Stressverzuimbegeleiding
Wanneer je als leidinggevende te maken krijgt met stressverzuimbegeleiding bevindt je je op glad ijs.
Er zijn vragen die je niet mag stellen, informatie dat je niet mag noteren, acties die je moet doen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter ook al voelen ze misschien niet goed. Dit is een uitdaging die je niet alleen kunt aangaan als je je verzuimcijfers wilt laten dalen.
Externe hulp inschakelen helpt
Natuurlijk zijn er externe verzuimbegeleiders die perfect weten hoe de procedures zijn en deze zorg uit handen nemen. Maar je wilt dat je medewerker snel weer komt werken. Dan helpen telefoontjes omdat je dit verplicht bent volgens de WvP (Wet verbetering Poortwachter) niet genoeg.
Mijn ervaring is dat medewerkers in de war zijn omdat uitval door stress hen overkomt. Deze medewerkers zijn vaak ambitieus, willen het heel graag goed doen en zijn zeker geen opgevers. En toch bevinden zij zich in een situatie dat het niet meer (goed) lukt. Deze medewerkers hebben heel goed door dat je alleen maar een procedure volgt in plaats van dat je echte aandacht hebt voor het probleem.
Daar kan je niets aan doen, je hebt er gewoon de tijd niet voor.
Wanneer je medewerker wel wil maar niet weet hoe
Wanneer je te maken hebt met (dreigende) stressoverbelasting heb je ook te maken met onmacht en onkunde.
Door een beetje kennis, respect en persoonlijke begeleiding is er vaak meer mogelijk dan dwang door opgelegde procedures. Wat mensen met overbelasting door stress vooral niet nodig hebben is meer stress, maar juist de mogelijkheid om de regie over hun eigen welzijn en leven weer terug te kunnen nemen.
Communicatie
De meeste problemen ontstaan in de communicatie. Er wordt niet of onvoldoende gecommuniceerd of op een verkeerde manier gezonden of ontvangen.
Samenwerken
Samenwerken is belangrijk om een onderdeel te zijn van een goed werkend team. Erbij horen is een universele behoeften.
Thuiswerken
Thuiswerken kent veel voordelen. Zowel voor de werkgever als de werknemer.
De valkuil is dat medewerkers onvoldoende pauzes nemen om te bewijzen dat ze echt wel aan het werk zijn. Bovendien is de grens tussen privé en zakelijk weg waardoor het brein overbelast kan raken als medewerkers hier niet goed mee om kunnen gaan.
En als laatste gevaar is dat ze zich isoleren en steeds minder het gevoel hebben dat ze een onderdeel zijn van een team, van een groter geheel.
DISC
DISC geeft houvast in de communicatie en gesprekken onderling. Je leert jezelf maar ook je collega’s beter kennen. Ik zet DISC ook graag in bij een persoonlijk begeleidingsplan om meer inzicht te geven in eigen gedrag.
Content Personeel
Door burnoutpreventie serieus te nemen versterk je je bedrijf én jezelf als leidinggevenden..
Organisatiedoelen behalen
Samen stemmen we de organisatiedoelen af met de persoonlijke doelen van de medewerkers en versterken we de communicatieve vaardigheden.
Is rëintegratie nodig?
Je medewerkers laten rëintegreren na een burn-out is een behoorlijke uitdaging en een behoorlijke investering van je tijd. Kies voor externe begeleiding om jouw medewerker te laten zien dat je haar belangrijk vindt. Maar ook om zelf niet overbelast te raken.
Begeleiding is voordelig maar Preventie is goedkoop
Wanneer medewerkers uitvallen door overbelasting of een burn-out duurt het vaak lang voordat ze weer hersteld zijn. Voor zowel de medewerker als het bedrijf is het beter om te investeren in voorkomen dan genezen.
Specifieke begeleiding
Natuurlijk wil je dat je medewerkers goed voor zichzelf zorgen. Medewerkers aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid is heel zinvol. Maar medewerkers hebben een intrinsieke motivatie én onvoorwaardelijke steun van hun werkgever nodig om te herstellen van stressoverbelasting. Dat vergt geduld en een specifieke aanpak.
Angst
Medewerkers zijn bang om respect te verliezen en verliezen daardoor zichzelf. Ze zeggen niets over hun klachten en ploeteren door in eenzaamheid.
Met alle gevolgen van dien!
Heb jij het idee dat er iemand in jouw team op de grens hangt? Of heb je hoog stressverzuim? Neem dan contact met mij op, we maken samen een plan op maat voor jouw situatie.
Breinklas
Laten we er eens samen over praten:
Uit een andere koker
- 66% meer burn-out
- Wat is er nodig anno 2022 (burn-out klachten)
- 162% Meer burn-outs tussen 2017 - 2020
- Langer thuis door een burn-out
- Gebrek aan zelfvertrouwen reden voor burn-out
- De helft van de thuiswerkers ervaart stress
- Wordt thuiswerken de norm?
- Hoe gaat LinkedIn om met dreigende burn-out?
- Je mag er best over praten je hoeft je niet te schamen
- Een miljoen Nederlanders last van een burn-out? Dat is een mythe
- Wat zijn de kosten van een burn-out?
- 42% stijging burn-out in België
- Ruim 4 miljoen verborgen burn-outs
- Waarom geef je meer uit als je winkelt op afspraak?
- Kans op terugval burn-out is groter door corona
- 80% van de jongeren zitten tegen een burn-out aan?
- Waarom duurt burn-out zo lang?