overbelast zijn. Hun werkgeheugen zit vol. Dan duren zaken langer, zijn medewerkers minder vindingrijk en voelen ze een constante werkdruk waardoor ze geen focus meer kunnen opbrengen.

Grijp in voordat straks de deuren van je bedrijf weer opengaan maar dat er geen medewerker binnenkomt omdat ze nog steeds thuis zitten.

Maar nu met een burn-out.

Dat wil niemand!

Wil je weten hoe ik kan helpen?
Neem dan contact met mij op > Meer weten >

4 gedachten over “Kenniswerker met een brein als mijnenveld”

 1. Pingback: burn-out coach | Content Academie Online | Content zijn

 2. Pingback: Een beslissing nemen, hoe doe je dat? | Content Academie Online

 3. Pingback: stemmetjes in je hoofd, wat moet je ermee? | Content Academie

 4. Pingback: Liefdesverdriet, met dit stappenplan maak je stappen | Content Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie