Hoe komt het dat je zelfvertrouwen wordt aangetast als niet alles gaat zoals je had gedacht?
Aan je zelfvertrouwen kun je werken. Je gedachten zijn daarin heel belangrijk. Jouw mening over jezelf is vele malen belangrijker is dan de mening die een ander over jou heeft.
Hoe fijn is dat?
Je kunt immers geen invloed uitoefenen op een ander, maar wel op jezelf. Dat houdt dus in dat je kunt werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen.
Iedereen heeft er in meer of mindere maten wel eens last van twijfels en hecht daarom te veel waarde aan de mening van anderen.
Ik ben in ieder geval de eerste helft van mijn leven alleen maar bezig geweest met de mening en geluk van anderen. #zeiseenbeetjedom
Ik dacht vooral:
Ben ik wel slim genoeg?
Om dat gevoel weg te krijgen ben ik veel opleidingen gaan volgen. Ben ik wel aardig genoeg?
Om dit gevoel weg te krijgen ben ik me volledig gaan aanpassen aan de mensen om me heen. Ik was totaal de connectie met mezelf kwijt. Wat wilde ik eigenlijk? Doe ik mijn werk wel goed genoeg?
Daardoor ben ik nog meer werk naar me toe gaan trekken en veel harder gaan werken. Langere uren draaien en ik was altijd beschikbaar. Maar daardoor maakte ik meer fouten dan nodig was. Kan ik dit wel?
Wanneer iemand mij het gevoel gaf dat ik niet de juiste kwaliteiten had voor de job was ik geneigd dat te geloven in plaats van te geloven in mezelf. Durf ik dit wel?
Anderen wezen me altijd op de gevaren waardoor ik mezelf tegenhield. De mensen om mij heen waren bang voor de gevolgen en ik dacht dat ik bang was.
Aan zelfvertrouwen kun je werken: Kies
Kiezen voor zelfvertrouwen is moeilijker dan je verwacht. Want wat is er mooier in het leven dan op jezelf vertrouwen. Je moet immers de rest van je leven met jezelf door een deur.
Daar kun je maar beter vrienden mee zijn. Dit klinkt simpel.
Toch zijn we vaak zelf onze ergste vijand en hardnekkigste blokkade.
Wat als je een vriend en een bondgenoot je altijd vergezellen i.p.v. je vijand? Zou het leven dan niet een stuk prettiger voor je zijn?
De oplossing ligt dichtbij jezelf. Je kiest er gewoon voor.
Alles begint met een keuze
Aan zelfvertrouwen kun je werken ook in moeilijke situaties
Gedurende je leven kom je regelmatig moeilijke situaties tegen. Het is niet anders, het schijnt erbij te horen. Maar het kan je zelfvertrouwen wel degelijk aantasten als je niet uitkijkt.
De moeilijke situatie van nu is natuurlijk de Coronacrisis. Grote kans dat je je zorgen maakt om één of meer van deze zaken.
- Overleeft mijn bedrijf deze crisis?
- Wat ga ik doen als dat niet het geval is?
- Hoe kan ik mijn bedrijf redden?
- Hoe kan ik mezelf beschermen tegen ziekte?
- Hoe kan ik mijn geliefden beschermen tegen ziekte?
- Hoe ga ik deze maand mijn rekeningen betalen?
- Hoe ga ik mijn klanten motiveren te blijven investeren?
- Hoe blijf ik zelf investeren in mezelf en mijn bedrijf?
- Wat wil ik?
- Wat kan ik nog wel doen?
- Wat ga ik doen?
Ik weet natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar ik herken wel een paar zorgen in dit lijstje hoor. Hoe zorgen we er nu voor dat dit ons zelfvertrouwen niet aantast?
Voordelen van moeilijke situaties
Ja, er zijn ook voordelen van moeilijke situaties. Zeker bij gezamenlijke moeilijke situaties ontstaat er vaak een bijzondere saamhorigheid. Je krijgt daarvan het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.
Op de een of andere manier geeft dat troost en hoop.
Bovendien weten we allemaal dat datgene je niet dood maakt (laten we dat hopen) je juist sterker maakt. Je bent in staat om pijn en trauma’s te overleven.
Je bent je bewust van de rijkdom van de mensen die je in deze tijden ondersteunen.
Als je een moeilijks situatie overleeft ben je meer bewust van de goede dingen in je leven. Je doet je ogen open voor datgene echt belangrijk voor je is.
Je waardeert de kleine dingen die groot blijken te zijn.
Een moeilijke situatie leert je wat tegenslag betekent. Ook bij anderen. Je hebt het vermogen om je sneller te verbinden met anderen om voor hen van betekenis te zijn.
Je inlevingsvermogen groeit.
Misschien heb je zelf geleerd geduldig te zijn of loyaal of moedig. Misschien ben je wel vriendelijker of vergevingsgezinder. Jouw levenservaring kan een enorme verrijking zijn voor anderen.
Je hebt meer levenswijsheid gekregen.
Het leven is een proces
Ik vraag me soms weleens af. Waarom moet ik dat allemaal meemaken? Wat doe ik dat ik dit ‘verdien’? Dat zijn natuurlijk niet helpende gedachten. Sterker nog daarmee saboteer ik mezelf. Alles wat ik meemaak, zorgt ervoor dat ik van waarde ben voor de wereld.
Ook met jouw levenswijsheid kan je anderen helpen. Je kunt anderen en jezelf inspireren om betere keuzes te maken voor het leven.
Het leven is een proces van vallen en opstaan. En daarvan leren en verbeteren.
Maar zoom eens uit. Wat heb je allemaal meegemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Waar ben je dan dankbaar voor? Wat zijn jouw positieve inzichten en/of mooie ervaringen achteraf?
De kracht van schrijven
Schrijf ze eens op. Onderschat de kracht van schrijven niet. Het schrijven zorgt ervoor dat het gemakkelijker in je langdurige geheugen wordt opgeslagen zodat je er altijd op kunt teruggrijpen.
Ook het opschrijven van pijnlijke ervaringen kunnen je leven positief beïnvloeden. Het helpt je om te begrijpen en te ervaren. Door je ervaringen op te schrijven kun je er ook wat zinnigs uithalen.
Moeilijke situaties zijn nooit zinloos. Je gaat vragen stellen als: “Hoe dan?”
De kracht van denken
We denken allemaal! Maar wist jij dat je brein altijd op zoek gaat naar bewijzen om je gedachten te bekrachtigen? Je brein is als een enorme computer (zo groot als een hangar waar vliegtuigen parkeren). Als jij iets denkt geef je de opdracht aan deze computer om daarvoor bewijzen te vinden.
Stel dat je denkt: “Ik kan dit niet!”
Je brein gaat dan op zoek naar situaties uit het verleden waarin jij fouten hebt gemaakt. Noodzakelijke fouten om te leren. Maar dat terzijde. Je hebt ergens een keer iets niet helemaal goed gedaan, dat gevoel gaat je brein oproepen.
Je hebt misschien te horen gekregen van je ouders dat je ‘iets’ niet kan en dat ben je gaan geloven. Dat geloof gaat je brein oproepen.
Je brein doet er alles aan om jou van dienst te zijn. Je lichaam maakt allerlei hormonen aan die ervoor zorgen dat je nog meer negatieve gedachtes krijgt. Het is als een soort rad van negativiteit. Het voelt misschien zelfs alsof je er niet uitkomt. Je bent er misschien zelfs van overtuigd dat je het inderdaad niet kan.
Je brein laat je dan ook uitwegen zien. Je kent ze vast wel, die excuses in je hoofd.
“Ik hoef dat ook niet te doen want hij/zij kan dat beter.”
“Er zijn er al zoveel die dat doen, ‘ze’ zitten niet op mij te wachten.”
Met als gevolg uitstelgedrag of nog erger opgeven. Je komt dus niet bij je dromen uit. Je houdt jezelf tegen.
Maar stel nu eens dat jij denkt: “Ik kan dit”
Ook dan gaat je brein op zoek naar bewijzen. Je hebt in je leven meer goed gedaan dan fout dus je brein hoeft ook minder hard te werken. Het gaat terug naar de verkoop van je eerste product of dienst. Het lef dat je hebt gehad om voor jezelf te beginnen of de cijfers op je diploma.
In beide gevallen zet je brein je in een staat van zijn die past bij je gedachten. Als je positief denkt laat je brein ook positieve toekomstpaden zien.
- Je ziet de hulp die op je weg komt. Hulp die je kunt gebruiken naar de volgende stap.
- Je krijgt meer moed, hoop en vertrouwen dat je op de goede weg zit.”
- Je ziet oplossingen voor uitdagingen die anders verborgen bleven. Je brein laat je dit niet zien omdat je focus lag op negatieve gedachten.
Stap uit de negatieve communicatiecirkel en stap in de positieve communicatiecirkel. Focus je op de positieve dingen en je brein laat je steeds vaker positieve dingen zien.
De eerste stap om van negatieve gedachten naar positieve gedachten te gaan
Het bijzondere is dat het helemaal niet moeilijk is om naar positieve gedachten te gaan. Uiteraard vergt het een vorm van doorzettingsvermogen om het gevecht met je reptielenbrein aan te gaan. Dit brein wil je graag houden waar je bent. Want daar ben je veilig.
Stel je reptielenbrein gerust door positieve aardige woorden tegen jezelf te zeggen. Leer aardig te zijn tegen jezelf als je in de spiegel kijkt.
Schrijf je eigen positieve affirmatie en zorg dat je deze positieve zin in beeld is zodat je het regelmatig ziet.
Mijn favoriete uitspraak = DOEN
Direct Actie
Overtuigingskracht
Eigenheid
Niet Twijfelen.
Gewoon DOEN dus! Het gaat je helpen.
Zullen we het samen doen?
Vind je het moeilijk om het gevecht met je reptielenbrein alleen aan te gaan? Wil je meer informatie over je brein en handvatten om een swift te maken?
Ben je eraan toe om altijd steun te ervaren van de stemmetjes in je hoofd? Koop dan nu de Breinklas! Of neem contact met mij op voor een coachtraject.
Het is nu tijd voor zelfreflectie.
Kies voor jezelf! #doeislief
11 gedachten over “Aan zelfvertrouwen kun je werken”
Pingback: burn-out coach | Content Academie Online | Content zijn
Pingback: Haal de stokken uit je marketingwiel! | Content Academie Online
Pingback: Een beslissing nemen, hoe doe je dat? | Content Academie Online
Pingback: Online marketing | Richt je marketingwiel in met de Content Academie
Pingback: Onbewust brein | Hoe werkt je onbewuste brein? | Content Academie
Pingback: Liefdesverdriet, met dit stappenplan maak je stappen | Content Academie
Pingback: Kan ik het wel? | Jolanda Damsma
Pingback: Heb jij een winnaarsmentaliteit? | Content Trainer
Pingback: Zelfvertrouwen en van jezelf houden zoals je bent | Content Praktijk
Pingback: Train je mind | Nog belangrijker dan het trainen van je lichaam.
Pingback: Ik weet het FF niet meer....Wat nu? - Mind Coach