Hoe werkt het brein?

Hoe werkt het brein

Delen mag >

Hoe werkt het brein?

Ik heb het veel over je brein en over reptielenbreinen, zoogdierenbreinen en mensenbreinen. Maar hoe werkt het brein nu eigenlijk?

Is je brein een grote computer?

Je brein wordt ook regelmatig vergeleken met een enorme computer. Maar dan ook wel echt een hele grote computer ;). Bedenk wat je kleine laptop al allemaal voor je kan doen en hoeveel commando’s zo’n relatief kleine computer voor je kan verwerken.

Jouw brein is te vergelijken met een computer zo groot als een hangar! Je kent ze wel zo’n grote loods waar vliegtuigen parkeren. Niet omdat je brein zo oud is dat het veel nodig heeft, integendeel. Ik denk dat je brein sneller en slimmer is dan de nieuwste computer chips.

Hoe werkt je brein: Je hebt ongeveer zo’n 160 miljard, ja dat zijn 6 nullen, aan hersencellen in je brein.

Je brein kan alles voor je doen. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste commando’s geven.

En daar zit de uitdaging

Wat zijn neuronen en synapsen?

De informatie die we elke dag verwerken worden niet opgeslagen in je hersencellen (dat noemt men neuronen) maar in de verbindingen tussen de neuronen. Deze verbindingen noemt men synapsen.

Hoe werkt je brein: De neuronen (hersencellen dus) maken wel zo’n 100.00 tot 4000.000 verbindingen met andere hersencellen per dag.

Als we uitgaan van 100.000 verbindingen tussen neuronen dan zijn dat 80 biljoen verbindingen (dat zijn 12 nullen!).

Je hebt dus een compleet netwerk aan data onder je schedel. Elke keer als jij reageert op een prikkel ontvouwt dit netwerk zich. Je brein zet je daarmee in een staat van zijn om te doen wat je wilt doen.

Spiegelneuronen

Hoe werkt je brein: Spiegelneuronen spiegelen de informatie die je ziet, hoort of meemaakt en combineert deze informatie met de data die al in je brein aanwezig is.

Daarom huil je bijvoorbeeld bij een trieste film, spring je op de bank of kruip je onder een deken bij het zien van een enge film of krijg je vlinders in je buik bij een liefdesfilm. Je brein is megakrachtig, alleen al door te kijken kan jij de emotie te voelen alsof het jouw eigen emoties zijn. Je brein kan door die spiegelneuronen echt voelen hoe het is om in die situatie te zitten.

Hoe werkt je brein: Je brein kent het verschil niet tussen de waarheid en een leugen!

Deze techniek kan je ook positief voor jezelf inzetten. Omring je met mensen die de instelling hebben die jij graag wilt hebben. Omring je met mensen die jou droombeeld al leven. Je brein kent het verschil tussen de waarheid en een leugen niet. Visualiseer dat dit jouw leven is. En je brein gaat je laten zien hoe jij jouw doelen kunt realiseren.

Filters in je brein

Gelukkig heb je ook filters in je brein. Als je alle informatie bewust moet verwerken dan word je gek! Daarom laat je brein jou alleen maar zien wat van belang is.

Door je zintuigen (ruiken, proeven, horen, voelen en zien) krijgt je brein informatie. Deze informatie koppelt je brein aan data die je al bezit. En daarvan maak jij jouw unieke waarheid. Uniek omdat niemand anders zo geprogrammeerd is zoals jij. Want ieder mens maakt andere ervaringen mee en heeft dus andere data.

Dat zorgt ervoor dat de ene persoon die hond in het bos heel leuk vindt en toenadering zoekt bij het passeren en dat de andere persoon die ooit door eenzelfde soort hond gebeten is, de hond wilt ontwijken.

Hoe werkt je brein: Dezelfde situatie, andere gedachtes (commando’s aan je brein) en daardoor ook een andere actie.

Hoe filtert je brein?

Je brein filtert informatie op:

 1. Overtuigingen
 2. Waarden
 3. Herinneringen van eerdere ervaringen
 4. Taal
 5. Metaprogramma’s
 6. Attidudes
 7. Tijd, Ruimte & Energie

Als de nieuwe informatie door deze filters gaat krijg jij een bepaalde stemming. Je krijgt er gedachtes over (zijn commando’s aan je brein) en je brein gaat je bewijzen geven waarom die gedachtes (antwoord op commando’s) waar zijn. Daarop volgt jouw reactie.

Hoe werkt het brein

Er gebeurt dan veel meer in je lichaam, je fysiologie gaat ook aan het werk, bijvoorbeeld je hartslag wordt aangepast of je gaat zwaarder of rustiger ademhalen.

Hoe werkt je brein: Alles staat met elkaar in verbinding en jouw commando’s zetten de boel in werking.

Cool he!

Waarom helpt alleen visualiseren niet?

Je kunt je filters aanpassen door je voor te stellen dat je jouw droomwereld al leeft. Mediteren, affirmeren en visualiseren zijn krachtige tools om je brein te herprogrammeren. Maar je kunt nog zo goed zijn in mediteren en visualiseren zijn, maar als je niet tot acties komt, werkt het niet. Deze technieken laten je zien wat je moet doen om er te komen. Maar je moet wel wat doen!

Direct Actie
Overtuigingskracht
Eigenheid
Niet twijfelen

Waarom is dat doen zo moeilijk?

Het is zo moeilijk om dat je naast je filters en oude data ook te maken hebt met je drie verschillende breinen.

hoe werkt het brein

 1. Je mensenbrein is het jongste brein en kan nadenken, consequenties aan acties verbinden en automatiseren. (neocortex)
 2. Je zoogdierenbrein is je gevoelsbrein en laat je voelen. Blijdschap, verdriet, honger, dorst, boosheid en onzekerheid. (limbische systeem)
 3. Je reptielenbrein wil gewoon dat je de dag overleeft. Dit heeft een enorm kort geheugen en is sterk gericht op het hier en nu. Dit brein kan niet overzien dat afzien vandaag een succes van morgen is. (Hersenstam)

Deze drie breinen zijn met elkaar in gevecht

hoe werkt het brein?

De drie breinen zijn met elkaar in gevecht. Waar je mensenbrein goed kan redeneren waarom dat jij bijvoorbeeld meer moet gaan bewegen. Het wordt tijd om regelmatig naar een sportschool te gaan.

Hierover zegt je zoogdierenbrein dat je bewegen helemaal niet leuk vindt. Dat je je onprettig voelt tussen al die sportieve mensen in een sportschool en dat sporten gewoon niet voor jou is weggelegd. Je voelt je al uitgeput bij het idee.

En je reptielenbrein houdt helemaal niet van veranderingen. Die is gericht op overleven nu. Niet morgen of over een paar jaar maar nu. En als je nu doet wat je altijd doet, blijf je leven. Ook al is dat zitten op de bank met een zak chips.

Dit brein geeft je allemaal gelukshormonen om je te laten zijn waar je bent en maakt het je heel moeilijk om naar je mensenbrein te luisteren. Want alleen dat deel van je brein weet dat het wel degelijk goed voor je is. Maar dit is het jongste brein en het minst sterke brein.

Nou, lekker dan!

Ja, daar heb je mee te dealen.

En wat doen hormonen dan?

Hormonen zijn stofjes in het lichaam die werken als belangrijke boodschappers. Ze regelen allerlei belangrijke functies in het lichaam zoals groei, temperatuur, honger en slaap. Dopamine en cortisol zijn beloningshormonen. Deze hormonen zet het reptielbrein in om je te laten zijn waar je bent. Dat is de reden waarom je je oncomfortabel voelt als je iets doet wat je nooit eerder hebt gedaan. Dit brein werkt je tegen. Dit is ook de reden waarom afkicken van wat dan ook uitdagend is. Dit deel van je brein houdt je tegen.

Wil je weten hoe je het gevecht met je brein kan winnen?

Ja, je kunt er wat aan doen. Dat is het goede nieuws.

Volg de Breinklas, een uitgebreide klas waarin je veel informatie krijgt over jouw perfecte staat van zijn en hoe jij je brein daarvoor kunt inzetten.

Wil je dit direct in de praktijk brengen?

Als je geen zin hebt om de kennis eigen te maken maar het wilt meemaken, als je dit wilt voelen. Dan is onze Netraite een hele goede start.

Lees er hier meer over >

Meld je aan of plan een gratis en vrijblijvend Content Gesprek in om te kijken of en hoe ik jou kan helpen.

Gesprek plannen >

5 gedachten over “Hoe werkt het brein?”

 1. Pingback: Onbewust brein | Hoe werkt je onbewuste brein? | Content Academie

 2. Pingback: Relativeren kun je leren. Hoe doe je dat dan? | Jolanda Damsma

 3. Pingback: Luisteren naar je Innerlijke kind, Hoe doe je dat? | Anti-burnout

 4. Pingback: De aanhouder wint | Jolanda Damsma

 5. Pingback: Een positieve intentie hebben en toch een uitglijer maken - Mind Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie