Je bent niet je gedachten

je bent niet je gedachten

Delen mag >

Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten

Je kunt je gedachten waarnemen maar je bent het niet. Je bent het bewustzijn daarachter.

Het klinkt zo simpel, maar hoe vaak laten we ons niet leiden door onze gedachten?
Het zijn als duiveltjes op je schouder.

 • Je kunt het niet!
 • Wie ben jij nou?
 • Straks val je door de mand!
 • Je bent niet goed genoeg.
 • Je moet nog meer leren!
 • Je moet je bewijzen!
 • Doe het maar niet!

Hoor je het?


Hoe weet je nou of je gedachten waar zijn?

Ik kan je nu wel vertellen dat je je gedachten moet negeren. Maar dat doe je toch niet 😉
Want wie ben ik om jou te vertellen dat je gedachten niet waar zijn?

Maar wat als je al jouw gedachten echt gaat geloven? We denken de hele dag (1 gedachten elke 1,2 seconde!) en zeker 70% daarvan is negatief. (Ik denk zelfs veel meer)

Ik ben niet goed genoeg

‘Ik ben niet goed genoeg’ is een gedachten die veel voorkomt bij de meest uiteenlopende mensen. Zowel bij jongeren als ouderen, mannen en vrouwen, in alle rangen en standen en op heel veel momenten.

Grote kans dat die gedachte ook bij jou is gepasseerd?
Bij mij in ieder geval wel.

Op onderzoek uitgaan

Ik ben gaan kijken waar komt die gedachten vandaan? En waarom geloof ik die gedachten?

In mijn geval – Ik ben een middelste kind, ik heb een oudere broer en een jongere zus.
Ik was een rustig en onzeker kind en zei niet zoveel. Beetje de kat uit de boom kijken. Ik durfde ook niets te zeggen want ik was daar te onzeker voor. Mijn broer was een heel nieuwsgierig kind en vroeg de oren van mijn moeders kop. En mijn zusje was een aanwezig kind mede doordat zij een verrassing was en veel aandacht kreeg om te compenseren dat ze eigenlijk niet gepland was.

Ik stelde niet zoveel vragen als mijn broer en was niet zo aanwezig als mijn zusje. Mijn moeder vertelde mij dat ik té rustig was als kind en dacht dat er een steekje bij me los zat. Dat vertelde ze ook tegen mijn leerkracht op school. Deze leerkracht was de eerste die mijn moeder tegensprak. Maar toen was ik inmiddels al 6 jaar oud.

Bovenstaand verhaal heb ik mijn hele jeugd gehoord en ik ben mijn hele jeugd weggezet als het meisje dat overal hard voor moet werken. Ik heb er altijd maar om gelachen. Maakte grapjes dat ik mijn brein in een glazen kastje heb gezet voor later. En ik deed alsof het me niet raakte.

Liefdevol gezin

Begrijp mij niet verkeerd. Alles wat mij is gezegd is gezegd uit liefde. Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin.

Maar het zaadje werd wel geplant. Dit hardnekkige zaadje groeide uit tot een onbewuste programmering.
Ik beschermde mezelf met humor en voelde de verantwoordelijkheid om de sfeer altijd goed te houden. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik wél perfect was. Maar perfectie bestaat niet dus ik faalde keer op keer.

‘Ik ben niet goed genoeg’ was mijn waarheid geworden.

Jouw leven is een afspiegeling van je gedachten

Dat je leven een afspiegeling is van je gedachten is een waarheid. Dat zou bijna betekenen dat je alle ellende en ziekte die je nu in je leven tegenkomt, zelf op je pad hebt geroepen.
Maar zo sterk wil ik dat niet beweren.
Maar je gedachten zijn wel degelijk commando’s voor je brein.

Wat gebeurt er als je je gedachten kunt observeren?

Je kunt pas iets veranderen als je je er bewust van bent en een keuze maakt om het anders te willen. Op het moment dat jij besluit je gedachten te observeren heb je al winst gemaakt. Want daarmee bevestig jij dat jij niet je gedachten bent maar dat je gedachten hebt. Vanuit die observering kun je gaan bekijken welke gedachten echt waar zijn en welke gedachten geen enkel onderliggende bewijskracht hebben van hun waarheid. En vanuit die kennis kun je gaan bepalen wat jij daarmee wilt doen.

Het is mogelijk om je brein te herprogrammeren door niet helpende gedachten te veranderen naar helpende gedachten. Alleen jij kunt jouw gedachten sturen. Het vergt wat oefening maar het resultaat is verbluffend.

Dit denkschema gaat je daarbij helpen >

Joe Dispenza zegt het treffend

Joe Dispenza is een biochemicus en neurowetenschapper en hij heeft een duidelijke opdracht voor je om een content leven te leiden.

Het is jouw taak om van filosoof naar initiatief nemen te gaan en daarna deze nieuwe ervaringen eigen te maken. Zo maak je nieuwe verbindingen in je brein. Verbindingen die je helpen in plaats van tegenwerken om je leven in te kleuren zoals jij dat wilt.

Ik werkte ik zo hard om te bewijzen dat ik perfect ben dat ik mezelf een burn-out heb ingedacht. Ik had geen idee dat ik niet mijn gedachte ben maar dat ik gedachten heb.
En dat ik die gedachten dus zelf kan sturen.

Dat had ik eerder willen weten. Want het effect daarvan is enorm.

Effect

Je gaat van kennis naar ervaring naar wijsheid.
Je gaat van je mind naar je lichaam naar je ziel
Je gaat van denken naar doen naar zijn.

Ga leren met je hoofd, doen met je handen en weet met je hart: Je bent niet je gedachten!

Bekijk mijn content praktijk >

Meer info over de breinklas >

4 gedachten over “Je bent niet je gedachten”

 1. Pingback: Loslaten, hoe doe je dat? | Loslaten is geen werkwoord

 2. Pingback: Zelfontwikkeling is Leuk! | Onthulling

 3. Pingback: Train je mind | Nog belangrijker dan het trainen van je lichaam.

 4. Pingback: Emotionele Armoede | Mental Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie