De krachtige energie van Vergeven

vergeven

Delen mag >

Vergeven geeft energie

Vergeven is enorm krachtig voor je energie. Voor jouw energie!

Vergeven doe je niet voor een ander, vergeven doe je voor jezelf!

Daar dacht ik eerst anders over

Ik ben een koppige leeuw en was ervan overtuigd dat vergeven een gift was aan ‘de ander.’ Je geeft hem of haar daarmee een vrijbrief om bepaald gedrag te vertonen. Daar was ik van overtuigd. En dat vond ik belachelijk oneerlijk.

Als iemand mij onrecht aandoet, ga ik hem of haar die vrijbrief niet geven! Er valt een les te leren en als ik vergeef leren ze het nooit!

Zo dacht ik echt!

Begrip hebben

Begrip had ik wel, ik kon vaak wel begrijpen waar ‘het’ vandaan kwam. Ik had dan vaak wel compassie voor de ander. Ik zette mezelf in de schoenen van de ander en zag dan waar de reactie vandaan kwam en mocht daarom van mezelf niet voelen dat ‘het’ mij verdriet deed.

Tot ik erachter kwam wat vergeven echt doet

Nu ik mijn herinneringen over vergeven opschrijf moet ik om mezelf lachen. Jezelf niet zo serieus nemen is overigens ook heel goed voor je energielevel.

Een ander vergeven maakt energie vrij voor jezelf!

Want ook al heb je begrip, de ander kan met zijn of haar gedrag jou nog wel pijn doen. En negeren van de pijn kost heel veel energie.

Wat ik dacht toen ik in een burn-out zat was dat ik een balans moest zoeken in mijn leven. Dat de weegschaal was doorgeslagen naar één kant en dat ik de boel terug in balans moest brengen.

Ik hoor er ook veel mensen over praten. ‘Ik zoek balans in mijn leven’.

Maar het gaat helemaal niet over balans. Het gaat over energiemanagement.

Zie jezelf als een energietank. Je tank wordt gevuld met dingen waar je energie van krijgt, en loopt leeg op dingen die energie kosten.

Simpel!

Het enige wat je moet doen is een lijstje maken van de dingen die je energie kosten en dit energielek fixen. Door bepaalde dingen te skippen of anders aan te vliegen.
Natuurlijk moet je energietank ook gevuld worden. Ga vaak dingen doen waar je energie van krijgt. Want als je jouw energietank blijft vullen, maakt het niet uit als er ergens een lek zit. Daar heb je dan geen last van. Je hebt immers altijd genoeg energie in je tank zitten waardoor je de uitdagingen (de lekken) veel beter aankan en kan dichten zonder in de gevarenzone te komen.

Pijn kost energie

Of je nu mentale pijn hebt of fysieke pijn, pijn kost energie. En die pijn wil je zo goed mogelijk oplossen. De pijn van dat wat een ander jou heeft ‘aangedaan’ kan je oplossen door te vergeven. Je hebt geen invloed op ‘de ander’ maar wel op jezelf.

Doordat je erkent dat er pijn is aangedaan en ervoor kiest om dit bewust los te laten dan dicht je je energielek en voel je je beter.

Maar hoe vergeef je als je nog zo boos of verdrietig bent?

Ik dacht altijd dat vergeven zoiets is als, oké ik erken het en zeg tegen mezelf dat ik de ander vergeef en probeer dat ook echt te voelen.
Maar dat is enorm moeilijk.
De pijn is immers sterk en je voedt het gevoel van onmacht, boosheid of verdriet doordat je er aandacht aan geeft. En dat voeden maakt de pijn alleen maar groter.

Ik wist inmiddels dat vergeven belangrijk was voor mijn energietank. Vergeven lukte mij daarom steeds beter. Ik bleef tegen mezelf zeggen, ik erken de pijn, ik vergeef ‘de ander’ uit liefde voor mezelf.

Vergeven is niet hetzelfde als verzoenen

Afgelopen weekend zat ik drie hele dagen voor de computer om alle mooie sprekers van Kukuru te horen. Veel herhaling en herkenning kwam voorbij maar ook verdieping. Zo ben ik dankbaar voor het stappenplan dat Willem Glaudemans ons gaf over vergeven.

Men denkt vaak dat vergeven gaat om de ander en dat je een ander moet vergeven, dat is niet zo. Het is niet hetzelfde als verzoenen. Vergeven is een innerlijk proces. Je hebt de ander er niet voor nodig.

Willem Glaudemans

Stappenplan vergeven van Willem Glaudemans

Ik deel zijn stappenplan graag met je. Ik wil dat jouw energietank vol blijft zodat jij je energie kunt besteden aan de dingen die de (jouw) wereld een beetje mooier maken. Vergeven helpt je hierbij.

Stappenplan vergeven:

  1. Schrijf de pijnpunten op. Bijvoorbeeld, ik voelde me genegeerd, ik ben respectloos behandeld, ‘ze’ kleineren mij, ‘ze’ ontlopen mij…etc. Raak de pijn aan die jou is aangedaan.
  2. Schrijf bij elk pijnpunt op wat je wel had gewild. Als we negeren als voorbeeld nemen zeg je bijvoorbeeld… Ik had liever gehad dat jij jouw gevoel bij mij kwijt kon.
  3. Formuleer deze zin altijd positief. Vermijd het woord ‘niet’, ik wil niet dat… is geen goede zin. Begin de zin met… Ik had liever gehad dat jij…..
  4. Doe dit voor elk pijnpunt.
  5. Schrijf achter de zin die je net hebt geformuleerd de woorden: … maar dat was niet zo. In ons voorbeeld: Ik had liever gehad dat jij jouw gevoel bij mij kwijt kon, maar dat was niet zo.
  6. Doe dit bij elke zin die je hebt gemaakt.
  7. En dan zeg je de zin hardop met daarna een diepe zucht… pfffffffff. Blaas alle lucht uit je systeem en neem in je gedachte de emotie mee.
  8. Herhaal dit net zo lang tot je voelt dat er ruimte komt.

Vergeven doe je niet voor een ander, dat doe je voor jezelf

Vergeven doe je echt niet voor een ander maar 100% voor jezelf. Je erkent je pijn en laat het los. Het is niet zo zoals jij had gewild.
Mocht je problemen hebben om deze gedachten te formuleren, download dan het denkschema. Een simpel schema dat je gedachten op het juiste spoor zet. Of neem contact met mij op.

Grote opluchting

Ik had al mogen voelen dat vergeven een grote opluchting brengt. Maar dit stappenplannetje maakt het gemakkelijker.
Ga het eens proberen.

2 gedachten over “De krachtige energie van Vergeven”

  1. Pingback: Je bent niet je gedachten | Content Praktijk | Jolanda Damsma

  2. Pingback: Emotionele Armoede | Mental Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Heb jij een negatief zelfbeeld? Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dat is jammer! Want dat maakt jouw leven en

Leer je brein kennen

Voor een hoge productiviteit en je energie in balans.

Leer je brein kennen - burn-out preventie