Luister naar je innerijke kind

innerlijke kind

Delen mag >

Luister naar je innerlijke kind

De eerste keer dat ik hoorde dat ik naar mijn innerlijke kind moest luisteren en daarvoor een oefening kreeg voelde ik me rete-ongemakkelijk.

Ik was herstellende van een burn-out en had voor mezelf een weekendje aan zee geboekt. En omdat ik mezelf wilde ‘onderhouden’ om niet weer in een burn-out te vallen had ik een creatieve therapiesessie geboekt.
Zo impulsief als ik ben had ik natuurlijk niet goed onderzocht wat dat is en dacht ik aan creatief tekenen of kleuren of zo. Gezellig even een middagje Zijn.

Ik weet het nog precies

Ik weet het nog precies, ik kwam op het adres van bestemming en dit was een tussenwoning, ik was gewend aan kille praktijken en kantoorgebouwen dus ik controleerde nog eens extra of ik wel goed zat.

Ik belde aan en een kleurrijke ietwat onverzorgde dame deed de deur open. Ik stapte in een klein huisje met een overvolle keuken en het rook er naar wierrook. De vrouw was zenuwachtig, ze wilde me het gevoel geven dat ik welkom was, maar omdat ze zo haar best deed wilde ik het liefst weer de deur uitrennen.

Waar ben ik nu weer terecht gekomen?!

Ik liep naar haar kleine huiskamer waar kleurrijke kleden en rotan elkaar vergezelde (een beetje Xenos achtig maar dan Xenos+)
Er stonden twee krukjes en twee poefjes tussen de vele planten.
Ik mocht op een krukje gaan zitten en ik kreeg een kop kruidenthee (een soort van ‘niet te drinken’). Ik bedacht me hoe ik hier weg kon komen. Maar ik besloot ervoor te gaan, ik ben er nu toch en in het ergste geval heb ik een leuk verhaal op een verjaardag.

Praten met mijn innerlijke kind

In deze periode wist ik nog niets over het brein en hoe ik mijn brein kon aansturen om mezelf beter te voelen. En ik voelde me behoorlijk ongemakkelijk toen ik naar de lege kruk tegenover mij mocht kijken en mij moest voorstellen dat daar mijn innerlijke kind zat.

Ik probeerde mijn lach in te houden en herpakte mezelf door mij aan de afspraak met mezelf te herinneren. ‘Je bent er nu toch, ga er gewoon voor.’

Wat er toen gebeurde was magisch

Nadat ik een paar keer diep had geademd ging ik er vol voor. Ik sprak mijn innerlijke kind toe en vroeg haar wat er bij haar speelde.

De therapeut nodigde me uit om op de andere kruk te gaan zitten en me in te leven alsof ik het innerlijke kind was en mezelf antwoord gaf. Oké, alsof het allemaal niet ongemakkelijk genoeg was.

Wat ik toen allemaal zei was verbazend. Ik vertelde mezelf dat ik mij verwaarloosd voelde, dat er niet naar mij geluisterd werd en dat ik daarom de hakken in het zand duw en ga mokken.

Terug op de andere kruk vroeg ik haar wat ze dan wilde.

En ze riep: SPELEN!! We doen nooit meer wat leuks. Het is altijd werken, werken, werken. Zelfs nu we in zeeland zijn werk je aan jezelf!

Dat mocht anders

En zo ging het gesprek nog even door met mijn innerlijke kind. Uiteindelijk kwam eruit dat ze wilde huppelen op het strand. Een paar uur later huppelde ik op een koude februari-dag op het strand. Het was er niet druk maar de paar mensen die met hun honden en hun hoofd diep verstopt in hun jas over het strand liepen keken een beetje vreemd op. De honden huppelde gezellig met mij mee. En juist dat zorgde voor extra fun voor mijn innerlijke kind. Ik dronk met haar een kop warme chocolademelk en op een magische wijze voelde ik hoe mijn energietank werd gevuld.

Dikke vriendinnen samen

Sinds die keer zijn we dikke vriendinnen samen. Maar besloten we wel dat we hiervoor geen rare dames, wierrook en kleurrijke kleden in overvolle huizen voor nodig hadden. 🙂

Hoe werkt dit nou in je brein?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je een linkerkant van je brein hebt en een rechterkant.

De rechterkant van je brein (je gevoelshelft) is verantwoordelijk voor:

 • Creativiteit
 • Humor
 • Levenslust
 • Spontaniteit
 • Levendigheid

Kort gezegd is rechts de helft van je intuïtie en gevoelens

De linkerkant van je brein (je plichthelft) is verantwoordelijk voor andere fantastische zaken:

 • Organisatietalent
 • Punctualiteit
 • Orde
 • Logica

De Linkerkant van ons brein stelt ons in staat om te functioneren.

In de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven is dit vaak de dominerende kant.

Zie je rechterhersenhelft als jouw innerlijke kind

Ze je rechterhersenhelft als een kind dat aandacht nodig heeft. Als je niet naar je kind luistert verwaarloos je dit kind waardoor het ook ongewenst gedrag gaat vertonen en energie slurpt.

Het is belangrijk voor je energieniveau en je geluksgevoel om naar dit kind te luisteren. De reden dat je dat niet of onvoldoende doet is logisch. Je kunt niet altijd doen waar je zin in hebt. Stel nou toch voor dat je met lekker weer plotseling besluit te gaan zwemmen en je je klanten negeert of afspraken niet nakomt. Dat zal op de lange termijn problematisch kunnen zijn. Dus je kiest voor je werk en het nakomen van verplichtingen. En dat is maar goed ook.

Maar je kunt je innerlijke kind ook zien als een kind van gescheiden ouders. Het kan niet altijd aandacht krijgen wanneer het kind het wil, maar het kan wel uitkijken naar de momenten dat er wel onverdeelde aandacht voor hem of haar is.

Net als een echt kind wil dit innerlijke kind jouw onverdeelde aandacht. Het wil samen met jou plezier maken en avonturen beleven. Onderschat het potentieel van je innerlijke kind niet.

“Iets nieuws ontstaat niet door het intellect, maar door het speelinstinct, dat uit innerlijke noodzaak ageert. De creatieve geest speelt met de objecten waarvan hij houdt.”

Zwitserse psycholoog C.G. Jung

Evenwichtig leven door te luisteren naar je innerlijke kind

Om een evenwichtig leven te kunnen leiden is het belangrijk dat je je regelmatig bekommert om je rechterhersenhelft. Deze hersenhelft geeft je creatieve oplossingen bij problemen, kijkt ‘out of the box’ en zorgt voor persoonlijk succes. Bovendien vult je energietank in rap tempo als je bewust luistert naar wat je innerlijke kind je zegt. Doe gewoon eens wat je rechterhersenhelft jou ingeeft en ontdek zelf de magische kracht van dit gekke innerlijke kind.

 1. Maak een bezoekregeling.
 2. Breng tijd door met je innerlijke kind.
 3. Luister naar wat hem of haar gelukkig maakt.
 4. Doe eens gek samen.
 5. Maak het niet te moeilijk.
 6. Kinderen houden van zintuigelijke indrukken, ga iets proeven, ruiken, bekijken of aanraken.
 7. Bekijk de wondere wereld door de ogen van een kind.

Wonderen gebeuren

Kinderen leven in een wereld vol wonderen. Grote kans dat jij afgestompt bent door het dagelijks leven en je werk om deze wonderen nog te kunnen waarnemen. Je zit gevangen in de valkuil van verantwoordelijkheden. Besluit nu dat je de wereld weer als wonder wilt ervaren en meer tijd wilt doorbrengen met je innerlijke kind. Daar profiteer je op verschillende manieren van:

 • Je krijgt meer energie.
 • De balans tussen plicht en behoeften wordt letterlijk kinderspel.
 • Het contact met je gevoel wordt sterker.
 • Je intuïtie verbetert.
 • Je ziet beter je toekomst voor ogen.
 • Je weet wat je nodig hebt om dromen waar te maken.
 • Je kunt beter nee zeggen tegen dingen die je niet helpen.

Noot voor vrouwen

Vooral vrouwen krijgen last van schuldgevoel als ze ineens gaan luisteren naar hun innerlijke kind. Schuldgevoelens zijn gevoelens, niets meer en minder dan dat! Emoties zijn de manier waarop je lichaam je hersenen vertelt dat de situatie nieuw is. En nieuw is voor een deel van je hersenen eng en gevaarlijk. Maar emoties kunnen aangepast worden door aangepast gedrag.
Met andere woorden, de mooiste dingen gebeuren buiten je comfortzone. 🙂

 

Wil je meer weten over het aansturen van je brein voor meer geluk en rust? Volg dan de Breinklas

2 gedachten over “Luister naar je innerijke kind”

 1. Pingback: Moet jij ook zoveel? | Spijbelen van het 'moeten'? | Ga je mee?

 2. Pingback: Neem je brein mee op vakantie | Jolanda Damsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie