Adres
5665 PL Geldrop

Bellen
06-30490522

KvK
55521517

Angst, wat doe je eraan?

Angst

Angst, kun je er wat aan doen?

Als je ergens bang voor bent kun je jezelf dom en stom vinden en gewoon vinden dat je geen angst moet hebben. Maar dat werkt niet hè?

Ik ben bang voor spinnen. Gelukkig niet meer voor die kleintjes, maar zo’n zwarte vlek met 8 poten geeft me de kriebels. Ik houd mijn adem in en kijk dan om paniekerig om me heen hoe ik dat ding zo snel mogelijk kan doden.
Voorheen liet ik dat één van de mannen in mijn omgeving doen, maar nu ik alleen woon, heb ik alleen mezelf. Het idee alleen al. Brrr

Angst is vaak heel onlogisch

Nou is angst voor spinnen en muizen nog niet zo erg. Je hoeft er je leven niet door te laten beïnvloeden. Maar wat als je bang bent om een winkel in te stappen? Of je durft geen auto te rijden als het regent. Misschien ben je wel bang om op een bepaalde plaats te zijn. Er zijn zelfs mensen die bang zijn om een deurklink aan te raken.

Als je erover na gaat denken zijn deze angsten niet logisch.
In een winkel gebeurt je echt niets meer dan voor de winkel.
Als je een rijbewijs hebt kun je ook gewoon rijden als je ruiterwissers het doen.
En waarom zou je op de ene plaats meer angst voelen dan op een andere plaats terwijl dat niet geldt voor anderen? En van een deurklink aanraken word je echt niet doodziek.

Een spin eet je niet op en die snelle muis heeft meer reden om bang te zijn voor jou want qua grootte en sterkte kan je makkelijk van een muis winnen al zou hij besluiten je aan te vallen.

Angst is vaak onlogisch.

Onlogische Angst is nog steeds echte Angst

Als jij ergens bang voor bent heeft dat wel een reden. Vaak is de angst onlogisch omdat je het niet heel goed kunt verklaren. Want elke verklaring klinkt ook onlogisch. Als je je denkbrein gaat inzetten dan zijn er genoeg motieven en verklaringen om je angst niet te geloven.

Als jij last hebt van angst heb je vaak alle verklaringen al gehoord, van jezelf of van je omgeving. Maar toch…. je blijft erin hangen.
En die angst is echt. Je kunt er paniekaanvallen van krijgen.

Waarom helpt dat niet?

Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik het regelmatig over de drie breinen hebt die we hebben.

 1. Het mensenbrein ( de buitenkant dat verantwoordelijk is voor Logica)
 2. Het zoogdierenbrein (het brein daaronder dat verantwoordelijk is voor voelen)
 3. Het reptielenbrein (dat alleen maar wil overleven)

Je reptielenbrein is oersterk, omdat het ook al oeroud is. Hier zitten al je onbewuste patronen. En als eenmaal je patronen in dit oerbrein zitten kun je dit niet meer zo gemakkelijk wegredeneren. Dit brein blijft je dan allerlei gedachten en gevoelens geven die je onder controle houden zodat je niets anders gaat doen. Dit reptielenbrein is namelijk doodsbang voor veranderingen. Dit deel van je brein kan niet overzien of je dan nog wel veilig bent.

Verschillende soorten angst

 • Sociale angst
  Gezelschap van anderen geeft spanning. (Bewust of onbewust: voldoe je wel aan verwachtingen?)
 • Scheidingsangst
  Bang dat je alleen overblijft (Bewust of onbewust: hoor ik er wel bij?)
 • Specifieke angst
  Voor spinnen, ruimtes of autorijden. (Bewust of onbewust: Er is een ervaring geweest die deze angst heeft geankerd)
 • Dwanggedachten en dwanghandelingen
  Je hebt sterk het idee dat je bepaalde dingen moet doen terwijl daar geen reden voor is. (Bewust of onbewust: geruststellen van je brein en controle houden)
 • Piekeren
  Angst opwekken door gedachten. Je denkt dat er van alles mis kan gaan zonder dat dit op dit moment ook echt speelt. (Bewust of onbewust: je gedachten sturen je brein aan, en hormonen houden je in de piekerstand)

Is angst hebben erg?

Mensen die angst hebben identificeren zich vaak met die angst. ‘Zo ben ik nu eenmaal, daar heb ik mee leren leven’. En heel eerlijk, als jij er geen moeite mee hebt, wie ben ik dan om te zeggen dat je er iets aan moet gaan doen?

Maar angst is een vervelende emotie en geeft je brein informatie die niet correct is. Dat zorgt ervoor dat je andere keuzes maakt en dat je leeft met een beperking. Je leven is begrensd door de angst. Je bent echt ‘het haasje’, als je de negatieve gedachten gaat geloven.

Mijn advies is dat je zeker iets met die angst mag gaan doen, dan zul je zien dat je leven er heel anders uit gaat zien.

Wat kun je doen?

 • Praten
  Praten helpt altijd. Je kunt zelf niet zien wat je niet ziet. Praten over je angst met iemand die je vertrouwt en je uit laat praten. Iemand die echt luistert helpt al. Zonder ook maar een advies te krijgen. Door erover te praten geef je je brein ruimte om op ideeën te komen. Door vragen die je krijgt activeer je een ander deel van je brein waardoor je ook weer oplossingen tegen kunt komen. Praten helpt altijd!
 • Zoek begeleiding
  Er is genoeg begeleiding te vinden op gebied van mentale gezondheid. Je kunt starten bij je huisarts die je dan vaak naar een praktijkondersteuner zal sturen. Daarna misschien een psycholoog of psychiater. Helaas zitten daar veel wachttijden op. Je kunt ook op zoek gaan naar een coach. Iemand die je weer helpt om grip te krijgen op je gedachten en je leven.
 • Alternatieve therapieën
  Er zijn ook heel veel alternatieve therapieën te vinden. Van accupunctuur, shiatsu, hypnose, spirituele helpers, alternatieve arts, kruiden etc. Onderzoek de mogelijkheden en kies een optie waar jij vertrouwen in hebt.

Coaching en IEMT

Zelf begeleid ik je graag met een combinatie van coaching en IEMT. IEMT is een therapie waarbij oogbewegingen helpen om je brein te herprogrammeren. We gaan van het denkbrein naar het gevoelsbrein naar je overlevingsbrein om daar de verandering aan te brengen.

Het fijne van een IEMT behandeling is dat ik niet alles hoef te weten. Door de vragen die ik je stel ga je intern aan het werk. Als ik merk dat we op iets stuiten gaan we aan de slag met oogbewegingen. Je volgt mijn vinger en doet (of probeert te doen) wat ik je vraag. Door nieuwe informatie toe te voegen aan je informatiekanalen in je brein, verzachten we de emotie.

Kom het eens ervaren!

Ik heb nu een actie lopen. Ben je nog niet eerder geweest, dan krijg je 50% korting. Dat is toch een fijne aanbieding om eens iets nieuws te proberen. Noteer dan bij je afspraak of mail: actie.

Als je reptielenbrein dit tenminste toelaat 😉

Nieuwste artikelen:

Uitgelicht

Video afspelen over breinklas

Een bijeenkomst in het Content Café waar ik een smoothie presenteerde: Hoe werkt je Brein?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat je mailadres achter en ik stuur je informatie om je balans te houden en mentaal gezond te blijven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *