Toen was geluk nog heel gewoon…

Geluk

Delen mag >

Toen was geluk nog heel gewoon……

Geluk lijkt zo onzinnig als de wereld op zijn kop staat.
Ik moet dan denken aan het programma: ‘Toen was geluk nog heel gewoon….’ Maar er is niets meer gewoon. Wat doet dat met ons geluksgevoel?

Kunnen we nu wel gelukkig zijn?

Als we de piramide van Maslow bekijken dan kunnen we helemaal niet bezig zijn met gelukkig zijn als de basisbehoeften niet vervuld zijn. De eerste behoeften zijn warmte, eten, drinken, verbondenheid en veiligheid.

Hoe veilig voel jij je in een onveilige wereld?

Je basisbehoeften liggen onder vuur. Het virus is als een scherpschutter en je weet niet wanneer jij of degene die je liefhebt het doelwit zijn. De meeste kans op overleven heb je door binnen te blijven en je aan de regels te houden. Dus werken we massaal thuis en blijven we thuis als het niet nodig is om erop uit te gaan.

Een onzichtbare vijand valt ons geluk aan

Daardoor heb je grote kans dat je blijft je hangen op de onderste tree van de piramide van Maslow, je bent aan het overleven. Je klimt wel omhoog door jezelf bij te scholen en hard te werken of door een andere afleiding. Heel soms vergeet je zelfs dat we te maken hebben met die onzichtbare vijand, totdat het ineens weer zichtbaar wordt als je in de supermarkt komt. En dan knal je direct weer een aantal treden terug.

geluk

Verbondenheid is een voorwaarde voor geluk

Verbondenheid heb je nodig om jezelf gelukkig te voelen. Verbonden met je familie, vrienden en partner maar vooral ook met jezelf. Door alle ruis heen hoor je jezelf niet meer. Je staat in een overlevingsstand en je doet wat je moet doen. Je mist je familie en vrienden maar je weet, het is niet anders.

’t Is niet anders

Voorkom een burn-out

Toen ik herstellende was van een burn-out vertelde mijn behandelaar mij dat begrip en inlevingsvermogen mijn grote vijanden zijn.

Hu? Dat zijn toch goede eigenschappen?

“Ja, maar jij snapt zo goed waarom mensen reageren zoals ze reageren dat je het jezelf niet gunt om boos te worden.”

Hu? Wat voor meerwaarde heeft boos worden dan?

“Het is zeker niet goed om boos te blijven, maar emoties hebben ruimte nodig om ze te verwerken. Door ze niet toe te staan blijft de emotie terugkomen.”

Ik begon te snappen wat er met mij ‘fout’ ging. Ik leerde om mijn emoties eerst te voelen en er te laten zijn voordat ik aan de slag ging met relativeren. Ik moet je bekennen dat dit best een uitdaging was. Maar toen ik het eenmaal onder de knie had, hielp dat echt!

Vorm je brein naar jouw voordeel

Vroeger dachten we dat ons brein tot 25 jaar ontwikkelde en dat we daarna het moesten doen met wat we hadden. Maar ons brein is maakbaar. Je kunt je brein programmeren zoals jij wilt. Je kunt tot de laatste dag leren en je kunt ook nu je brein programmeren zodat jij je veilig voelt of zo kunt voelen zoals jij je wilt voelen.

Kies voor een Content Leven!

Je kunt dus kiezen voor een Content Leven. Maar een Content Leven leiden is toch niet zo eenvoudig als ik het doe voorkomen. We hebben ingesleten patronen die we te herprogrammeren hebben, we hebben interne overtuigingen en ons leven staat vol van verwachtingen. Geluk hangt niet af van rijkdom, macht of sociaal succes.

Je bent gelukkig als je jouw potentieel bereikt om je vervuld en vrijer te voelen.

Maar hoe doe je dat dan?

Juist in deze tijd is het belangrijk dat jij weet dat jij controle kunt (terug)krijgen over jouw geluk!

De laatste weken van het jaar staan voor mij in het teken van geven. Ik geef vanaf november elke week een gratis breinsmoothie of marketingsmoothie weg om jou en/of je bedrijf gezond te houden of optimaal gezond te krijgen.

Nieuw! Het Content Café

Kom gezellig op bezoek in mijn Content Café. Ontdek wat er op het menu staat.

content café

Doe er je voordeel mee!
Tot snel!

Contact opnemen

Wil je er meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op!

Meer weten over het programma Content Zijn >

4 gedachten over “Toen was geluk nog heel gewoon…”

  1. Pingback: Tegenslag. Wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? | Content Academie

  2. Pingback: Kan ik het wel? | Jolanda Damsma

  3. Pingback: Relativeren kun je leren. Hoe doe je dat dan? | Jolanda Damsma

  4. Pingback: Emotionele Armoede | Mental Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie