Adres
5665 PL Geldrop

Bellen
06-30490522

KvK
55521517

Karma is een bitch!

bindingsangst - karma is een bitch

Bindingsangst: Karma is een bitch!

Nadat ik een paar vervelende ervaringen in het verleden heb gehad met relaties heb ik een bindingsangst ontwikkeld. Wanneer relaties te serieus werden zocht ik een reden om de ander te laten gaan of ik ging mij zo gedragen dat ze wel weg wilde gaan!

Dat zorgde voor wisselende relaties en ik voelde mij daar dikke prima bij!
Nu ik erover nadenk ben ik niet altijd even subtiel geweest.

Karma!

En nu is het andersom. Na vier leuke jaren heeft mijn vriend de stekker uit onze relatie getrokken. En is hij nu een ex-vriend. Wat een vervelend woord voor iemand waar ik nog van houd. Maar ja… Karma is een bitch. De relatie nam een plotselinge wending en ineens was het over. Zo! Daar moest ik even van bijkomen.

Perfecte start

Ik heb hem ontmoet in Eindhoven en hij bleek anderhalf uur bij mij vandaan te wonen. En juist die afstand tussen ons vond ik fijn. Ieder een eigen leven en samen leuke dingen doen. En dat hebben we gedaan! Heel veel leuke dingen. Totdat verliefdheid veranderde in liefde. Ik begon na te denken over de toekomst en de oppervlakkigheid gaf mij niet meer wat ik nodig had.

Verlangen naar meer maar toch angst voor die verbinding. Dat zijn vreemde signalen. Hij besloot voor zichzelf te kiezen zoals ik dat zelf ook jaren heb gedaan.

Karma is een bitch.

Een uitnodiging om te reflecteren

Wanneer er onprettige situaties in je leven voorkomen is dat een uitnodiging om te reflecteren. Maar het is niet altijd leuk wat je dan tegenkomt.
Heel voorzichtig begon ik bij mezelf te onderzoeken of dit misschien iets te maken heeft met bindingsangst.

Hoe herken je bindingsangst bij jezelf?

Het duurde even voordat ik eigenschappen van bindingsangst bij mezelf herkende. Ik vond gewoon dat ik mijn leven mocht leven zoals ik dat wilde. Boeiend wat anderen daarvan vinden. Tot ik besefte dat ik behoefte had aan verbondenheid en verdieping van mijn relatie. Dat krijg je niet als je bang bent om jezelf helemaal open te stellen uit angst voor afwijzing. Is dat bindingsangst?

Herken jij dit bij jezelf?

 1. Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om jezelf emotioneel te binden kan dit een teken zijn van bindingsangst. Je vermijdt serieuze relaties.
 2. Als je de neiging hebt om afstand te houden om je kwetsbaarheid te beschermen kan dit een gevolg zijn van bindingsangst. Vooral als je partner dichterbij probeert te komen.
 3. Je wilt het alleen leuk hebben. Je houdt de relatie oppervlakkig en je doet vooral leuke dingen. Trekken en duwen, net genoeg geven om de ander aan je te binden maar ook genoeg afstand nemen. Het leven is te kort om te werken voor een relatie. Dan doe je het liever alleen.
 4. Je denkt na over de toekomst van je relatie. Bent bang om verlaten te worden, dan trek je liever zelf de stekker eruit. Als je bang bent voor toewijding in een relatie kan het zijn dat je last hebt van bindingsangst.
 5. Dit geldt niet alleen voor liefdesrelaties maar ook voor vriendschappen. Hoeveel vrienden heb je en hoe is die verbinding?
 6. Familie is vaak alles voor mensen met bindingsangst, want familie kan niet weggaan, die blijven altijd met je verbonden. Als jij je fijn voelt bij familie wil dit natuurlijk niet zeggen dat je bindingsangst hebt. Maar het kan een teken zijn.

Het is ontzettend moeilijk om bindingsangst bij jezelf te herkennen. Je brein geeft je natuurlijk allerlei beschermende signalen door waardoor je in de weerstand komt. Dat gebeurde er in ieder geval bij mij!

Door te werken aan je angsten kan je leren om meer open te staan voor intieme relaties en een diepere verbinding met jezelf, en daardoor kun je ook een diepere verbinding met anderen opbouwen. Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat?

Je doet jezelf tekort!

Je doet jezelf tekort hoorde ik van mijn omgeving als ik een relatie had beëindigd. En ik dacht, waar bemoei jij je mee!?

Nu denk ik dat dat waar is. Ik bedank het universum voor deze les. Het wordt tijd om mezelf te zijn maar vooral ook te blijven. Met al mijn mooie en minder mooie eigenschappen. Het is een uitdaging om in een relatie de verbinding met jezelf niet te verliezen. Als je de verbinding met jezelf verliest verlies je de verbinding met een content leven.

Pleasegedrag kent geen winst!

Ik ben een kei in mezelf aanpassen aan de omgeving. Wil jij er niet over praten… prima dan begin ik er niet meer over. Wil je liever dat ik me anders gedraag… prima dan doe ik dat toch als jij daar blij van wordt. Wil je tijd voor jezelf… snap ik veel plezier. Wil je dat ik veilige keuzes maak… wellicht heb je gelijk. En heel langzaam, mega langzaam lever ik steeds een stukje van mezelf in om een ander te pleasen. Verdwijnt mijn spontaniteit en ontwijk ik moeilijke gesprekken uit angst voor de uitkomst. Onbewust natuurlijk!

En het stomme daarvan is, niemand zit op die verandering te wachten! Je vindt jezelf niet meer leuk en daardoor vindt de ander je ook niet meer leuk.

Waar zit dan de winst?

Hoe weet je dat je jezelf kwijtraakt?

 1. Je besteedt steeds minder tijd aan de dingen die jij belangrijk of leuk vindt.
 2. Je stelt de behoeften van de ander boven je eigen behoeften.
 3. Je verandert jezelf om de ander een plezier te doen.
 4. Je voelt geen voldoening meer.
 5. Je laat anderen over je grenzen gaan.
 6. Je verliest je spontaniteit.
 7. Je praat niet meer over jouw passies.
 8. Je bent te vaak moe.
 9. Je raakt geïsoleerd van anderen.
 10. Je hebt het zelf niet eens in de gaten.

Ben jij jezelf kwijtgeraakt door bindingsangst?

Als jij jezelf kwijt bent geraakt dan is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en om je eigen interesses en activiteiten weer op te pakken. Praat hierover met je partner. Past dit niet in je relatie? Dan zit je misschien in een verkeerde relatie. (?)

Grip op je emoties!

Je krijgt emoties omdat je brein je graag veilig wilt houden. De situatie waarin je nu zit is immers bekend. Van een nieuwe oncomfortabele stap raakt je reptielenbrein in paniek! Geen wonder dat bindingsangst veel voorkomt. Wil je weten hoe emoties worden getriggerd in je brein? Wil je controle over deze emoties? Wil je weer grip hebben op jouw leven?

Volg de Breinklas of boek een sessie?
Het leven is te kort om niet te zijn wie je bent of wilt zijn.

“Jij bent de Koningin ik-tijd - Content Praktijkvan jouw leven”

Nieuwste artikelen:

Uitgelicht

Video afspelen over breinklas

Een bijeenkomst in het Content Café waar ik een smoothie presenteerde: Hoe werkt je Brein?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat je mailadres achter en ik stuur je informatie om je balans te houden en mentaal gezond te blijven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *