Decemberstress
Decemberstress, wie kent het niet? Het is de laatste jaren sowieso al een trend om te zeggen dat je het druk hebt. Dat komt waarschijnlijk ook omdat je het gevoel hebt ook heel druk te zijn. En als iemand dat herkent dan ben ik dat wel.
Maar daar zit een gevaar in! Het gevaar is dat we anders reageren als we gestrest zijn. Onze hippocampus verstoort de communicatie en de informatieoverdracht tussen hersencellen.
Gevolgen als stress te lang duurt
- Een kort lontje
- Het gevoel hebben het op te willen geven
- Onredelijk reageren
Gewoon even drie voorbeelden die je vast herkent bij jezelf of bij anderen.
Pijnlijk gevolg
Nog niet zo lang geleden had ik een vervelende dag. Bovenop langdurige stress. Op het moment dat ik tot rust kwam moest ik huilen, maar had geen idee waarom.
Herken je dat?
Het vervelende van langdurige stress is dat je het vaak te laat in de gaten hebt. Je omgeving ziet het vaak eerder. Het is goed om naar hun signalen te luisteren, negeer ze niet.
Ik reageerde mijn emoties af in een FamilieApp over Kerst. Ik had er helemaal geen zin in en wilde op de bank een filmpje kijken en met rust gelaten worden.
Dat pas zo niet bij mij. Ik houd van het samenzijn.
Maar ik had te lang stress.
Pas toen mijn zoon en mijn vader mij gingen bellen met de opmerking/vraag: “Wat is er met jou aan de hand?” Pas toen kreeg ik door dat ik onredelijk was en dat mijn emoties ook helemaal niet bij mij passen in ontspannen toestand. Maar dat mijn brein door de langdurige stress anders reageert.
Gelukkig heb ik het kunnen goedmaken, maar beter was het geweest als ik de stress eerder had gesignaleerd.
Wat gebeurt er in je brein bij langdurige stress
Daniela Kaufer bracht de verandering in kaart.
Kort door de bocht, in ons brein is er een grijze stof en een witte stof actief.
Grijze hersenstof = cellen en neuronenWitte hersenstof = zenuwcellen en vezels.
Hippocampus = verzamelplaats van emoties. De grijze stof verwerkt de informatie die ons brein krijgt en slaan dit op.
De witte stof zorgen voor een vlotte overdracht van signalen tussen de hersencellen.
Stress stimuleert de groei van witte hersenstof en remt de groei van grijze hersenstof af. Er ontstaat daardoor een overvloed van witte hersenstof in met name de hippocampus. Het deel van ons brein waar emoties worden aangestuurd. De overdracht van informatie gaat te snel en voor je het weet heb je iets gedaan waar je spijt van gaat krijgen.
Dus voordat je een belangrijke beslissing neemt, zoals bijvoorbeeld, ik stop ermee! Wacht dan eerst tot de balans tussen de grijze en witte hersenstoffen weer is hersteld. Misschien is het een onredelijke gedachte.
Hoe herstel je de balans tussen de beide hersenstoffen?
Je kunt de balans heel simpel weer herstellen maar eenvoudig is het niet.
Je herstelt de balans door niets te doen. Geef je brein even geen informatie om te verwerken. Ga even zitten en kijk naar buiten zonder gedachte. Doe gewoon even niets. Geen tv kijken, geen mobiel, niet werken en geen gesprekken voeren.
Geef je brein de tijd om alles te ordenen en op te ruimen en de balans te herstellen.
De Kerst is leuker zonder decemberstress
Nu je de theorie weet is het nog zaak om dit om te zetten naar de praktijk. En dat is niet zo eenvoudig. Want je hebt het gevoel nog zoveel te moeten doen en de tijd tikt door.
- Je wilt 1 januari een nieuwe dienst lanceren
- Je hebt een Kerstdiner voor te bereiden
- Je wilt je jaar goed afsluiten
- Je wilt je klanten bedanken.
- Je wilt je jaarplan maken voor komend jaar
- Je weet niet wat je aan moet tijdens het diner of netwerk
- Je moet nog naar de kapper en je nagels moeten worden gedaan
- Je boodschappenlijstje moet nog gemaakt worden
- Wat ga je eigenlijk eten?
En/of etc etc etc.
Al die gedachten spoken door je hoofd en vragen allemaal energie en dat geeft stress. Je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. Je hebt geen controle meer.
STOP!
Hoe druk je het ook hebt, stop!
Breng eerst de balans terug in je brein. Je zult daarna zoveel beter presteren.
Zo overleef je decemberstress
- Doe een braindump.
Ga even zitten, pak een pen en papier en schrijf alles op wat je bezighoudt. Van je nieuwe schoenen tot de taken rondom je lancering. Alles!
Bekijk wat je hebt opgeschreven en categoriseer de taken en gedachten. - Maak nu een prioritering van je lijstjes.
En zet de taken in je agenda, met een tijdblok, zodat je overzicht houdt hoeveel tijd je hebt op een dag. Van dat ene telefoontje tot het pakketje bij de buren afhalen. Alles!
Krijg je het niet allemaal in je agenda gepland? Dump je taken. Begin onderaan je prioriteitenlijst. Je doet die taken helemaal niet of je besteedt ze uit. Wat niet kan, kan niet! - Laat los!
- En gooi dan alles uit je hoofd en ga gestructureerd te werk. Begin met a en eindig bij z.
- Lach veel, lachen vermindert stress. Ook al doe je alsof.
- Beweeg! Elke vorm van lichaamsbeweging helpt.
- Maak je geen zorgen om het kerstdiner, want sociale contacten verminderen de stress.
- Reserveer tijd voor ontspanning
Doe even niets, zodat je brein zich kan herstellen. Dat hoeft echt geen uren te duren. Als je even 5 minuten niets doet, voel je je al scherper. Probeer het maar eens.
Volgend jaar vol vertrouwen starten
Je zult zien dat als je straks even tijd en rust neemt, met je familie en vrienden leuke dingen doet, lekker slaapt en jezelf de rust gunt van even nietsdoen, dat je dan geniale ideeën krijgt.
Voor de uitvoering van die ideeën heb je een plan nodig. Ga nu niet gewoon aan de slag zonder plan, want voor je het weet heb je weer stress. En ga je rare dingen doen.
Voorkom dat je, net als ik, zaken moet rechtbreien en zorg direct goed voor jezelf. Bovendien helpt een plan met de daadwerkelijke realisering.
Leuk om over na te denken de komende weken is je thema voor 2020. Dit helpt je met het realiseren van je plannen.
Workshop Plannen
Vind je het moeilijk om te plannen? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Heb je geen idee welke tools je kunnen helpen? Of heb je moeite met het prioriteren of in volgorde brengen van het werk dat je wilt doen?
Sluit dan aan bij de Workshop plannen op 7 januari. De training is live online. Alle voordelen van een live training maar dan zonder file en op een plek waar jij het prettigste werkt met alle informatie bij de hand.
Laten we van 2020 jouw jaar maken!
Niet alles zelf willen doen
Loop je staart niet achterna. Wil je ondersteuning van een mentor en meer informatie over de uitvoering van je plannen. Maak dan gebruik van de decemberactie! Schrijf je in voor het programma CONTENT Schrijven of CONTENT Zijn en je krijgt het andere programma er gratis bij.
Je krijgt direct toegang tot dit drie maandelijkse programma, maar omdat december al zo druk is beginnen we in januari tot maart. Maar elke dag dat je alvast wat kan rondsnuffelen of mij de eerste vragen stellen is toch meegenomen. Je kunt zelfs alvast een lesje volgen om goed voorbereid te zijn.
Alle deelnemers van de Content Academie hebben gratis toegang tot de Workshop CONTENT plannen.
Je kunt nu beide programma’s volgen voor de prijs van 1.
Dit aanbod geldt tot 1 januari. Je krijgt direct toegang tot de academie. We starten met een gezamenlijk Workshop over plannen op dinsdagmorgen 7 januari en je kunt tot 1 april gebruik maken van mijn expertise, mijn feedback en alle kennis in de Academie. Je bent ook welkom bij alle live online lessen. Hoe eerder je aanschuift, hoe meer tijd je hebt.
Een geweldige start van het nieuwe jaar!
Wat gebeurt er als je niets doet? Als je steeds hetzelfde doet?
Start in ieder geval met de Workshop Plannen zodat je weet wat je moet doen en wanneer. Dat geeft al zoveel rust!
Start met de Workshop Plannen
Workshop plannen