In de kijkert!
Er is al veel gesproken over hoe Nederland zich profileert rondom het Eurovisie Songfestival. We hadden hoge verwachtingen van Joost Klein, en in de halve finale heeft hij die waargemaakt.
Maar toen kwam er een gedragsverandering. De vrolijke jongen werd beschuldigd van agressief gedrag tegen een cameravrouw.
Interessant hoe ons brein werkt bij gedragsverandering
Het is fascinerend om te zien hoe ons brein werkt en reageert op gedragsverandering. We weten niet precies wat er is gebeurd, want we waren er niet bij. Maar er zijn wel veel meningen en speculaties. Telkens wanneer er nieuwe informatie naar buiten komt, vormen mensen weer een nieuwe mening.
Verschillende perspectieven
Ik heb de discussie een beetje gevolgd op sociale media, en dat is interessant. Er zijn mensen die vinden dat de reactie van de EBU buiten proportioneel is. Dit zijn vaak mensen die belang hebben bij het optreden van Joost, zoals de AVROTROS, of mensen die emotioneel betrokken zijn bij Joost zelf. Aan de andere kant zijn er ook mensen die de beslissing van de EBU terecht vinden. Zij hebben misschien zelf een negatieve ervaringen gehad met ongewenst gedrag of zij hechten veel waarde aan normen en waarden.
Emoties spelen een grote rol
Ik zag ook mensen die met liefde naar Joost kijken en met hem meeleven. Zij begrijpen dat er pijn schuilt achter zijn gedrag. Daarnaast zijn er direct betrokkenen die al aanvoelden dat er iets niet helemaal goed zat. Zij waren zich bewust van de sfeer en voelden dat er iets stond te gebeuren.
Een nieuwe kijk op emoties
Hoe je ook tegen de situatie aankijkt, het heeft te maken met de wijze waarop jij geprogrammeerd bent. Alles wat je nu denkt is een gevolg van alles wat je hebt meegemaakt. Bewust of onbewust. En wanneer je een reactie geeft op de emotie is dit vaak in een split second en zonder je op dat moment volledig bewust bent je gedrag.
Zo werkt je brein
De emoties die je voelt in situaties zitten diep verankerd in ons brein. Soms lukt het niet om van negatieve emoties af te komen, omdat ons brein vasthoudt aan bestaande patronen. En het kan zijn dat je dus een uiting van die emotie hebt die je niet meer wenst. Denk aan angst, verdriet maar ook een kort lontje. Met IEMT kunnen we deze patronen doorbreken en onze emoties veranderen. Het is een proces van aanpassing en groei.
Meer over IEMT
Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een interventietechniek die gericht is op het snel en effectief aanpakken van herhaalde ongewenste emoties, identiteitsbelevingen en gedragingen. Het proces richt zich op het begrijpen van hoe we ons voelen hoe we geleerd hebben dit zo te voelen en het creëren van gewenste veranderingen in ons emotionele leven.
Wil je een keer een sessie meemaken om het effect zelf te voelen? Plan dan direct een afspraak >